Profiler Mihaela Brooks: ”Sunt furioasă pe ce s-a întâmplat la Onești. Îmi vine să-i iau pe polițiști și să-i leg de scaun... Doi oameni au murit din vina poliției”

Profilerul româno-canadian Mihaela Brooks e de părere că incompetența și lipsa de experiență a polițiștilor a dus la tragedia de la Onești.

Autor: Radu Constantin

In articol:

Mihaela Brooks, profiler român stabilit în Canada, lovește dur în Poliția Română după dubla crimă de la Onești. Ea susține că autoritățile sunt primele care se fac vinovate de moartea a doi oameni și abia pe locul doi se află ucigașul Gheorghe Moroșan.

Poliția l-a catalogat din start pe agresor cu probleme psihice: ”trebuia împușcat după o oră”

Mihaela Brooks spune că a devenit furioasă când a ascultat declarațiile a doi ofițeri în rezervă ai Poliției Române care au declarat că nu exista loc de negociere și că trebuia intervenit în forță. Este vorba despre declarația colonelului (r) Costică Ionescu: ” Într-o oră treceam la executarea tragerii cu arma de foc”; și cea a colonelului (r) și psihologului Liviu Chesnoiu: ”S-a pierdut mult timp până a venit cineva de la județ. Când ai de-a face cu un astfel de individ cu probleme psihice grave, n-ai ce să negociezi. Negociatorul, din primele secunde, își dă seama dacă e monolog din partea

criminal onesti
Ghroghe Moroșan, criminalul de la Onești
celuilalt”.

Mihaela Brooks: ”E competiție dintre poliția din Onești și cea din Caracal, care e mai incompetentă”

Mihaela Brooks spune că declarațiile specialiștilor din poliție indică faptul că oamenii din această instituție nu au habar despre procedurile care trebuie urmate în cazurile de luare de ostatici.

”Sunt furioasă pe ce s-a întâmplat la Onești, poliția a dat dovadă de o incompetență totală.

Am ascultat declarația oamenilor din poliție, îmi pare rău, nu știu ce grade au, cum se lăudau cât de negociatori au fost. În primul rând, acest mesaj este pentru ei.(...)

Îmi venea mie să-i iau ostatici pe Chesnoiu și pe Ionescu, să-i leg de un scaun și să le spun ce înseamnă negocierea. Doi oameni au murit și au murit în primul rând din vina poliției.

(...) Eu aș spune că e o competiție între poliția din Onești și cea din Caracal, care e mai incompetentă!

Ceea ce a spus domnul Chesnoiu e că negociatorul ajungea acolo, își dădea seama imediat de personalitatea celui care a luat ostatici, îl împușca. Ce să mai stăm la negocieri, că n-ai cu cine! Nu este chiar așa, de fapt procedura este cu totul alta. Sunt situații de luare de ostatici, de criză de intervenție, de baricade cu ostatici, etc.”, a dezvăluit Mihaela Brooks într-un live pe contul ei de socializare.

”Polițiștii fumau și râdeau sub ochii criminalului”

”În primul rând, am avut o luare de ostatici cu baricadă. Adică se știa cine este cel care a luat ostatici, s-a aflat imediat că au fost doi ostatici și că nu erau în relație de prietenie cu criminalul. Sunt două feluri de luare de ostatici: cea instrumentală – dacă nu-mi dai un milion de dolari și un avion, omor ostaticii- și cea motivată emoțional. Cu toate că în cazul Onești a existat un element instrumental, motivația a fost emoțională, personală. El a fost cel care a luat ostaticii, a sunat la 112...

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Mihaela Brooks
Mihaela Brooks lucrează în Canada ca profiler

La locație, nu s-a făcut nici o încercare a negociatorului să fie cât mai aproape de criminal, să aibă un dialog cât de cât mai strâns. Pentru criminal, luarea de ostatici a fost o metodă de a atrage atenția la problemele pe care le are. Când îți dai seama ce fel de luare de ostatici este, știi motivația, tu, ca negociator trebuie să știi care este procedura. Timpul a fost de partea negociatorului.

Când avem un astfel de caz, emoțional și instrumental, trebuie să te aștepți la o schimbare, de la o stare la alta și trebuie să știi să faci intervenția de criză.

Citeste si: Cum ar fi reușit criminalul din Onești să îi lege pe cei doi muncitori! Ipoteza bombă a anchetatorilor

Am înțeles că el vorbea pe balcon iar polițiștii râdeau jos, au venit cei de la intervenții fără berbec, fumau, totul era bine-mersi. Gândiți-vă acum, tu ca persoană care te simți nedreptățită, indiferent care este motivul, chemi poliția și în același timp vezi autoritățile că râd, fumează, efectiv de ignoră. Normal că era de așteptat să reacționeze mai violent decât la început. Dacă voia să-i omoare, o făcea efectiv din primul minut, nici nu stătea atâta timp.(...)

Era important să-l lași să vorbească, chiar dacă înjura. Astfel, el se descărca, devenea mai calm. Când ajungi să iei ostatici, să ameninți cu moartea și îi vezi pe cei de acolo ignorându-te total, a fost o explozie, o bombă cu ceas. Și aici, poliția este de vină.

Un negociator este pregătit să aibă de aface cu diferite tipuri de personalități. Tu nu poți să vii și să spui și să-i dai un diagnostic, cum a făcut Chesnoiu. Când timpul este esențial într-un astfel de caz, atunci tu nu împuști într-o oră. Unul din sfaturile din manualul FBI este să-l ții stimulat mental, să-l faci să se simtă că este implicat, că există o soluție la fiecare problemă. Să nu fii sarcastic, să nu glumești, nu cu acest tip de răpitor”, a mai spus Mihaela Brooks.

Rolul negociatorului: să relaționeze cu comandantul de criză, iar acesta să coordoneze echipa tactică

Profilerul a mers mai departe cu analiza și a explicat care sunt obiectivele și cum trebuie să decurgă intervenția, două momente cheie în care rolul negociatorului este esențial.

”Sunt anumite obiective: trebuie să aperi viața ostaticilor, viața ta, a polițiștilor, a celor de la intervenții și a publicului care se strânge. Ultimul lucru este să salvezi viața criminalului, viața lui nu este atât de importantă pe cât este a ostaticilor.

crima onesti
Luarea de ostatici de la Onești s-a încheiat cu o crimă

Când vorbim de intervenția tactică, este un lanț de relații: negociator – comandant de criză – echipa tactică de intervenții. Negociatorul îi spune comandantului când răpitorul este mai calm, se poate interveni iar când echipa intervine, prima metodă, dacă se poate, este să folosească o prindere non-letală. Poți folosi gaze lacrimogene, spray cu piper, etc. Dacă nu se poate, atunci cu arma. Dacă negociatorul simte că răpitorul devine mai agresiv, atunci un sniper din blocul de vizavi să-l împuște letal sau non-letal și să fie salvați ostaticii”, a mai spus Mihaela Brooks.

Citeste si: Soția criminalului de la Onești, terifiată de oroarea făcută de Gheorghe Moroșan: ”Îi era frică de el”

Autoritățile, mai vinovate decât criminalul! Mihaela Brooks: ”Trebuie să plătească”

Specialista crede că vina autorităților este mai mare decât cea a criminalului în cazul Onești, pentru că nu s-a luat nici o măsură pentru rezolvarea crizei, așteptându-se pur și simplu ca Gheorghe Moroșan să se las păgubaș și să elibereze ostaticii.

”A fost vina poliției. Dacă acești domni care se auto-intitulează negociatori au această părere, ce pretenție să am la un polițist din Onești care niciodată nu a fost pregătit pentru așa ceva. Prima vină aparține autorităților, abia după aceea a criminalului și sper ca toți cei care sunt vinovați, să plătească”, a încehiat Mihaela Brooks.

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Primele imagini din spital cu Gheorghe Moroșan! Criminalul de la Onești a fost transferat la Spitalul de Urgență Bacău

VIDEO Gafa incredibilă a Poliției Române! Mascații au descins la adresa greșită și au amențat două femei nevinovate: „Mi-au pus arma în piept”

La ce torturi au fost supuse victimele de la Onești! Profilul criminalului Gheorghe Moroșan: „Are trăsături accentuate de personalitate antisocială”

Zi importantă pentru Tauri, Scorpioni și alte 6 zodii. Vor primi o lecție esențială pentru viață AZI

Doliu uriaș în POLITICA din România! A murit cel mai prezent politician din țară

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Megașoc pentru Iohannis! Trecutul neștiut iese la suprafață. Ceva mai rău nu i se putea întâmpla

Detalii din interior! Laurenţiu Reghecampf, apărat în divorţul de Anamaria Prodan: ,,Mi-e greu să cred că l-ar putea influenţa cineva”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies