Papa în România 2019. Povestea celor 7 preoți, care vor fi beatificați de Suveranul Pontif la Blaj | DEZVĂLUIRI

Papa în România 2019. Vizita Papei Francisc în România include și o slujbă specială pe câmpia de la Blaj, acolo unde 7 preoți catolici vor fi beatificați.

Distribuie pe:

fara descriere

Papa în România 2019. Vizita Papei Francisc în România include și o slujbă specială pe câmpia de la Blaj, acolo unde 7 preoți catolici vor fi beatificați.

În perioada comunistă, greco- catolicii din Ardeal, care reprezentau circa două milioane de credincioși, au intrat în ilegalitate, cultul lor fiind desființat printr-un decret din 1948. Se dorea unificarea religioasă a tuturor  românilor, iar cei care se opuneau sufereau repercursiuni. Preoţii catolici care s-au opus deciziei au fost aruncaţi în temniţe, unde mulţi dintre ei şi-au găsit sfârşitul.

Papa în România 2019. Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Ioan Bălan, Alexandru Rusu, Tit Liviu Chinezu și Iuliu Hossu, sunt cei 7 episcopi români greco-catolici care au murit în urma opresiunilor securității din acea perioadă și care acum vor fi beatificați de Papa Francisc, pe câmpia de la Blaj, duminică, 2 iunie. 

fara descriere

Toți 7 au fost fost arestaţi, după ce s-au opus unificării forţate cu Biserica Ortodoxă, însă au rezistat și bătăilor din beciurile Ministerului de Interne, și în lagărul cu pază militarizată de la Dragoslavele, și în detenția de la Căldărușani.

Papa în România 2019. Episcopul Vasile Aftenie, îngropat într-o ladă mai mică decât trupul său

Primul a murit Episcopul Vasile Aftenie, la 10 mai 1950, în timpul anchetei, la spitalul închisorii Văcărești, la doar 51 de ani. A fost înmormântat clandestin în Cimitirul Bellu din Bucureşti, într-o ladă de lemn mult prea mică pentru trupul său. Autorităţile nu au permis atunci ca pe crucea de la mormântul său să fie scris numele întreg, ci doar iniţialele: V.A. şi anul morţii. Cu toate acestea, la scurt timp, mormântul său a devenit loc de pelerinaj.

fara descriere

Ceilalți șase au fost duși apoi la Sighet. În celula 44, acolo s-au stins pe rând Preasfintuitul Frențiu, Preasfințitul Suciu și Preasfințitul Chinezu.

Alexandru Rusu e singurul care a avut parte de un proces și a primit o comdamnare pe viață. A murit după 15 ani de detenție.

Citeste si: Papa în România 2019. Ce meniu a avut în avion Papa Francisc

Citeste si: Papa în România 2019! Lunetiști pe acoperișul aeroportului! Măsuri de siguranță excepționale pentru vizita Suveranului Pontif

Citeste si: Papa în România 2019. Primele imagini cu Suveranul Pontif la noi în țară! Ce ținută a ales Carmen Iohannis pentru întâmpinarea lui

 

Episcopul Ioan Bălan și Iuliu Hossu au trăit în domicilii obligatorii, înconjurați de informatori, privați de hrană și asistență medicală.

Papa în România 2019. Cum s-a ajuns la beatificarea celor 7 episcopi români

Părintele Vasile Man, vice-rector al Colegiului „Pio Romeno” din Roma, este cel care a realizat lucrarea ce a argumentat solicitarea de beatificare a celor 7 episcopi români. A lucrat și s-a documentat 15 ani, iar la final,a prezentat o lucrare de 1900 de pagini, care arată istoria Bisericii Greco-Catolice din România și prigoana episcopilor săi, de la momentul arestărilor în 1948, până la decesul celui care a supraviețuit cel mai mult, episcopul Iuliu Hossu, în 1970.

Papa în România 2019. Beatificarea celor 7 români martiri va fi făcută de Papa Francisc, într-o slujbă specială, pe Câmpia Libertății de la Blaj, duminică 2 iunie. 

foto: Vatican news

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate