Eurovision 2021. Istoria României la concursul muzical Eurovision

Care a fost prestația României la concursul muzical Eurovision?

Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Concursul muzical Eurovision este o competiție anuală care are loc în țările membre active ale Uniunii Europene de Radio-Televiziune.

Prima apariție a României la Eurovision

România a participat pentru prima dată, la Concursul Muzical Eurovision, în anul 1994 în Irlanda. Primul cântăreț român care a urcat pe scena Eurovision a fost Dan Bittman și a interpretat melodia „Dincolo de nori”. Prestația acestuia a clasat România pe locul 21 din 25 de participanți, obținând doar 14 puncte.

România la Eurovision 1996-2004

În 1996, România a fost reprezentată de Monica Anghel și Sincron pentru concursul din Oslo, Norvegia. Aceștia au terminat pe locul 29 din 29 de participanți, cu doar 11 puncte, și astfel nu s-au calificat în etapa de pre-calificare.

Citeste si: Eurovision 2021. Cine sunt membrii juriului României la competiția de la Rotterdam

După 4 ani de absență, în anul 1998, țara este reprezentată de Mălina Olinescu cu melodia „Eu cred”.

Reprezentanta României s-a clasat pe locul 22 din 25 de participanți, obținând doar 6 puncte.

În anul 2000, România s-a reîntors în concurs la Stockholm, Suedia, unde trupa Taxi a câștigat dreptul de a reprezenta țara, cu prima piesă a țării în limba engleză, numită „The Moon”. Aceștia s-au clasat pe locul 17 din 24 de participanți, obținând un total de 25 de puncte

România s-a întors în concursul din Tallinn, Estonia în 2002, fiind reprezentată de Monica Anghel și Marcel Pavel cu melodia „Tell Me Why”.

Cei doi s-au clasat pe locul 9 cu 71 de puncte.

În 2003, România a obținut din nou, un loc în top 10 în cadrul concursului organizat în Riga, Letonia. Nicola, cu melodia ei „Don't Break My Heart”, a obținut locul 10, cu 73 de puncte. În anul 2004, țara noastră a fost prezentată Sanda  cu melodia „I Admit”, cu care a obținut locul 18 și doar 18 puncte.

Eurovision 2005. Melodia „Let me try” interpretată de Monica Anghel și Trupa Sistema obține locul 3

În 2005, România a fost reprezentată de Luminița Anghel și Sistem cu melodia „Let me try”. Aceștia au reușit să obțină bronzul, clasându-se pe locul 3, cu 158 de puncte, în urma Greciei și Maltei. În semifinală, România a obținut locul 1 cu 235 de puncte, iar Spania, Portugalia și Israel au acordat României punctajul maxim de 12 puncte.

Eurovision 2006. Mihai Traistariu primește cel mai mare punctaj obținut de România în competiție

Eurovision 2021. Istoria României la concursul muzical Eurovision
Mihai Trăistariu, reprezentantul României la Eurovision 2006[Sursa foto: Instagram]

Citeste si: “Crucea este crăpată.” Ileana Ciuculete ar putea fi deshumată la 7 ani de la decesul ei. Motivul pentru care copiii ei vor acest lucru- kfetele.ro

Citeste si: Vestea cruntă despre VIOREL Lis! Din păcate, e adevărat. Oana Lis a confirmat- bzi.ro

România a făcut o alegere bună când l-a trimis pe Mihai Trăistariu cu melodia „Tornerò” la Atena în 2006. Piesa cântărețului a ajuns pe locul 4, cu 172 de puncte, cel mai mare punctaj obținut de România dar, din cauza multor țări participante, România nu a putut obține un loc printre primii trei. În acest an, Spania și Moldova au fost cele două țări care au oferit României punctajul maxim de 12 puncte.

România la Eurovision 2007-2009

În 2007, țara noastră a participat cu Todomondo la Eurovision. Melodia lor, „Liubi, Liubi, I Love You” a fost cântată în șase limbi diferite și a obținut locul 13 și 84 de puncte. Grupul a fost format din Andrei și Kamara, Ciro de Luca, Mister M, Valeriu și Vlad Crețu.

România a fost reprezentată de Nico și Vlad Miriță cu melodia „Pe-o margine de lume” la Belgrad în anul 2008. S-au clasat pe locul 20, obținând doar 45 de puncte. În ciuda rezultatului slab, piesa României a primit premiul special Eurovision Marcel Bezençon Composer Award pentru cea mai bună compoziție înscrisă în concurs.

Citeste si: Mihai Trăistariu, mesaj dur pentru Roxen! Ce i-a transmis înainte de Eurovision 2021: „Se chinuie să cânte...”

În 2009, Elena Gheorghe, cu piesa „The Balkan Girls”, a fost cea care a reprezentat România la Moscova, clasându-se pe locul 19, cu 40 de puncte.

Eurovision 2010. Paula Seling si Ovi obțin locul 3 cu piesa „Playing with Fire”

După trei ani în care România a lipsit din top 10 al finalei, melodia „Playing with Fire”, interpretată de Paula Seling și Ovi, le aduce locul 4 în semifinală, iar în finală, locul 3. Astfel a egalat cel mai bun rezultat al României din 2005, cu un total de 162 de puncte, cu doar 8 puncte mai jos de locul 2, luat de Turcia.

România la Eurovision 2011 – 2019

La Concursul Muzical Eurovision 2011, României a fost reprezentată de trupa Hotel FM cu melodia „Change”. Trupa a reușit să obțină locul 4 în semifinală, iar în finală s-a clasat pe locul 17, cu doar 77 de puncte.

Selecția națională din anul 2012 a fost câștigată de trupa Mandinga, cu piesa „Zaleilah”. Aceștia au obținut locul 12 din 26 de țări participante în marea finală și 71 de puncte.

Cezar Ouatu, cu piesa „It's my life”, a fost reprezentantul României la Eurovision 2013, după ce a câștigat Selecția Națională 2013. În finală, acesta a obținut locul 13 și 65 puncte.

Paula Seling și Ovi, cu piesa „Miracle”, au reprezentat România la Eurovision 2014 din Copenhaga, Danemarca. În semifinală s-au clasat pe locul 2, cu 125 de puncte, iar în marea finală au ocupat locul 12, cu 72 de puncte.

La cea de-a 60-a ediție a Eurovision, România a fost reprezentată de trupa Voltaj, cu piesa "De la capăt". Aceștia s-au clasat pe locul 15 din 27 de țări participante, cu 35 de puncte.

În anul 2016, România a fost descalificată de la Eurovision din cauza datoriilor Televiziunii Române către EBU- organizatoarea evenimentului. Ovidiu Anton, reprezentantul României din 2016 a fost anunțat cu două săptămâni înainte că nu mai are dreptul de a interpreta piesa.

Ilinca Băcilă și Alex Florea au fost aleși să reprezinte România în cadrul concursului Eurovision 2017 organizat pe scena din Kiev. Aceștia au trecut de cele două semifinale ale Selecției Naționale 2017 cu punctaj maxim primit din partea tuturor celor 5 membri ai juriului.

Citeste si: Eurovision 2021. Cine va câstiga Eurovision și care sunt șansele României la acestă competiție

În anul 2018, România a fost reprezentată de The Humans cu melodia „Goodbye”. Aceștia și-au susținut momentul în cadrul celei de-a doua semifinale din data de 10 mai, organizată pe scena din Lisabona. Din păcate, aceștia nu au reușit să strângă un număr suficient de voturi din partea publicului european, astfel că au ratat participarea în marea finală.

În 2019 România a fost reprezentată de Ester Peony cu melodia „On a Sunday”. Aceasta s-a clasat pe locul 13.

Eurovision 2021. Istoria României la concursul muzical Eurovision
Roxen, reprezentanta României la Eurovision 2021[Sursa foto: Instagram]

ROXEN și piesa „Amnesia” vor reprezenta România la EUROVISION 2021

Concursul Muzical Eurovision a ajuns la ediția cu numărul 65, și desi în 2020 s-a anulat din cauza pandemiei COVID-19, anul acesta, competiția revine cu sloganul „Open Up” și va avea loc la Rotterdam. Semifinalele se vor ține pe 18 şi 20 mai, iar finala pe 22 mai 2021.

Cea care va reprezenta România în acest an este Roxen cu piesa „Amnesia”. Aceasta se află în topul celor mai difuzați artiști din România și va fi al 13-lea artist care va urca pe scenă, în prima semifinală.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Chef Florin Dumitrescu o să fie tătic pentru a treia oară?! Ce a răspuns soția juratului: "Poate că da..."

Puterea dragostei 18 mai. Adriana și Cristian Comănici, noul cuplu din casă?! "Te simt un pic cam geloasă, Mariana!"

Ce șanse are Cristian Piedone să iasă din închisoare? Cum ar putea scăpa fostul edil de pedeapsa din dosarul Colectiv: "Șansele de eliberare sunt absolut discutabile"...

7 zodii cu succes incredibil la bani începând de mâine

Vladimir Putin a TRIMIS TANCURILE! Cutremur la nivel european. Decizia momentului de la Kremlin

„Cele mai frumoase poze pe care mi le-a făcut vreodată.” Lia Bugnar, adevărul despre despărțirea de Anghel Damian

Alertă pentru toate mamele! Se SCHIMBĂ LEGEA!

Lovitură pentru Portugalia – Ronaldo amenință că pleacă de la Cupa Mondială – Doi jucători au părăsit deja Qatarul

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies