
In articol:
- Moșii de vară 2023
- Rețetă de colivă pentru Sâmbăta Morților 2023
- Ingrediente pentru colivă
- Mod de preparare colivă
Moșii de vară 2023. Rețetă de colivă pentru Sâmbăta Morților. Sărbătoarea are loc înainte de Rusalii, pe 3 iunie.
Moșii de vară 2023
Conform Calendarului Ortodox, în 2023, Moșii de vară pică pe 3 iunie, cu o zi înainte de Rusalii. Este o sărbătoare mare pentru creștini, dedicată celor care au trecut la cele veșnice
Sărbătoarea este denumită și Sâmbăta Morților, deoarece este o zi în care se pomenesc toți cei care au trecut la cele veșnice.
De Moși, oamenii merg la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie. Credincioșii aprind lumânări, se roagă și aduc mâncare și băutură pentru a le da de pomană la finall slujbei.
În această zi, oamenii obișnuiesc să împartă vase noi. Castroane sau farfurii, sunt umplute cu orez cu lapte sau mâncare gătită, iar apoi se împart vecinilor, rudelor sau persoanelor nevoiașe.
De Sâmbăta Morților, gospodinele pregătesc colivă, pe care o duc la biserică împreună cu lumânări, vin și alte alimente. În unele zone ale țării, după slujbă, oamenii merg să viziteze mormintele. Preotul trece pe la fiecare loc de veci, pentru a face veșnica pomenire, împreună cu familia celui decedat.
Iată o rețetă simplă de colivă, special pentru Sâmbăta morților. Cu doar câteva ingrediente, vei obține o colivă gustoasă.
Este indicat să pregătiți coliva cu o seară înainte de Moși.Citește și: Moșii de vară 2023. Tradiții și superstiții românești legate de cultul morților
Moșii de vară 2023. Rețetă de colivă pentru Sâmbăta Morților
Rețetă de colivă pentru Sâmbăta Morților 2023
Ingrediente pentru colivă
- 500 g grâu decorticat sau arpacaș,
- 375 g zahar,
- 250 g miez de nucă,
- vanilie,
- coaja rasa de lămâie (opțional),
- o cană și jumătate pesmet din pâine albă sau biscuiți dacă nu o pregătim în zile de post,
- un praf de sare,
- cacao, bomboane, pentru ornat coliva,
- zahăr pudră.
Citește și: Moșii de vară 2023. Se spală sau nu rufe în Sâmbăta Morților
Moșii de vară 2023. Rețetă de colivă pentru Sâmbăta Morților
Mod de preparare colivă
- Alegem grâul, apoi îl spălam în mai multe ape (de regula șapte).
- Punem grâul într-o oală mai mare, peste care turnăm apă, ca să acopere boabele de grâu cam de un lat de palma și se fierbe cel puțin o oră. Trebuie să amestecam din când în când, ca să nu se prindă.
- Dăm oala jos de pe foc și o acoperim cu un șervet curat, apoi o învelim cu o pătură, sau ceva gros, ca să-și mențină căldura cât mai mult.
- După 4-5 ore, adăugăm zahărul și fierbem din nou, până se leagă. Apoi trebuie să amestecăm cu o lingură curată din lemn, ca să nu se lipească.
- După ce s-a legat, luăm vasul de pe foc și îl lăsăm descoperit, până ce compoziția s-a răcit și o ținem acoperita în frigider până când dorim să finisăm coliva.
- Înlăturam coaja care s-a format, adăugăm sarea, vanilia, coaja de lămâie și nucile pisate sau râșnite după preferință.
- În continuare, amestecăm ușor toate ingredientele, până se omogenizează.
- Compoziția pentru colivă o așezăm pe un platou curat, ceva mai mare decât o coală de hârtie și o modelăm uniform pe platou.
- Deasupra cernem pesmetul, pe care îl presăm puțin cu un carton ca să fie mai dens și neted, apoi cernem un stat uniform de zahăr pudră.
- Pentru ornat, putem folosi un șablon făcut din carton, care să reprezinte o cruce, peste care cernem puțină cacao. De asemenea, putem folosi diverse bomboane: drajeuri, migdale trase în zahăr și altele, după preferința și inspirația noastră.
Sursa: crestinortodox.ro