Rețete de plăcintă cu prune, rapide și ușor de preparat

Îți propunem câteva rețete de plăcintă cu prune,  gustoase și simplu de făcut!

Rețete de plăcinte cu prune
Rețete de plăcinte cu prune[Sursa foto: Shutterstock]
Autor: Loredana Dobre

In articol:

Cele mai gustoase deserturi pot avea la bază fructe delicioase, care ne pot salva de multe ori silueta. Există altele care sunt permise în zilele de post sau pot fi mâncate chiar și de către diabetici.

Rețete de plăcinte cu prune

Îți aducem în atenție cinci rețete gustoase de plăcinte cu prune, care vor satisface toți invitații de la masă. Cu cât sunt mai coapte fructele, cu atât deserturile vor căpăta o savoare deosebită.

Citeste si: Prăjitura Felie de Lapte. Rețeta celui mai dorit desert al copiilor

Rețete de plăcinte cu prune

Plăcintă cu prune nemțească

Timp de preparare: 140 minute

Ingrediente pentru 12 porții

2 kilograme de prune 500 grame de făină 25 grame drojdie proaspătă (sau 7 grame uscată) 100 grame de zahăr 150 grame unt 250 ml lapte călduț 1 ou 1 plic de zahăr vanilat 1 vârf de cuțit de sare coajă de la o lămâie 3 linguri pesmet

plus

4 linguri zahăr brun 1 lingură rasă de scorțișoară măcinată

Mod de preparare

  • Puneți în vasul mașinii de pâine laptele călduț, untul tăiat cubulețe, coajă de lămâie, zahărul vanilat, oul, 100 grame de zahăr, făina și drojdia.
  • Setați programul pentru aluat și lăsați aparatul să meargă.
  • Până dospește aluatul pregătiți tava cuptorului și tapetați-o cu hârtie de copt (de pergament/cerată). Spălați prunele și îndepărtați-le codiță.
  • Folosiți un cuțit mic dar bine ascuțit pentru a secționa pe jumătate prunele pe lungime
  • Îndepărtați sâmburii prunelor și faceți o crestătura ușoară, pe lungime, pe fiecare jumătate de prună. Acesta incizie va preveni curbarea fructelor pe blat.
  • Încingeți cuptorul la 180 de grade (temperatura medie).
  • După ce coca a dospit, scoateți-o din mașina de pâine și întindeți-o cu mâna pe masă tapetată cu făină. Atenție: Nu folosiți sucitorul/merdenea pentru că va inhibă creșterea.
  • Mutați coca în tavă și întindeți-o cu mâna pe toată suprafața tăvii.
  • Înțepați coca, pe toată suprafață, cu o furculița, pentru a preveni creșterea dezordonată.
  • Presărați pesmet peste tot aluatul. în acest fel zeamă fructelor nu va influență coacerea.
  • Puneți prunele în tavă, una lângă altă, cu coajă în jos, până când toată coca este acoperită
  • Introduceți tava la cuptor pentru 20-25 de minute.
  • Amestecați zahărul cu scorțișoară.
  • După ce s-a copt, scoateți tavă din cuptor și pudrați prăjitură imediat cu zahăr amestecat cu scorțișoară.
  • Lăsăți prăjitura să se răcorească puțin și tăiați-o.

Plăcintă cu prune uscate

Ingrediente

300 g. făină

300 g. prune uscate

5 ouă

220 g. zahăr

zahăr pudră

50 g. migdale măcinate

praf de copt

200 g. unt

o fiolă esentă de vanilie

sare

Mod de preparare

  • Batem spumă 200 g. unt cu o lingurița sare și 200 g. zahăr.
  • Adăugăm 5 ouă, unul câte unul, mixăm după fiecare ou adăugat.
  • În 300 g. făină adaugăm jumătate de lingurița de praf de copt, omogenizăm.
  • În compoziția de unt și ouă adăugăm făină cernută, puțin câte puțin.
  • Mixăm aluatul la viteză mică ca să nu rămână cocoloașe de făină.
  • Adăugăm în aluat o fiolă cu esență de vanilie.
  • Cernem și restul de făină și omogenizăm aluatul.
  • Tăiem mărunt 300 g. prune uscate.
  • Amestecăm migdalele măcinate cu prunele uscate.
  • Prunele uscate trebuie să fie bine tavalite în migdalele măcinate.
  • În tava tapetată cu hârtie de copt unsă – dimensiuni tavă 27 cm* 25 cm –, întindem aproximativ 2/3 de aluat.
  • Așezam pe aluat prunele uscate.
  • Restul de aluat îl întindem cu grijă peste prune.
  • Coacem prăjitura în cuptorul preîncălzit la 170 grade Celsius, aprox. 40 minute.
  • După ce prăjitura cu prune uscate s-a răcit se pudrează cu zahăr pudra și se taie după dorința.

Plăcintă cu prune de post

Ingrediente pentru blat

220 ml apă

Citeste si: De ce a murit Adrian Rădulescu? Ce i-au găsit medicii în trup- bzi.ro

100 g zahăr

100 ml ulei

280 g făină

20 g cacao

2 lingurițe praf de copt

1/2 linguriță bicarbonat de sodiu

1 linguriță oțet

Citeste si: Rețetă de plăcintă turnată cu brânză dulce de vaci. Poți să pui și stafide

Ingrediente pentru umplutură

600 g prune (foarte coapte)

100 g zahăr

linguriță rasă praf de scorțișoară

Mod de preparare

  • Se spală prunele și se taie pe jumătate; Se scot samburii. Se amestecă cu zahărul și scorțișoara și se lasă să stea aprox.20 de minute, până când fructele își lasă zeama.
  • În acest timp, se încălzește cuptorul la 170 grade C și se pregătește blatul.
  • Se amestecă uleiul cu zahărul, cu mixerul, timp de 1-2 minute. Zahărul nu trebuie să se topească!
  • Se adaugă apă și oțetul și se amestecă totul foarte bine. Într-un bol separat, se amestecă făina cu pudra de cacao, praful de copt și bicarbonatul alimentar. Se cern apoi printr-o sită fină deasupra compoziției cu apă și ulei. Se amestecă până când nu se mai văd urme de făină.
  • Se așează jumătățile de prună, cu partea bombată în jos, într-o formă de aprox. 20x30cm, împreună cu siropul format. 
  • Se toarnă aluatul peste prunele din tavă, cât mai uniform. Prăjitură se coace 22-25 de minute. 

Plăcintă cu prune și smântână

Ingrediente

800 g prune

3 ouă

300 g zahăr

200 ml ulei

200 ml lapte

1 linguriță bicarbonat

250 g făină

4 linguri griș

sare

5 linguri zahăr

4 lingurițe scorțișoară

800 ml smântână

Mod de preparare

  • Se spală bine prunele, se desfac în două și se scot sâmburii.
  • Omogenizam foarte bine gălbenușurile cu 300 g zahăr.
  • Adăugăm uleiul, laptele și amestecăm totul câteva minute până când zahărul se mai topește.
  • Adăugăm bicaronatul, sarea și făina.
  • Batem o spumă foarte tare din cele trei albușuri și le adăugăm în compoziție.
  • Turnăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie pentru copt. Presăram griș deasupra.
  • Așezăm prunele și presăram 5 linguri de zahăr și 4 lingurițe scortisoare. În final întindem cele 800 ml smântână.
  • Punem tava în cuptorul încălzit. În primele 10 minute focul trebuie să fie mai puternic apoi reducem intensitatea. Timp de coacere: 35-45 minute.

Plăcintă cu prune aluat de pâine

Ingrediente pentru aluat

500 g făină

250 ml apă

1 praf sare

1 plic drojdie uscată

1 linguriţă zahăr

Ingrediente p entru umplutură

1 kg prune

200 g zahăr

4 linguri griş

1 ou

Citeste si: Plăcintă dobrogeană. Cea mai simplă rețetă Mod de preparare

  • Din făină, apă, sare,  drojdie şi zahăr faci coca pe care o laşi la dospit 30 minute.
  • Între timp, cureţi prunele de sâmburi şi le pudrezi cu zahăr. Din aluat întinzi 2 foi.
  • Într-o tavă dreptunghiulară pui prima foaie, presari grişul apoi aşezi prunele şi pliezi foaia, de pe margini către interior. Deasupra pui a doua foaie, înţepi cu furculiţa şi ungi cu oul bătut în prealabil.
  • Dai la cuptor, 40-45 minute, la foc potrivit.

SURSE: clickpoftabuna.ro, bucataras.ro, laurasava.ro, prajituramea.ro

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Totul despre Hazal Kaya, actrița care o joacă pe Feriha în telenovela cu același nume

Sâmbăta aceasta, de la ora 15:00, în “ROventura”, Incursiune în “cea mai frumoasă stațiune de pe continent”

Horoscop Chinezesc 31 Iulie 2021. Previziuni astrale pentru cele 12 zodii

Horoscop Zilnic Sâmbătă 31 Iulie 2021: Racii sunt încurajați să analizeze punctul la care au ajuns în acest moment în viață și să vadă dacă sunt mulțumiți cu ceea ce au

SE ANUNȚĂ RESTRICȚII în România! Lovitură totală pentru milioane de români. Cine sunt cei vizați

CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine a fost prins Cătălin Botezatu în ipostaze INTIME! De aceea a fost dat afară de la Kanal D!

Turcia e îngenuncheată. Localnicii și turiștii trăiesc apocalipsa, focul pârjolește tot. GALERIE FOTO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies