Facturi mari la energie? Oficial ANRE, sfaturi pentru românii care primesc facturi uriașe la energie electrică: "Când sunt valori aberant de mari, în majoritatea cazurilor e vorba de o eroare"

Ce trebuie să facem dacă primim facturi mari la energie. Un oficial ANRE explică ce trebuie să facă românii.

Autor: Ioana Stan

In articol:

Tot mai mult români se plâng de facturi mari la energie electrică. Un bucureștean a primit o factură de aproape 6.000 de lei pentru trei luni pentru o locuință în care nu stă nimeni.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, a explicat ce trebuie să facem în cazul în care primim facturi uriașe la energie.

Ce trebuie să facem dacă primim facturi mari la energie

Facturi uriașe la curent
Fotografie ilustrativă[Sursa foto: PixaBay]

Vicepreședintele ANRE a explicat care sunt pașii de urmat de românii care primesc facturi mari la energie electrică.

„Primul pas este să solicite informații, detalii de la furnizor. Dacă cineva are o neclaritate în privința conținutului facturii, trebuie să solicite clarificări de la furnizor, iar furnizorul are obligația să-i răspundă în maximum 15 zile. Și poate să solicite și suspendarea termenelor de plată în acest caz.

Citeste si: Prognoza METEO ANM astăzi, 14 septembrie 2021. Este cod galben de ploi. Cum va fi vremea în București și în celelalte regiuni în următoarele zile

Citeste si: Gina Pistol și-a luat fiica și-a plecat din casa lui Smiley. Prezentatoarea de la Antena 1 s-a mutat într-un apartament- bzi.ro

După cele 15 zile de răspuns în care furnizorul e obligat să dea explicații și nu a primit, se poate adresa Autorității și vom analiza absolut toate situațiile – și avem destul de multe plângeri, din păcate, în cursul acestui an.

Majoritatea sunt deja soluționate, am găsit problemele. Foarte multe cazuri se rezolvă prin sesizarea la furnizor. Pentru că și furnizorul își dă seama că cineva a comis o eroare. Hai să fim serioși, în aceste cazuri când sunt valori aberant de mari, în majoritatea cazurilor e vorba de o eroare. Dacă nu se rezolvă după primul pas, se implică autoritatea și în foarte multe cazuri chiar aplicăm amenzi pentru furnizori dacă au încălcat vreo reglementare”, a explicat vicepreşedintele ANRE, la Digi 24.

Citeste si: Prețurile crescute la energie, consecințe grave pentru spitale. Institutul "Marius Nasta" ar putea intra în incapacitate de plată: "Am făcut o adresă către Ministerul Sănătăţii"

Distribuitorul, obligat să plătească compensații de 100 de lei dacă nu e respectat termenul

Ce să facem dacă primim facturi mari la curent
Fotografie ilustrativă cu un electrician[Sursa foto: PixaBay]

ANRE are un proiect care prevede compensarea consumatorilor cărora nu le sunt citite la timp contoarele.

Citeste si: Scumpiri în cascadă pentru români. Ce urmează după facturile uriașe la energie și gaze

„Bănuiesc că în cazul în care nu vorr citi un milion de contoare și au de plătit 100 de milioane de lei, deja o să-i coste și o să fie preocupați.

Citeste si: Cum putem reduce consumul de curent, în condițiile în care au crescut facturile la energia electrică

Dar fiecare consumator are dreptul de a citi contorul și de a transmite indexul contorului în fiecare lună. Pe factură trebuie să fie un număr de telefon dedicat pentru autocitire, un interval de timp care nu poate să fie mai scurt de 5 zile în care orice client poate să sune, să se identifice și să comunice indexul. Acest lucru se poate face și prin aplicațiile pe care pun la dispoziție majoritatea furnizorilor. Furnizorul este obligat să factureze pe această citire”, a mai adăugat oficialul ANRE, pentru DIGI 24.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Prognoza METEO ANM astăzi, 14 septembrie 2021. Este cod galben de ploi. Cum va fi vremea în București și în celelalte regiuni în următoarele zile

Prețurile crescute la energie, consecințe grave pentru spitale. Institutul "Marius Nasta" ar putea intra în incapacitate de plată: "Am făcut o adresă către...

Scumpiri în cascadă pentru români. Ce urmează după facturile uriașe la energie și gaze

Horoscopul lunii Noiembrie pentru toate zodiile

Klaus Iohannis este în pericol! Dragnea aruncă bomba! "Îi va face rău"

Corina Bilcon RUPE TĂCEREA pentru prima dată! Ce a spus aceasta despre Anamaria Prodan! Este UMILINȚA SUPREMĂ

Liviu Dragnea este DEVASTAT. A ajuns să primească ”alocație” din partea Irinucăi. Fostul LIDER PSD; la sapă de lemn

Chin nesfârșit pentru o mare campioană a României: ”Izolare și abuz de medicamente. Simt că-mi pleznește inima și nu mai pot merge”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies