Iahnie de năut. Rețeta din Turcia care-ți face postul mai ușor

Iahnie de năut. Iahnia de năut, o rețetă de post care provine din Turcia, este un preparat ideal pentru această perioadă.

Distribuie pe:

Autor: A.N.C

Iahnie de năut. Rețeta din Turcia care-ți face postul mai ușor
Iahnie de năut. Rețeta din Turcia care-ți face postul mai ușor


In articol:

Iahnie de năut. Chiar dacă te afli în post nu ar trebui să te abții de la a mânca gustos, trebuie doar să renunți la anumite alimente. Atunci când îți pui imaginația la încercare, poți prepara lucruri delicioase și fără produse din carne sau lactate. Vă propunem o rețetă delicioasă de iahnie de năut.

Iahnie de năut - Ingrediente

  • 500g năut
  • 2 cepe
  • 6 căței de usturoi
  • 250g roșii pasate
  • sare, piper, turmeric, mărar
  • puțin ulei de măsline

Iahnie de năut. Rețeta din Turcia care-ți face postul mai ușor
Iahnie de năut. Rețeta din Turcia care-ți face postul mai ușor

Iahnie de năut. Mod de preparare

Năutul se pune în apă cu o seară înainte. A doua zi se clătește bine năutul și se pune la fiert. În momentul în care se ridică spuma, se schimbă apa și se lasă pe foc să fiarbă. Atunci când este nevoie, când apa scade, trebuie să completăm cu lichid. În momentul în care năutul este fiert, se scurge surplusul de apă (se oprește cam o cană pentru a regla consistența dorită la final).

Ceapa și usturoiul se toacă mărunt și se pun într-o tigaie cu roșiile pasate. Acestea se lasă pe foc mic până se înmoaie legumele, după care se adaugă năutul fiert și condimentele. Totul se lasă pe foc câteva minute până se îmbină aromele, după care se ia vasul deoparte, se adaugă uleiul de măsline și se pasează compoziția.

Năut proprietăți și origini

Năutul (Cicer arietinum), cunoscut și sub denumirea de mazărea berbecilor, este o plantă leguminoasă anuală, originară din Asia Mică.

Citeste si: Victor Ciutacu, săltat de Poliție?! S-a trezit cu „mascații” la ușă - evz.ro

Citeste si: Bill Gates a anunţat data când se va termina pandemia de COVID-19. “Oamenii ar trebui să înțeleagă…” - bzi.ro

Descriere

Aspectul exterior al acestei plante diferă de cel al mazării prin forma frunzelor și a păstăii, care de cele mai multe ori închide două sau trei boabe, foarte rar o singură boabă. Boabele năutului sunt asemănătoare cu cele de mazăre, singura deosebire fiind excrescența caracteristică a embrionului în formă de cioc, ce se aseamănă cu capul unui berbec; sunt colorate în roz deschis, galben și foarte rar cafeniu.

Iahnie de năut. Rețeta din Turcia care-ți face postul mai ușor
Iahnie de năut. Rețeta din Turcia care-ți face postul mai ușor

Istoric

A fost introdus, drept cultură, în Evul Mediu, iar în estul Europei, începe să fie cunoscut abia din secolul al XVII-lea. Acum această plantă este cultivată în unele republici din Federația Rusă, în Asia Centrală, Africa, India, precum și în unele țări din Europa precum Spania, Italia și Bulgaria. În perioada când Dobrogea făcea parte componentă a Imperiului Otoman și unde trăia o însemnată comunitate turcă, au existat culturi de năut și pe teritoriul acestei provincii românești, unde verile calde și secetoase erau prielnice acestei plante.

Citeste si: Dieta minune, redescoperită după sute de ani. Ții cont doar de....

Citeste si: Alimente bogate în proteine pentru vegetarieni

Citeste si: Reţete de post: Orez cu năut

Importanță

Năutul este bogat în proteine, săruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier) și în complexul de vitamine B. Având o concentrație ridicată de proteine (24%), la care se adaugă și un procent consistent de hidrați de carbon și grăsimi, năutul are o valoare alimentară deosebită, înlocuind în buna parte proteinele din carne.

Utilizare

De la năut se consumă atât păstăile tinere, verzi, preparate ca supe sau mâncăruri, cât și boabele prăjite și măcinate care se pot consuma în amestec cu cafea sau chiar ca înlocuitor de cafea.

Năutul este asemănător cu soia și se poate folosi în prepararea chiftelelor, sarmalelor sau pilafurilor, fiind un foarte bun înlocuitor pentru carne, fiind și mai gustos decât soia. Boabele de năut fierte, pisate și apoi amestecate cu pasta din semințele de susan (denumită și tahini) la care se adaugă condimente, poartă denumirea de humus sau houmous, un fel de mâncare popular în Orientul apropiat si Balcani. Chiftelele prăjite din făină de năut se numesc falafel, populare mai ales in Liban și Israel, potrivit wikipedia.org.

Năutul poate constitui chiar un înlocuitor foarte bun pentru cafea. Boabele de năut prăjite și măcinate au un efect puternic stimulent digestiv și nervos. Năutul amestecat cu cafea este asociat uneori cu restricțiile alimentare de pe timpul dictaturii lui Ceaușescu, când cafeaua naturală nu era adesea disponibilă ca atare. Cu toate acestea se știe că din năut și cicoare se poate realiza o cafea naturală care nu e contraindicata pentru copii, neavand cofeina.

Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Iată cine este bărbatul care a intrat la închisoare din cauza Andreei Esca!

Decizie majoră pentru toată România. Orban a luat decizia. E anunțul nopții

Șocul anului: Căsnicie cu probleme uriașe: Gabriela Firea anunță: Divorț! L-am lăsat singur și am plecat”

Câți bani a câștigat din presă Ion Cristoiu? Răspunsul dat de cel mai cunoscut jurnalist în emisiunea ”40 de întrebări cu Denise Rifai” VIDEO

Cum a slăbit Ion Cristoiu 30 de kilograme într-o lună ”Când vedeam alune o luam la fugă” A explicat dieta sa la ”40 de întrebări cu Denise Rifai”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies