Rețeta străveche din Delta Dunării. Cum prepari cea mai bună saramură de pește

Delta Dunării nu ascunde doar una dintre minunile lumii, ci și o rețetă străveche de preparare a saramurii de pește.

Distribuie pe:

Autor: D.A.

Rețeta străveche din Delta Dunării. Cum prepari cea mai bună saramură de pește


In articol:

FOTO: Rețeta străveche din Delta Dunării. Cum prepari cea mai bună saramură de pește 

Rețeta străveche din Delta Dunării. Cum prepari cea mai bună saramură de pește

O rețeta străveche, care provine din Delta Dunării, a ajuns, din nou, în atenția românilor. Locuitorii din zona Deltei susțin că este cel mai bun mod de a prepara o saramură de pește. Rețeta străveche de preparare a Saramurii de pește din Delta Dunării, zona protejată de UNESCO , este una dintre cele mai delicioase preparate cu specific tradițional din ariile protejate/rezervații lumii.

„Este cunoscut faptul că Delta Dunării a fost inclusă în anul 1990 de UNESCO în circuitul rezervaţiilor mondiale ale biosferei, în reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei, în cadrul programului „Omul şi Biosfera” – MAB UNESCO. De asemenea a fost inclusă în Lista Patrimoniului Universal Cultural şi Natural UNESCO. Dar Delta își descoperă comorile în măsura în care oamenii, turiștii au răbdare și dorința de a le savura.

Citeste si: Cele mai compromițătoare dezvăluiri despre Meghan și Harry. Cuplul e revoltat - evz.ro

UNESCO a lăudat saramura de pește din Delta Dunării

Anul acesta am avut plăcuta surpriză să aflăm că UNESCO a selectat rețeta saramurii de pește din Delta Dunării alături de alte zece rețete tradiționale din întreaga lume, pentru a fi prezentate de Ziua Mondială a Biodiversității. Celebrarea a presupus oferirea unor mese care respectă viața și care evidențiază practicile culturale și agricole ale rezervațiilor biosferei din întreaga lume.

Rețeta a respectat întocmai modelul original transmis publicului larg de regretatul Radu Anton Roman iar noi, Comisia pentru relația cu UNESCO din cadrul Parlamentul României am făcut toate diligențele necesare pentru ca preparatul să fie realizat în integralitate cu ingrediente naturale. Vă asigur că a fost un succes extraordinar !” a declarat deputatul Lucian Simion.

Rețeta străveche din Delta Dunării. Cum prepari cea mai bună saramură de pește

Cum se prepară saramura de pește din Delta Dunării


Ingrediente recomandate pentru saramura de pește din Delta Dunării:

2 ardei iuți, 500 g sare grunjoasã, 50 g oțet, 1 litru de apã, verdețuri (pãtrunjel, țelinã, leuștean, cimbru, mãrar) după gust, 2 kg pește de apã dulce, de preferințã pește alb – bibani de 200-250 g,mârlițe (știuculițe) sau strapazani (șãlãiași) de 500 g, (dar merge și orice alt pește).

Rețeta străveche din Delta Dunării. Cum prepari cea mai bună saramură de pește

Care este modul de preparare al saramurii de peșțe:

Se pune apa la fiert. Pe plita încinsã moderat sau pe o tablă asezată pe jar, se așterne un strat de sare. Se curăță peștele de mațe, dar nu si de solzi; se spală în apă rece. După ce sarea s-a înfierbântat bine, se așează peștele pe tablă; la fiecare trei minute se întoarce, în total de două-trei ori, până se închide maroniu la culoare; focul mic face saramura bună. Se ia peștele de pe sare si se pune într-o tavă curată, se presară cu verdeață și ardei iute tocat, se stropește cu puțin oțet (sau lămâie), se toarnă apa clocotită până la grosimea peștelui. Se consumă după ce a fost îndepărtată pielea cu solzi.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate