WowNews logo WOWnews
Stories
Foaie gras
Foaie gras

Diverse

Cum se gătește Foaie Gras. Rețetă și ingrediente

Francezii consideră că acest preparat face parte din patrimoniul lor cultural.

Foaie gras este una dintre cele mai reprezentative rețete franțuzești, care îmbină maiestria combinării aromelor și înclinația către detalii și perfecțiune, specifice acestei bucătării. Realizarea unui asemenea preparat este considerat o piesă de rezistență a artei culinare franțuzești. De asemenea francezii consideră că acest preparat face parte din patrimoniul lor cultural. Foaie gras este un preparat pretențios care necesită multă precizie și condiții impecabile de igienă, de aceea persoanele care fac acest preparat trebuie să lucreze cu mânuși, iar pe blatul de lucru trebuie întinsă o foaie alimentară de plastic.

Citeste si: Rețetă de cozonac delicios cu aluat opărit

Citeste si: Doliu în familia Denisei Răducu! Fratele vitreg al regretatei cântărețe a murit- kanald.ro

Citeste si: Rețeta străveche din Delta Dunării. Cum prepari cea mai bună saramură de pește

 

Foaie gras
Foaie gras[Sursa foto: Wikipedia]

Foaie gras este un preparat pretențios

Ingrediente:

-un ficat gras de rață proaspăt de aproximativ 600 grame
-un litru de lapte
-pentru marinata: -un vârf de cuțit de nucșoară, o jumătate de linguriță de amestec asiatic "4 arome", o linguriță de zahăr brun, o jumătate de linguriță de piper negru, o linguriță și jumătate (circa 7-8 grrame) de sare fină
-lichide alcoolice: 3-4 linguri de cognac, Porto, Xeres, Sauterne (la alegere, combinate cum doriți).

Citeste si: Vlăduța Lupău, însărcinată pentru a treia oară? Ce a postat artista pe rețelele de socializare și cum au reacționat fanii: "O să vă și arăt!"- kfetele.ro

Citeste si: Cine era femeia ucisă pe trecerea de pietoni de la Apărătorii Patriei? Aceasta avea, de fapt, doi copii. Fiul cel mare o suna neîncetat în timp ce medicii încercau să îi salveze viața- radioimpuls.ro

Desfacem pachetul de foaie gras, îl spălăm și îl lăsăm 30 de minute într-un vas cu apă rece. Apoi îl transferăm într-un bol cu lapte rece amestecat cu o lingură de sare. Mereu folosim mânuși. Preparatul trebuie să fie complet acoperit de lapte.Intr-un bol ceramic sau de sticlă se amestecă pudra si sarea. In alt bol, amestecăm 3-4 linguri de alcool. După ce scoatem ficatul din baia cu lapte, îl ștergem cu un prosop de bucătătie curat, și îl punem pe blatul de lucru acoperit anterior cu o folie de plastic alimentară.

Când e gata curățat, presărați o parte din condimentele pudră și o lingură jumate de alcool în interiorul ficatului, apoi adunați bucățelele de ficat în forma inițială. Presărați condimentete și stropiți cu alcool și pe părțile exterioare ale foie gras-ului.

Ficatul astfel marinat se lasă la frigider, acoperit cu folie de plastic sau într-un vas de sticla. Marinarea durează între o ora și 12 ore, după preferințe. După marinare, ștergeți ficatul și puneți-l în vasul ceramic. Vasul se pune într-o tavă cu apă la temperatura de 70 grade Celsius.

Acoperiți terinele cu capac sau cu folie de aluminiu. Coaceți la 150 de grade, aproximativ 40 de minute,timp în care verificați temperatura apei să rămână la 70 de grade.  Peste foaie gras preparat se poate pudra puțin condiment pentru culoare (paprika) și se toarnă un strat fin de grăsime limpede. După ce se răceste la temperatura camerei, se acoperă și se pune la frigider, aproximativ 24 de ore. Se servește în maxim 5 zile