
kanald.ro
Sorin Bontea rețetă de sarmale
Diverse
Iată cum să pregătești sarmale delicioase, urmând pas cu pas rețeta lui Sorin Bontea.
Doar câteva zile ne mai despart de Crăciun, însă gospodinele deja încep pregătirile pentru masa din ziua festivă. Bucătăresele vor pune pe masa de Crăciun cele mai aspectuoase și mai gustoase preparate gătite chiar de ele, iar sarmalele nu au cum să lipsească.
Iată cum poți pregăti cele mai bune sarmale, după rețeta lui Sorin Bontea! Cu siguranță toți invitații tăi de la masa de Crăciun te vor lăuda pentru savoarea pe care o vor avea preparatele tradiționale.
Românii au intrat deja în febra sărbătorilor, căci mai este mai puțin de o săptămână până la Crăciun. Gospodinele se gândesc deja cu emoție la ce preparate vor pune pe masă, pentru a-și impresiona rudele și restul invitaților.
Majoritatea locuitorilor țării noastre abia așteaptă sărbătorile de iarnă pentru a mânca multe preparate din carne de porc, care se vor regăsi, bineînțeles, pe masa de Crăciun.
Printre acestea se numără sarmalele, nelipsite din casa gospodinelor în aceste zile speciale. În foi de viță sau de varză, sarmalele rămân preparatele preferate ale românilor, în perioada de iarnă.
De aceea, bucătăresele caută tot timpul să își îmbunătățească rețeta de sarmale și să le ofere acestora o savoare aparte, pentru a se bucura de o masă copioasă.
Una dintre cele mai cunoscute rețete de sarmale este cea a lui Sorin Bontea, cu care nu ai cum să dai greș. Pentru a sări în ajutorul gospodinelor, cunoscutul bucătar și-a făcut rețeta publică, într-un filmuleț postat pe Youtube, în care a arătat, pas cu pas, cum gătește el sarmalele.
„Normal, se apropie Crăciunul și mie îmi plac foarte mult sarmalele. Nu există Crăciun la mine fără sarmale. Mănânc și de Revelion, că cică-s mai bune după câteva zile.
Citește și: Vin fiert cu portocală și scorțișoară. Rețeta care încălzește suflete
Sarmale cu mămăligă și smântână
Rețeta de sarmale a lui Sorin Bontea este destul de simplă și nu diferă prea mult de cea clasică, însă cunoscutul bucătar deține și câteva secrete, pentru ca preparatul să iasă delicios.
Citește și: Umplutura de cozonac cu care îi vei da pe spate pe invitații tăi
După ce te-ai asigurat că ai toate ingredientele, treci direct la treabă. Pentru început, se curăță varza de frunzele exterioare și de cotoare și se aleg foile în care se va împacheta carnea. În cazul în care varza este mult prea acră, se lasă la desărat, în apă, cel puțin o oră înainte.
Apoi se curăță ceapa, se spală și se toacă mărunt, apoi se călește în ulei, la foc mic, până când devine sticloasă. Se adaugă orezul peste ceapa tocată și se amestecă, lăsând totul pe foc timp de două minute.
Începe apoi pregătire pentru umplutura sarmalelor. Se pune carnea într-un bol mare, deasupra căreia se adaugă ceapa călită și orezul, pregătite anterior. Se presară cimbru, mărar, sare și piper, dar și o ceșcuță de apă rece și se amestecă întreaga compoziție. Potrivit chef-ului, apa rece are rolul de a frăgezi carnea. De asemenea, Sorin Bontea menționează faptul că se poate adăuga și bulion pentru culoare.
După ce am pregătit compoziția, trecem la următorul pas, acela de a împacheta sarmalele în foile de varză. Frunzele mai mici se opresc, pentru a fi așezate pe fundul oalei, atunci când sarmalele vor fi puse pe foc. Deasupra acestor foi mici de varză se adaugă sarmalele, iar la final, costița. Pe deasupra, este așezată varză tocată, peste care se toarnă bulionul amestecat cu apă, frunze de dafin și câteva boabe de piper. De asemenea, chef Sorin Bontea adaugă și zeamă de varză.
Se lasă totul la foc mic pentru două ore, timp în care se amestecă din când în gând și se mai adaugă apă, pentru ca sarmalele să nu se lipească între ele.
Atunci când timpul s-a scurt, verificați dacă sarmalele s-au gătit. În cazul în care acestea nu mai necesită fierbere, luați oala de pe foc, lăsați puțin la răcit și gata. Sarmalele pot fi savurate.
Poftă bună!
Surse: kiloretete.ro, Youtube- Chef Sorin Bontea