Creditul "Noua Casă" sau credit ipotecar. Care sunt avantajele și dezavantajele explicate pe înțelesul tuturor

Românii care vor să-și achiziționeze o locuință se întreabă ce variantă să aleagă: creditul "Noua Casă" sau credit ipotecar.

Creditul "Noua Casă" sau credit ipotecar
Care sunt avantajele și dezavantajele între creditul "Noua Casă" sau credit ipotecar[Sursa foto: PixaBay]
Autor: Ioana Stan

In articol:

Sute de cereri sunt depuse zilnic pentru aprobarea creditelor prin programul "Noua Casă". Românii care vor să acceseze programul "Noua Casă" trebuie să știe că suma maximă pe care o pot obține este de 66.500

de euro pentru locuințe ale căror preț este de cel mult 70.000 de euro. Pentru case mai scumpe, valoare maximă a creditului este de 119.000 de euro, însă în acest caz avansul trebuie să fie de 15%. La aproape o lună de zile de când a început programul "Noua Casă" s-a consumat peste 10% din plafonul total de 1,5 miliarde de lei.

Citeste si: Când te caută KRUK pentru colectarea datoriilor?

"Primim aproximativ 200 de cereri pe zi. În acest moment, la aproape 20 de zile de când a început programul s-a consumat 10% din plafon. Este record pe acest program. Ne așteptăm anul acesta la 18.000 de beneficiari. Este un program care, vă dau un exemplu, doar în București în primul trimestru al acestui an s-au vândut 5.000 de locuințe. În ultimul trimestru din 2020, 5 miliarde de euro a fost piața creditelor ipotecare.",

a explicat Dumitru Nancu, director general FNGC, la mijlocul lunii aprilie.

Credit "Noua Casă" sau credit ipotecar. Care credit este mai rentabil

Care sunt avantajele și dezavantajele între creditul "Noua Casă" sau credit ipotecar
Credit "Noua Casă" sau credit ipotecar. Care credit este mai rentabil[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

Analistul financiar Irina Chițu a explicat pe larg care sunt avantajele și dezavantajele pentru creditul "Noua Casă" sau credit ipotecar.

"Diferențele sunt foarte mici dacă ne uităm doar la costuri, pentru că și băncile au venit cu oferte asemănătoare cu programul "Noua Casă" în ceea ce privește costurile. Este o diferență, totuși, undeva la 5% între ele, pentru că programul "Noua Casă" are niște costuri pein lege standard. Banca nu are voie să-ți pună mai mult de 2% peste indicele IRCC (este noul indice de referință folosit în calcularea ratelor creditelor cu dobânzi variabile), iar singurul comision care se plătește este 0,3% la valoarea garanției statului.

Rămâne avantajul de 5% avans pentru locuințele care sunt până în 70.000 de euro, pentru că peste 70.000 de euro se plătește 15%, la fel ca la creditul ipotecar. Așa cum știm, cu cât dai un avans mai mare, cu atât te împrumuți mai puțin, deci ideal ar fi ca cei care apelează la un credit ipotecar să plătească un avans chiar mai mare de 15%, ca să se împrumute cât mai puțin. Există dorința să te duci spre suma maximă posibilă și să te supraîndatorezi, mai ales acum că dobânzile sunt mici și îți permiți un credit mai mare. De aceea, sfatul este să nu te duci către maxximul posibil, pentru că la un credit "Noua Casă" poți să te îndatorezi până la 45% din venit, adică ratele tale la credit pot să ajungă până la 45% din venit. Mai mult de 20-25% să nu te îndatorezi, pentru că aceste dobânzi care acum sunt mici, în 20-30 de ani pot să crească și atunci rata îți mănâncă foarte mult din venitul tău."Irina Chițu, analist financiar.

Citeste si: Cum să alegi cel mai bun credit online

Cum se accestează creditul "Noua Casă" și creditul ipotecar. Sunt condiții diferite?

Condițiile de accesare pentru unul dintre celle două variante de credite sunt diferite.

"Cumpărarea locuinței durează mai mult prin creditul "Noua Casă", pentru că acel dosar de credit trebuie să ajungă și la fondul de garantare și mai stă și acolo o săptămână, chiar și două săptămâni, față de creditul ipotecar care trece direct prin bancă. Ar mai fi și alte dezavantaje la creditul "Noua Casă" vs. credit ipotecar. În caz de neplată, conform legii, banca te execută în 60 de zile în cazul unui credit "Noua Casă". La creditul ipotecar poți să înceri să mai negociezi, să-l scadențezi, să refinanțezi acel credit. Chiar și prin negocierea în Centrul de Soluționarea Alternativă a Litigiilor, conciliatorii nu au prea multe soluții de oferit în cazul unui credit "Noua Casă", pentru că este un credit guvernamental. Apoi sunt acele 3 rate de dobândă, pe care trebuie să le depui într-un depozit colateral și beneficiezi de ele abia când ai terminat de rambursat creditul. Trebuie să te încadrezi, să nu ai deja o proprietate sau un alt credit "Prima Casă" sau dacă ai să fie sub 50mp."

Citeste si: Acte necesare achiziționare mașină în leasing în 2021

Experții spun că solicitările sunt în număr atât de mare pentru că nu se știe dacă programul "Noua Casă" se va prelungi sau va mai exista în anii următori.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Un tânăr din Iași a crezut că a dat lovitura vieții! A găsit un card de credit al unei doctorițe bogate și l-a folosit timp de 2 ani. Bărbatul a fost prins și așteaptă să-și...

Câți bani are războnicul-polițist Bogdan Urucu de la Survivor România? Surprizele din declarația de avere! EXCLUSIV

Credite online. Ce faci sa nu fii refuzat si ce riscuri ai?

Horoscop Zilnic Sâmbătă 19 Iunie 2021: RACII au parte de o situație care poate lua o întorsătură favorabilă pentru ei

TRAGEDIE fără margini în România! Absolut toată țara e în stare de ȘOC. S-a întâmplat chiar astăzi

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Știrea zilei. Ce a pregătit Pfizer pentru întreaga omenire

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies