
kanald.ro
Diverse
Iahnie de năut. Iahnia de năut, o rețetă de post care provine din Turcia, este un preparat ideal pentru această perioadă.
Iahnie de năut. Chiar dacă te afli în post nu ar trebui să te abții de la a mânca gustos, trebuie doar să renunți la anumite alimente. Atunci când îți pui imaginația la încercare, poți prepara lucruri delicioase și fără produse din carne sau lactate. Vă propunem o rețetă delicioasă de iahnie de năut.
Năutul se pune în apă cu o seară înainte. A doua zi se clătește bine năutul și se pune la fiert.
Ceapa și usturoiul se toacă mărunt și se pun într-o tigaie cu roșiile pasate. Acestea se lasă pe foc mic până se înmoaie legumele, după care se adaugă năutul fiert și condimentele.
Totul se lasă pe foc câteva minute până se îmbină aromele, după care se ia vasul deoparte, se adaugă uleiul de măsline și se pasează compoziția.Năutul (Cicer arietinum), cunoscut și sub denumirea de mazărea berbecilor, este o plantă leguminoasă anuală, originară din Asia Mică.
Aspectul exterior al acestei plante diferă de cel al mazării prin forma frunzelor și a păstăii, care de cele mai multe ori închide două sau trei boabe, foarte rar o singură boabă.
A fost introdus, drept cultură, în Evul Mediu, iar în estul Europei, începe să fie cunoscut abia din secolul al XVII-lea. Acum această plantă este cultivată în unele republici din Federația Rusă, în Asia Centrală, Africa, India, precum și în unele țări din Europa precum Spania, Italia și Bulgaria.
Citeste si: Dieta minune, redescoperită după sute de ani. Ții cont doar de....
Citeste si: Alimente bogate în proteine pentru vegetarieni
Citeste si: Reţete de post: Orez cu năut
Năutul este bogat în proteine, săruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) și în complexul de vitamine B. Având o concentrație ridicată de proteine (24%), la care se adaugă și un procent consistent de hidrați de carbon și grăsimi, năutul are o valoare alimentară deosebită, înlocuind în buna parte proteinele din carne.
De la năut se consumă atât păstăile tinere, verzi, preparate ca supe sau mâncăruri, cât și boabele prăjite și măcinate care se pot consuma în amestec cu cafea sau chiar ca înlocuitor de cafea.
Năutul este asemănător cu soia și se poate folosi în prepararea chiftelelor, sarmalelor sau pilafurilor, fiind un foarte bun înlocuitor pentru carne, fiind și mai gustos decât soia. Boabele de năut fierte, pisate și apoi amestecate cu pasta din semințele de susan (denumită și tahini) la care se adaugă condimente, poartă denumirea de humus sau houmous, un fel de mâncare popular în Orientul apropiat si Balcani. Chiftelele prăjite din făină de năut se numesc falafel, populare mai ales in Liban și Israel, potrivit wikipedia.org.
Năutul poate constitui chiar un înlocuitor foarte bun pentru cafea. Boabele de năut prăjite și măcinate au un efect puternic stimulent digestiv și nervos. Năutul amestecat cu cafea este asociat uneori cu restricțiile alimentare de pe timpul dictaturii lui Ceaușescu, când cafeaua naturală nu era adesea disponibilă ca atare. Cu toate acestea se știe că din năut și cicoare se poate realiza o cafea naturală care nu e contraindicata pentru copii, neavand cofeina.