Joe Biden și Vladimir Putin, întâlnire istorică. Care sunt mizele întâlnirii de la Geneva

Joe Biden și Vladimir Putin se întâlnesc după 11 ani față în față, la Geneva. Care sunt temele de discuție dintre cei doi lideri?

Autor: Ioana Stan

In articol:

Joe Biden și Vladimir Putin se întâlnesc la Geneva, la Villa La Garnge.

Întâlnirea dintre cei doi lideri are loc într-un moment în care relațiile dintre Rusia și SUA se află într-un punct critic.

Joe Biden și Vladimir Putin, întâlnire istorică. Care sunt temele de discuție

Care sunt mizele întâlnirii de la Geneva
Joe Biden și Vladimir Putin își dau mâna[Sursa foto: Captură YouTube, NBC News]

Citeste si: Klaus Iohannis, la Summitul NATO de la Bruxelles 2021. Președintele SUA Joe Biden, prezent pentru prima dată la reuniune

Întâlnirea lui Joe Biden cu Vladimir Putin, miercuri, este unul dintre cele mai critice summit-uri din ultima vreme și nu doar pentru că relațiile dintre cele două națiuni, care dețin împreună 90% din armele nucleare ale lumii, au ajuns într-un punct demn de epoca Războiului Rece.

Președinții se vor întâlni miercuri la Geneva pentru discuții care rezonează cu ecouri istorice ale confruntărilor sovietice-americane din trecut. Națiunile lor se află la o răscruce strategică care, dacă nu este navigată corespunzător, ar putea ajunge la o escaladare dezastruoasă pe un nou câmp de luptă- în spațiul cibernetic.

Discuțiile reprezintă, de asemenea, un proces politic critic timpuriu pentru Biden și exemplifică provocarea atotcuprinzătoare cu care se confruntă o președinție ancorată într-o luptă pentru conservarea democrației, care este asediată în țară și în străinătate.

Obiectivul principal al politicii externe al lui Putin este fracturarea stabilității și prestigiului politic american. El este acuzat că s-a amestecat în două alegeri pentru a-l ajuta pe fostul președinte Donald Trump- principala amenințare locală la adresa democrației SUA.

Pe lista temelor de discuție de află subiecte sensibile și complicate: evitarea unei confruntări directe între cele două state, cazul Navalnîi și respectarea drepturilor omului, situația din Belarus, războiul din Ucraina și atacurile hackerilor ruși.

Citeste si: Vasilică Ceterașu și-a întrebat soția la TV cu câți bărbați s-a iubit înainte să fie cu el. Răspunsul Amaliei este surprinzător- bzi.ro

Citeste si: Vladimir Putin s-a vaccinat împotriva noului coronavirus! Cu ce ser a fost imunizat președintele Rusiei

Atacuri aprige între Joe Biden și Vladimir Putin înainte de întâlnirea de astăzi

Vladimir Putin și Joe Biden, discuții la Geneva
Vladimir Putin și Joe Biden, față în față după 11 ani[Sursa foto: Captură YouTube, NBC News]

Citeste si: Vladimir Putin, prima reacție după ce Joe Biden l-a numit „criminal”: „O spun fără ironie”

În perioada premergătoare summitului s-au înregistrat schimburi grave de replici între cei doi lideri. Biden, la începutul acestui an, a fost de acord că Putin a fost „un criminal” și îl numește un autocrat nepocăit. Putin a negat orice cunoaștere a atacurilor hackerilor împotriva guvernului SUA, a afacerilor private și a infrastructurii vitale, care au fost învinovățite agențiilor de informații rusești și bandelor criminale.

Ce așteptări are președintele SUA de la președintele rus Vladimir Putin

Joe Biden și Vladimir Putin își dau mâna
Vladimir Putin și Joe Biden, discuții la Geneva[Sursa foto: Captură YouTube, NBC News]

Citeste si: Motivul pentru care Vladimir Putin a declarat stare de urgență în Rusia

Biden spune că un obiectiv al summitului este să testeze dacă Putin este dispus să accepte o relație mai stabilă și mai previzibilă cu SUA. Președintele SUA, care are o experiență îndelungată în comportamentul dificil al lui Putin, nu are nicio dorință de „resetare” cu Moscova. Dar "scăderea tonului" ar putea produce progrese în ceea ce privește interesele comune precum Siria, Afganistan, schimbările climatice și acordul nuclear al Iranului.

"El caută un fel de relație stabilă și previzibilă. Întrebarea este dacă se poate obține asta cu Putin.", a declarat senatorul Robert Menendez, democratul din New Jersey, care este președintele Comitetului pentru relații externe al Senatului.

Guvernul puternic al lui Putin, de mai bine de 20 de ani, trebuie să denigreze democrațiile precum SUA pentru a-și face propria guvernare mai atractivă pentru ruși.

O schimbare de abordare față de SUA i-ar fi cerut să combată atacurile cibernetice și să oprească campaniile de propagandă și dezinformare menite să dăuneze democrației SUA.

Citeste si: Nasul lui Cristi Borcea s-a intalnit cu Vladimir Putin inainte de nunta! Care e legatura lui Marius Vizer cu Presedintele Rusiei?

Biden mai spune că va profita de ocazie pentru a-i transmite lui Putin tipurile de consecințe pe care le vor aduce SUA pentru atacuri continue asupra intereselor americane- inclusiv în cazul în care Rusia refuză să combată atacurile cibernetice asupra elementelor de bază ale vieții SUA, cum ar fi producția de alimente, transportul și conducte. Cel mai flagrant pericol din relațiile SUA-Rusia are rădăcinile în confruntarea cibernetică emergentă. 

Având în vedere că lumea se așteaptă să nu se întâmple nimic după această întâlnire, orice rezultat al summitului care nu include un conflict deschis poate fi rotit ca un succes.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Klaus Iohannis, la Summitul NATO de la Bruxelles 2021. Președintele SUA Joe Biden, prezent pentru prima dată la reuniune

Klaus Iohannis, la finalul summitului UE: „Am obținut pentru România o sumă impresionantă"

Klaus Iohannis, ipostaza neobișnuită în care a fost surprins la summitul UE de la Bruxelles

Începând cu noaptea aceasta, 6 zodii vor avea parte de succes pe planul sentimental și pe cel profesional

Vine o nouă criză globală. Pregătiți-vă! E cumplit ce urmează: Poate provoca un tsunami devastator

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc. FOTO

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies