Vinerea Patimilor 2023: Zi de post negru și rugăciune în Vinerea Mare

Diverse

Vinerea Patimilor 2023: Zi de post negru și rugăciune în Vinerea Mare

Post negru în Vinerea Mare. De ce se ține post negru înainte de Paște?

Post negru în Vinerea Mare. Vezi semnificația legată de această tradiție în vinerea dinainte de Paște.

De ce se ține post negru în Vinerea Mare

Postul negru în Vinerea Mare este o tradiție creștină care se respectă înainte de sărbătoarea Paștelui. Acest post are o semnificație profundă pentru credincioși și este considerat un moment de curățare spirituală și de pregătire pentru celebrarea Învierii Domnului.

Pe data de 14 aprilie 2023, credincioșii sunt îndemnați de către Biserică să respecte un post strict, fără să consume alimente de orice fel și fără să consume apă, până la ora 3 după-amiaza.

Acest lucru simbolizează suferința lui Isus Hristos pe cruce și jertfa Lui supremă pentru a salva oamenii și creștinismul.

post negru in vinerea mare

De ce se ține post negru în Vinerea Mare?

[Sursa foto: Pexels.com]

Tradiția postului negru în Vinerea Mare este întâlnită în multe culturi creștine și este respectată cu mare atenție. În multe locuri, se organizează procesiuni și rugăciuni în această zi, iar credincioșii se roagă pentru iertarea păcatelor și pentru binecuvântarea și protecția divină.

Postul negru în Vinerea Mare reprezintă și un moment de introspecție și reflecție, în care credincioșii se pregătesc pentru celebrarea momentului important al creștinismului, Învierea Domnului.

Citește și: Postul Paștelui 2023. Sfaturi care te vor ajuta să-ți menții disciplina în cel mai aspru post de peste an

Sfaturi de a trece mai ușor prin postul negru

Este important să îți planifici mesele înainte de post, astfel încât să nu te confrunți cu tentații sau sănătatea să îți fie afectată. Încearcă să găsești rețete vegetariene sau vegane pe care să le incluzi în dieta ta și să le pregătești în avans, astfel încât să ai întotdeauna ceva de mâncat când se termină postul.

În timpul postului negru, este important să îți hrănești corpul cu alimente sănătoase și nutritive. Încearcă să consumi multe legume și fructe proaspete, cereale integrale, nuci și semințe. Acest lucru îți va oferi suficientă energie și nutrienți.

În timpul postului negru, este important să faci mișcare regulat pentru a-ți menține corpul în formă. Încearcă să faci cel puțin 30 de minute de exerciții zilnic, cum ar fi mersul pe jos.. Acest lucru te va ajuta să reduci stresul.

În timpul postului negru, este important să îți petreci timpul cu familia și prietenii, pentru a avea sprijin și pentru a te distrage de la foame sau sete. Organizează seri de jocuri de societate, discuții, sau activități în aer liber pentru a te distra.

Citeste si: Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna: „Eu vreau doar să cresc copii fericiți.”- kfetele.ro

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu- radioimpuls.ro

Citește și: Buna Vestire 2023. 3 rețete cu pește la sărbătoarea din Postul Paștelui

Rugăciune de citit în post

post negru in vinerea mare

Rugcăiune de citit în post

[Sursa foto: Pexels.com]

Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne

și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

 

sursă: doxologia.ro