Evenimente 15 mai. Semnificații istorice pentru ziua de 15 mai

Ce evenimente s-au întâmplat pe data de 15 mai?

15 mai. Semnificații istorice
Pictura „Țărancă din Muscel” de Nicolae Grigorescu[Sursa foto: wikipedia.ro]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

În anul 1838 se naște autorul picturii „Țărancă din Muscel”, iar în 1873, primul domnitor al Principatelor Române moare la Heidelberg, Germania.

15 mai 1838. Se naște pictorul român Nicolae Grigorescu

1567. S-a născut compozitorul italian Claudio Monteverdi, cunoscut sub numele de „părintele operei”. Este considerat primul reprezentat important al operei moderne.

Citeste si: 22 de lucruri pe care nu le stiai despre Galele Oscar! Afla niste chestiuni extrem de interesante!

1838. S-a născut pictorul român Nicolae Grigorescu, autorul „Țărancă din Muscel”, „Car cu boi” și „ Pescarita la Grandville ”. Este primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu și Ștefan Luchian.

1859. S-a născut fizicianul Pierre Curie, câștigătorul premiului Nobel pentru fizică în 1903. Acesta împreună cu fratele său, Jacques Curie, au descoperit efectul piezoelectric, în 1880.

1868. Participanții la adunarea comemorativă de la Blaj, organizată cu ocazia aniversării a două deceni de la revoluția din 1848-1849, au adoptat un act politic „ Pronunciamentul de la Blaj”, în care protestau față de dualismul autro-ungar și desființarea autonomiei Transilvaniei.

1873. Alexandru Ioan Cuza a murit la Heidelberg, Germania. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate, și astfel a devenit primul domnitor al Principatelor Române.

Citeste si: Nu mai puneti leustean la ciorba! Este cea mai frecventa greseala! Medicii trag un semnal de alarma- bzi.ro

15 mai. Semnificații istorice
Alexandru Ioan Cuza[Sursa foto: wikipedia.ro]

1877. Apare la București cotidianul politic și literar „România liberă”, sub conducerea lui Dimitrie August Laurian. În epoca comunistă, cotidianul era cel mai important după „Scînteia”, care după caderea comunismului pănă în prezent se numește „Adevărul”.

1886. A murit poeta americană Emily Dickinson. Tematica liricii sale a fost despre dragoste, singurătate și moarte.

1891. S-a născut Mihail Bulgakov, dramaturgul și romancierul sovietic de origine ucraineană.

Opere semnificative „Maestrul și Margareta” și „Inimă de câine”.

15 mai 1928. Prima apariție a personajului de desene animate Mikey Mouse 

1928. Prima aparație a personajului de desene animate Mikey Mouse, creație a lui Walt Disney. Șoricelul îmbrăcat în pantaloni roșii, pantofi mari și galbeni și mănuși albe a devenit unul dintre simbolurile cinematografiei și culturii americane.

15 mai. Semnificații istorice
Walt Disney, creatorul personajului de desene animate Mikey Mouse[Sursa foto: wikipedia.ro]

1936. S-a născut drgamaturgul american Paul Zindel, autorul piesei „Efectul razelor Gamma asupra anemonelor” scrisă în 1964.

Citeste si: 64 de ani de la moartea lui Camil Petrescu, autorul romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”

1938. A murit Gheorghe Marinescu, profesor la Facultatea de Medicină din București, membru al Academiei Române și fondatorul Scolii Românești de Neurologie.

1940- A fost inaugurată linia aeriană București-Sofia-Atena.

1958. URSS a lansat Sputnik 3, iar în 1960, Sputnik 4. Programul Sputnik a fost o serie de misiuni spațiale fără oameni la bord lansate de Uniunea Sovietică, iar scopul a fost demostrarea viabilității sateliților artificiali.

1991. Edith Cresson a devenit prima femeie prim-ministru a Franței. A ocupat această funcție până la data de 2 aprilie 1992 și este prim-ministrul francez cu cea mai scurtă guvernare.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Delia Matache a ajuns pe perfuzii! Imaginile cu care și-a speriat fanii VIDEO

Simona Hapciuc, dezvăluiri fără perdea de la Survivor România: „Făceam topless, iar Jador...”

Gabriela Firea, acuzații grave la adresa lui Liviu Dragnea în emisiunea lui Denise Rifai! "V-a amenințat Liviu Dragnea cu moartea?" ”M-a amenințat!...”

Smiley și Gina și-au botezat fiica în urmă cu două zile

SE DAU 1.000 de euro pe lună! Nu ai nevoie de facultate

SCANDAL IMENS! Cine este femeia pentru care Laurențiu Reghecamf divorțează de Anamaria Prodan? Ea este motivul real al separării. Este BOMBA ANULUI

Ce au descoperit în creierul morților de Covid?! E halucinant

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies