De ce apar colicii la bebeluși și ce trebuie să facem?

De ce apar colicii la bebeluși? Ela Crăciun îți spune ce e de făcut

Distribuie pe:

fara descriere

Colicii bebelușilor le dau mari bătăi de cap părinților care ajung să nu mai știe ce să facă pentru a le atenua durerile celor mici. Colicii sunt cauzați de un cumul de factori, pornind de la faptul că sistemul digestiv al bebelușului nu este pregătit pentru alimentația de după naștere. Ce este bine și, mai ales, ce nu trebuie să facă părinții când cei mici plâng din cauza colicilor? Ela Crăciun a detaliat acest subiect în noua sa carte, “12 luni fără griji”, ce a fost lansată luna aceasta, întrebând specialiștii și aflând informații utile pentru viitorii sau proaspeții părinți.

fara descriere

“În principiu nu exista un răspuns sigur și exact la întrebarea „de ce apar colicii”, pentru ca e un cumul de factori. La un bebeluș, avem de-a face cu un sistem digestiv care nu vine gata pregătit, deci organismul trebuie să învețe să secrete diverse enzime și diverși hormoni pentru a digera hrana. Problema este lactoza din lapte pentru că în momentul în care trebuie să fie digerată, necesită o enzimă care se numește lactaza, care poate pentru o perioada de timp să fie insuficientă, până când organismul reglează cantitatea de lactază secretată. În această situație, lactoza parțial digerată, balonează. Avem gaze, apar crampe, apare disconfort, tolerat diferit de copii. Nu toți copiii fac colici și avem o tendință de a exagera, deoarece definiția colicilor presupune 3 ore de plans pe zi timp de 3 săptămâni. În realitate, o mică parte din copii plâng neconsolați, indiferent ce ai face. Atunci încercăm să apelăm la diverse soluții, care pot fi mai mult sau mai puțin eficiente, de la picături care funcționează în diverse feluri, la căldură pe burtica, la foehn, la diverse metode, care pot să funcționeze sau nu.

De ce apar colicii la bebeluși și ce trebuie să facem? 

 

Eu cred că răbdarea funcționează cel mai bine și într-adevăr, în momentul în care sunt luați în brațe, au căldura la burtică, puțin masaj pe burtica, lucrurile acestea pot să funcționeze. Dacă bebelușul este extrem de balonat putem să-i dăm niște picături care să-l ajute să scoată gazele. De exemplu, pe bază de simeticola, și aici avem multe produse pe piață. Există și probiotice pe care le putem folosi pentru a regla puțin flora digestivă și a îmbunătăți digestia. Exista și produse pe baze de lactază, exact enzimă pe care ar trebui să o secrete pentru a putea să digere lăpticul.

Citeste si: De ce e bine să doarmă înfășat bebelușul?

Citeste si: Sfaturi pentru părinți: E periculos să scoți la plimbare afară bebelușul când e frig?

Citeste si: Ce greșeli fac părinții când vin cu bebelușul acasă?

Practic, se poate pune în lapte ca să ajutăm un pic. Nu există o formulă pentru toți copiii. Dacă le dăm coliefum, enzima lactază, nu înseamnă că toți reacționează bine la ea. Nu există un produs mai bun decât altul. Ele, în principiu sunt similare ca mod de acțiune, trebuie cumva găsit ce funcționează pentru bebe”, a explicat Alina Ilici, Medic Primar Neonatolog, în cartea Elei Crăciun, “12 luni fără griji”.

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate