WowNews logo WOWnews
Stories
Rețetă tradițională: Scutecele Mântuitorului. Turta cu julfa nu trebuie să lipsească de pe masă în Ajunul Crăciunului

Diverse

Rețetă tradițională: Scutecele Mântuitorului. Turta cu julfa nu trebuie să lipsească de pe masă în Ajunul Crăciunului

Desertul tradițional moldovenesc se prepară în Ajunul Crăciunului.

Turtele cu julfă sau Scutecele Mântuitorului sunt un dar culinar al Moldovei, care se pregătește în Ajunul Crăciunului. Însă, gustul lor deosebit a cucerit și alte zone ale țării.

Rețetă tradițională: Scutecele Mântuitorului

Turtele cu julfă sau Scutecele Mântuitorului sunt un desert tradițional din Moldova, care se prepară în Ajunul Crăciunului. Mai exact, acest desert e făcut din straturi subțiri de turte care sunt însiropate cu o cremă obținută din semințe de cânepă măcinate.

Citeste si: Medicii legiști au identificat o substanță neobișnuită în corpul Ștefaniei Szabo. Descoperirea incredibilă făcută de aceștia- kanald.ro

Ingrediente a luat pentru turte (20 foi cu diametrul de 25 cm):

  • 500 g făină 
  • 300 ml apă călduţă 
  • un praf de sare

Citește și: Crăciun 2024: Unde se găsește untura de porc și cât costă un kilogram

Ingrediente aluat pentru julfă – crema de cânepă

Ingrediente aluat pentru însiropat turtele – sirop din lapte de cânepă

  • 120 g zahăr tos
  • 10 ml rom
  • 1,5 litri apă.

Citește și: Rețeta de Babka a Mirunei Lica. Pur și simplu îți lasă gura apă! VIDEO

Scutecele Mântuitorului: Mod de preparare

Cerne făina într-un bol, adaugă sare și apă călduță până obții un aluat moale și elastic. Frământă bine, acoperă și lasă la odihnit 30 de minute. Împarte aluatul în 20 de bucăți egale și întinde foi subțiri (circa 25 cm). Coace-le pe plită sau în tigaie.

Lasă turtele să se usuce complet (minimum 3-4 zile înainte de umplere) într-un loc uscat, acoperite cu un prosop.

Citeste si: Diana si Igor Cuciuc, atac dur la adresa nepotului lui Nicolae Botgros, care ar fi refuzat să o ajute pe Andreea: "Lăsați-o că o să-și revină, că este în comă alcoolică!”- kfetele.ro

Citeste si: DECIZIA RADICALĂ luată pentru înmormântarea Ștefaniei Szabo: "Cu profundă durere în suflet...". Apropiații doctoriței sunt devastați și își găsesc cu greu puterea după această veste. Ce se va întâmpla în ziua când va fi condusă pe ultimul drum- radioimpuls.ro

Preîncălzește cuptorul la 160°C. Usucă semințele de cânepă timp de 15 minute. Măcină semințele uscate. Fierbe 1,5 litri de apă. Adaugă făina de cânepă și mixează energic timp de 2-3 minute. Strecoară lichidul obținut printr-o sită fină.

Încălzește laptele de cânepă, amestecând continuu. Pe măsură ce fierbe, va apărea o spumă la suprafață. Cu o spumieră, colectează julfa și pune-o într-un bol. Adaugă zahăr pudră și rom, apoi amestecă bine până obții o cremă fină.

Odată ce laptele s-a redus și nu mai formează spumă, strecoară lichidul rămas. Adaugă zahăr și rom în lichidul strecurat pentru a obține un sirop dulce.

Scufundă fiecare turtă în siropul fierbinte timp de 30 de secunde până la 1 minut, în funcție de cât de uscate sunt. Așază turtele însiropate într-un recipient, una peste alta, cu un strat de julfă între ele. Termină cu o turtă fără julfă. Dacă mai rămâne sirop, toarnă-l peste turte. Acoperă vasul și lasă-l la frigider peste noapte. Înainte de a servi, binecuvântează turtele.