Pacient infectat cu COVID-19, un ultim apel către soție, înainte de a se stinge pe patul de spital. Medicii au redat cu ochii în lacrimi conversația dureroasă: "Tu să te faci bine acolo și să vii, că pregătesc de toate!"

Un medic rezident din Cluj a postat pe rețelele de socializare un mesaj cutremurător, în care redă ultima conversație a unui pacient bolnav de COVID-19 cu familia.

Autor: Ștefania Ruxandra

In articol:

Spitalele din România se confruntă cu scene sfâșietoare de aproape doi ani de zile, de când a început pandemia. Doctorii se luptă din răsputeri să salveze viețile celor internați și ajung, de multe ori, să fie chiar martorii unor povești dureroase.

A fost și cazul unui medic rezident la Institutul de Oncologie Cluj-Napoca, care a postat pe Facebook ultima convorbire a unui pacient Covid, cu soția lui.

Citeste si: Când trebuie să mergi la spital dacă ai fost diagnosticat cu COVID-19! Beatrice Mahler, explicații: „Riscul de evoluție spre o formă severă este mai mare”

"A fost ultima convorbire telefonică între ei, ultimul apel"

Lorena Farcaș, medic rezident la Institutul de Oncologie Cluj-Napoca, a dezvăluit că a fost martorul unui apel de rămas-bun, dintre doi soți. Bărbatul, care se afla în stare gravă, infectat cu COVID-19, a simțit că organismul îi cedează, așa că a cerut să vorbească pentru ultima oară cu soția lui. Doctorii abia i-au ghicit codul PIN, pentru că omul nu putea să respire deloc normal și era conectat la oxigen.

Convorbirea i-a marcat profund pe specialiști, care au asistat, fără să vrea, la scena sfâșietoare:

"- Unu... (încă două respirații în masca de oxigen) patru... (tiraj intercostal, tegumente cianotice)

- Unu și patru? Nu e acesta PIN-ul. Să vedem dacă merge cu amprenta. Nu merge...

Citeste si: Loredana Chivu se luptă cu kilogramele în plus. „Urmează să fac o operație. Nu este o boală… este o afecțiune”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

- U... (ochii închiși și nicio putere) nu... Patr (masca de oxigen blocând din nou ultimele sunete). Pauză.

- 1234? Nu, nu este bun. Of, dacă nu-l scriem bine, se blochează pentru 30 minute. Haideți să mai încercăm încă o dată.

Unu și patru am înțeles. Care sunt următoarele?

- Patr (pauză pentru respirație) ori...

- Unu de patru ori? Ăsta e! Pe soție o sunăm? Pe fiică? Soție, bine. Se apelează...A fost ultima convorbire telefonică între ei, ultimul apel. Un monolog îngrozitor de ascultat, un monolog în care ea îl întreba dacă supa de pui e în regulă pentru când se întoarce acasă, în timp ce el lăcrima necontenit... "Și griș! Tu să te faci bine acolo și să vii, că pregătesc de toate!".

A mai trăit câteva minute. În saloanele de lângă, pacienții și-au servit în vacarmul injectomatelor, al monitoarelor și al tuburilor de oxigen, cina. Și pentru următoarele 12 ore m-am prefăcut că ușa închisă a salonului de vis a vis de camera de gardă nu ascunde decât o fereastră spre Grădina Botanică.", a scris medicul rezident pe Facebook.

Pacientul a murit la câteva minute de când a încheiat apelul

Imagine cu caracter ilustrativ

[Sursa foto: PixaBay]

"Nu se vorbește despre moarte într-un spital"

Medicul Lorena Farcaș a dezvăluit că doctorii evită să vorbească despre moarte în spitale și încearcă să uite pentru moment scenele sfâșietoare cu care se luptă zi de zi. Rezidenta spune că specialiștii încearcă, de cele mai multe ori, să își păstreze calmul în astfel de situații, pentru că și alți pacienți au nevoie de ajutorul lor: "Nu se vorbește despre moarte într-un spital. Ca medic, cu mâinile încă amorțite de manevrele de resuscitare, trebuie să îți păstrezi calmul, umorul și mintea limpede. Pentru că sunt alții care depind de tine fizic și emoțional. Se sinucid medici și nimeni nu vorbește despre asta.

Citeste si: Criză fără precedent în spitalele din Timișoara: „O să începem să raportăm morţii de frig, pe lângă morţii de Covid"

Nu, nu din slăbiciune, nu din neputință, nu din cauza unei conștiințe încărcate. Ci pentru că într-o lume în care ești tratat cu strigăte, așteptări nerealiste, amenințări, într-o lume fără locuri de muncă, fără mentori, într-o lume de atotștiutori și atotjudecători nimeni nu ne învață cum să trăim cu morții din noi.", a adăugat medicul rezident, pe rețelele de socializare.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Mărturii din camera hiperbară! Interpreta Mirela Petrean, după 10 zile la clinica unde s-a tratat Mîțu Stoian! ”Acolo se intra pe semnătură! Unii nu suportau presiunea și acuzau...

Noi detalii despre starea de sănătate a lui Viorel Lis: „Este la o sursă de oxigen”

Valeriu Gheorghiță, anunț de ultimă oră: ”Ne gândim serios să propunem sistarea vaccinării cu AstraZeneca”. Care ar fi motivul

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

MOARTEA lui Vladimir Putin! Informație de ultimă oră despre liderul de la Kremlin

Câţi bani a cheltuit Bianca Drăgușanu pentru un eveniment! „Doar una dintre brăţările mele a costat 36.000 euro”

Vladimir Putin a avut cancer în urmă cu mai mulți ani. Cine a făcut dezvăluirea incredibilă

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies