Premieră medicală în România! Viețile a 3 români au fost salvate de un donator din Bulgaria. Ficatul si rinichii au fost transplantate la Institutul Clinic Fundeni, din Capitală

Primul transplant din România cu organe provenite de la un pacient bulgar a fost efectuat, aseară, la Institutul Clinic Fundeni din București..

Autor: Ioana Stan

In articol:

Trei români au primit o nouă șansă la viață, după ce au fost salvaţi prin transplant de ficat şi de rinichi cu organe provenite de la un donator bulgar.

Premieră salvatoare de vieți. 3 români au primit o nouă șansă prin transplant de organe de la un pacient bulgar

PREMIERĂ în România! Trei români au primit o nouă șansă la viață prin transplant

Primul transplant cu organe de la un pacient bulgar aflat în moarte cerebrală

Citeste si: Ministerul Sănătății, concluzii în urma morții lui Petrică Mîțu Stoian: ”Oxigenoterapia hiperbară nu se află în protocolul de tratament COVID-19”

Cei trei români salvați au 55, 38 și 39 de ani. Șansa lor la viață a fost dată de organele unui pacient bulgar aflat în moarte cerebrală, care a îndeplinit condițiile de donator de organe. După ce familia pacientului bulgar a fost de acord cu donarea de organe, echipele de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni s-au deplasat de urgență la Spitalul ”Dr Stefan Cherkezov” Veliko Tarnovo din Bulgaria.

"Mulțumim cu profund respect și recunoștință în primul rând familiei donatorului pentru gestul făcut, precum și echipei medicale de la Spitalul ”Dr Stefan Cherkezov” Veliko Tarnovo şi colectivului Agenției Executive de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria (coordonator naţional – Dr. Evelina Ţvetkova, KDP – Dr. Sibila Marinova, coordonator regional – Radostina Getova, coordonator – Dr. Vania Laceyarova, director – Miroslav Mutafciiski) pentru efortul deosebit depus în realizarea acestei misiuni salvatoare de vieți şi colaborarea extraordinară pe care am avut-o.

De asemenea, mulţumim Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov şi Direcţiei Rutiere – Poliţia Română pentru sprijinul promt acordat în transportul echipelor de prelevare şi organelor. Fiind îndeplinite toate condițiile legale, echipele de chirurgi de la Institutul Clinic Fundeni s-au deplasat, cu sprijinul SABIF, la Spitalul ”Dr Stefan Cherkezov” Veliko Tarnovo pentru prelevarea ficatului și a rinichilor de la un donator bulgar aflat în moarte cerebrală, a cărui familie a fost de acord cu donarea de organe.
Intervenţia de transplant hepatic a fost realizată la Centrul de Transplant Hepatic al IC Fundeni de către conf. univ. dr. Vladislav Braşoveanu şi a salvat viaţa unei paciente de 55 de ani. În acelaşi timp, la Centrul de Transplant Renal al IC Fundeni s-au realizat două intrevenţii de transplant renal, alţi doi pacienţi de 38 de ani şi respectiv, de 39 ani, fiind salvaţi.
Trebuie subliniat faptul că a fost pentru prima dată când în România s-a realizat un import de organe, iar pacienţii români au beneficiat de generozitatea altor cetăţeni europeni. Transmitem încă o dată sincere condoleanţe şi mulţumiri familiei donatorului.", a transmis medicul Radu Zamfir, director executiv al Agenției Naționale de Transplant, printr-un comunicat.

Citeste si: Bilanț coronavirus, 11 noiembrie 2021. Tot mai puține cazuri noi de COVID-19

Prof. dr. Irinel Popescu

Prof. dr. Irinel Popescu, șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic ”Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni

[Sursa foto: MediaFax Foto]

Citeste si: CUTREMUR la Cotroceni! Iohannis PLEACĂ. Are pe masă o ofertă NEBUNĂ. Bagajele au fost deja făcute...- bzi.ro

Prof. dr. Irinel Popescu, părintele transplantuluii hepatic din România, în exclusivitate: "Salutăm gestul colegilor bulgari"

"În transplantul de organe și țesuturi întotdeauna a existat ideea că nu avem suficient de mulți donatori, suficient de multe organe pentru câți bolnavi au nevoie de acestea, au nevoie vitală chiar, pentru câți dintre ei care, din păcate, nu mai apucă momentul transplantului. De aceea, această filosofie, să-i spun, a rămas o încredere fundamentală pentru toate organizațiile de transplant din lume. Și în condițiile în care din diverse motive într-o anumită țară, un anumit organ sau mai multe nu pot fi utilizate, întotdeauna a existat disponibilitatea ca aceste organe să ajungă până la urmă la un primitor, care, undeva, poate într-o altă țară, pe un pat de spital așteaptă un asemenea organ.

