
kanald.ro
Vedete
Mircea Dinescu a rămas cu un port fără ponton, ”La Cetate”.
Mircea Dinescu, în vârstă de 71 de ani, a primit cea mai grea lovitură de când a achiziționat moșia ”La Cetate ”, din localitatea cu același nume din județul Dolj, pe malul Dunării. Poetul a rămas fără celebrul său ponton la care au acostat, de-a lungul ultimilor ani, câteva sute de ambarcațiuni de croazieră, majoritatea cu turiști străini. Mircea Dinescu deținea singurul port privat din România.
O teribilă furtună care s-a produs pe Dunăre, a scos din pământ stâlpii metalici de susținere a construcției și au prăbușit în apă pontonul de ”La Cetate”. Au fost valuri de 1-2 metri care au ajuns pe țărm și au măturat cam tot ce au găsit în cale. Afectată a fost și moșia lui Mircea Dinescu, însă cea mai mare pagubă a fost prăbușirea pontonului care cântărește câteva tone.
Problema cea mai mare este că poetul nu a găsit nici o variantă prin care să poată trage construcția pe mal, astfel încât aceasta să poată fi refăcută. Se pare că în România nu există o macara de mare tonaj care să poată desfășura astfel de activități.
Până acum, Dinescu a apelat la ISU, la Ministerul de Interne ba chiar și la șantierele navale, însă a primit același răspuns: o astfel de macara nu există. Singura variantă ar fi ca acesta să aducă una din străinătate, dar costurile ar fi unele foarte mari.
Practic, în acest moment, ”Portul Cultural Cetate” nu mai există, pentru simplul motiv că aici nu mai pot ancora ambarcațiuni. Mircea Dinescu a achiziționat în 1997 această proprietate, practic ruina fostului port agricol de la Cetate inaugurat în 1880. În 1945, portul a fost închis și transformat în sediu de grăniceri. Ulterior, după revoluția din 1989, clădirea a fost devalizată și transformată de localnici în grajduri pentru animale.
În prezent, Mircea Dinescu a reușit să pună aici pe picioare un mini-hotel cu 18 camere și 3 apartamente. Tot aici, poetul a reușit să pună dezvolte o afacere cu vinuri care se produc din strugurii de pe malul Dunării. De asemenea, La Cetate se mai produc și ”delicatețuri” precum: zacuscă, fasole bătută, sărmăluțe, pește, etc, toate realizate după rețetele lui Mircea Dinescu inspirate din bucătăria boierească.