În regiunea noastră geografică, colaborarea cu echipele de transplant din Bulgaria și cu Agenția Națională de Transplant din Bulgaria este mai veche, are cel puțin 20 de ani vechime. În această perioadă de timp relațiile cu colegii bulgari s-au cimentat, avem o idee despre rezultatele fiecăruia dintre noi, despre posibilitățile programelor de transplant din țările noastre. Și cu atât mai simplu a fost ca atunci când un organ cum este ficatul, în cazul echipei de transplant de la Fundeni, a fost disponibil în Bulgaria și a existat un receptor la noi țară, el să fie trimis în România. E un lucru normal, așa cum spuneam, în lumea transplantului și cei care s-au confruntat cu acest fenomen știu bine că specialiștii implicați în transplant, Agențiile Naționale, pur și simplu refuză ideea ca un organ să nu poată fi utilizat atâta vreme cât mulți pacienți mor din lipsă de organe,.

Noi salutăm gestul colegilor noștri bulgari, Agenției de Transplant din Bulgaria. Întotdeauna a existat și disponibilitatea reciprocă, astfel ca, atunci când va fi o situație similară în România, să nu avem nicio reținere în a trimite un organ colegilor noștri bulgari, câtă vreme, împreună, suntem angajați în această luptă pentru viață, pentru salvarea a câtor mai multe vieți a pacienților aflați pe listele de așteptare.", a declarat în exclusivitate prof. dr. Irinel Popescu, șeful Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic ”Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni. 

Români salvați datorită unui acord de colaborare în domeniul transplantului de organe între România și Bulgaria

PREMIERĂ în România! Trei români au primit o nouă șansă la viață prin transplant

Membrii Agenției Naționale de Transplant şi ai Agenției Executive de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria

Agenția Națională de Transplant şi Agenția Executivă de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria au semnat anul acesta, în iulie, un protocol de colaborare în domeniul donării și transplantului de organe. Printre alte personalitățile medicale din echipa care a făcut posibilă încheierea acestui protocol medical au făcut parte: dr. Radu Zamfir- director executiv al Agenției Naționale de Transplant, dr. Victor Zota, Vatachki Guenadiy- coordonator echipa de prelevare multiorgan Fundeni.

Potrivit protocolului semnat, cele două țări colaborează în toate etapele procesului de donare și transplant: de la schimbul de experiență, formarea cadrelor medicale și până la realizarea schimbului de organe pentru pacienții aflați pe listele de așteptare care au nevoie de transplant. În cazul în care anumite organe nu pot fi folosite la noi în țară, pentru că nu există receptori compatibili, acestea vor ajunge în Bulgaria și invers.

Citeste si: Daniela, infirmiera de la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești, și-a riscat viața să îi salveze pe pacienții din salonul cuprins de foc

Protocolul semnat între România și Bulgaria este semnt pe o perioadă de 3 ani, dar există posibilitatea prelungirii.

„Atât pentru noi, cât şi pentru partenerii bulgari, este foarte important să soluționăm cazurile de urgență, să găsim organe pentru pacienții care au nevoie urgent de un transplant şi să încercăm să scurtăm listele naţionale de aşteptarea prin salvarea unui număr cât mai mare de pacienţi care depind de o intervenţie salvatoare de transplant. Rezultatele acestei colaborări s-au şi concretizat de altfel în vieţi salvate.

Astfel, în data de 10 noiembrie ne-au fost oferite, pentru a doua oară de la semnarea acestui protocol, organe de la donatori bulgari. Dacă prima dată organele oferite şi prelevate nu au putut fi transplantate din motive medicale, asistăm acum la o premieră pentru activitatea de transplant în România: 3 pacienţi români salvaţi prin transplant de ficat şi rinichi cu organe provenite de la un donator bulgar.", a transmis medicul Radu Zamfir, director executiv al Agenției Naționale de Transplant, printr-un comunicat.

Citeste si: Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești. Doi pacienți au murit și zeci de bolnavi cu COVID-19 au fost evacuați. O asistentă a sărit în foc pentru a-i ajuta

Agenția Națională de Transplant, despre reușitele din acest an

Anul acesta, în România s-au înregistrat 41 de prelevări multiorgan de la donatori aflaţi în moarte cerebrală. S-au efectuat 35 de transplanturi de ficat de la donatori decedați și 8 intervenții de ficat de la donatori în viață. În plus, 130 de pacienți au beneficiat de transplant de rinichi, 72 de transplanturi renale fiind efectuate de la donatori aflaţi în moarte cerebrală.

De asemenea, s-au realizat anul acesta 3 transplanturi de cord și un transplant pulmonar şi au fost raportate şi exportate către Eurotransplant 2 grefe pulmonare, iar către Italia 2 grefe cardiace, 1 grefă hepatică și 1 grefă pulmonară.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies