România va începe vaccinarea cu a treia doză. Administrarea vaccinului ar putea începe de săptămâna viitoare

România va începe vaccinarea cu a treia doză. Vaccinul anti-COVID ar putea fi administrat de săptămâna viitoare.

Autor: Elena Popescu

In articol:

România va începe vaccinarea cu a treia doză. Administrarea vaccinului anti-COVID ar putea începe de săptămâna viitoare, însă doar pentru persoanele vulnerabile. 

România va începe vaccinarea cu a treia doză

România va începe vaccinarea cu a treia doză mai devreme  decât era preconizat, din cauza din cauza răspândirii variantei Delta. Astfel, de săptămâna viitoare ar putea să înceapă campania de administrare a celei de a treia doze de vaccin anti-Covid pentru persoanele vulnerabile, adică cele cu boli cronice și imunitate scăzută, persoanele în vârstă, dar și cadrele medicale.

Citeste si: Bucureștiul intră, de astăzi, în scenariul roșu. Rata de infectare cu COVID-19 a depășit 3 la mia de locuitori

”În momentul de faţă în România este în curs de optimizare atât platforma naţională de programare pentru cea de-a treia doză, cât şi Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor tocmai pentru a fi pregătiţi în momentul în care demarăm administrarea celei de-a treia doze în România”, a declarat Valeriu Gheorghiță pentru digi24.ro.

România va începe vaccinarea cu a treia doză
România va începe vaccinarea cu a treia doză[Sursa foto: MediaFax Foto]

Categoriile vulnerabile vor avea primele acces la vaccinarea cu a treia doză 

Persoanele cu afecțiuni oncologice, care sunt fie în curs de tratament activ, fie tratați anterior și care se află în faza post-terapie oncologică, dar și cei care au factori de risc agravanți, care nu țin de afecțiunea oncologică, cum ar fi bolile pulmonare, cardiovasculare, diabet, ciroză hepatică și alte condiții de imunodepresie vor avea prioritate la administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-covid, potrivit mediafax.ro.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Alte categorii care vor primii mai repede a treia doză de vaccin anti-Covid sunt pacienții post-transplant, pacienții cu afecțiuni cronice, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, hepatice, hematologice, renale, endocrinologice, reumatice, dermatologice, afecțiuni neurovasculare și neurovegetative, demențe, boli psihiatrice în stadiu avansat, bolile congenitale. De asemenea, pacienți cu imunodeficiențe moderate sau severe, datorate imunodeficiențelor primare, cum sunt pacienți cu HIV în orice stadiu.

Citeste si: Dacă persoane doritoare să se vaccineze nu sunt, sunt manele. Cadrele medicale ale unui centru anti-covid din Botoșani au încins o petrecere de zile mari, chiar în timpul programului de muncă

Progresiv, vor fi vaccinate și celelalte categorii de persoane, cu condiția să fi trecut 6 luni de la prima schemă de vaccinare și să nu fi trecut prin boală.

”Luăm în considerare, în primul rând, administrarea unei doze 3 categoriilor de persoane predispuse la forme severe de boală, cu risc mare de a nu genera un răspuns imun suficient de ridicat după prima schemă de vaccinare- şi aici sunt incluse categoriile persoanelor cu condiţii de imunosupresie, dar şi persoanele care prin natura profesiei au un risc crescut de îmbolnăvire şi care sunt implicate în activităţile critice pentru gestionarea pandemiei, precum personalul medical.

Ținând cont de situaţia specifică din România, şi anume o rată de acoperire vaccinală undeva la o treime din populaţia eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani, pentru controlul răspândirii infecţiei în rândul populaţiei, accentul trebuie să fie în continuare pus pe creşterea ratei de acoperire vaccinală, în paralel cu consolidarea răspunsului imun la persoanele vulnerabile care deja au primit prima schemă de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

Când va începe administrarea dozei 3 de vaccin

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a explicat cum se va administra a treia doză de vaccin persoanelor care au primit primele doze produse de AstraZeneca.

Citeste si: Alexandru Rafila, despre valul cinci al pandemiei! Ce se poate întâmpla în următoarea perioadă: ”E foarte greu”

”La acest moment vorbim de administrarea dozei 3 cu vaccin pe bază de ARN Mesager, respectiv Pfizer sau Moderna, pentru scheme de vaccinare care au avut iniţial acest tip de vaccin, fie Pfizer, fie Moderna, iar persoanele care au primit vaccin de la compania AstraZeneca propunerea pe care au abordat-o toate celelalte ţări europene a fost de a administra unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN Mesager, repet, în completarea vaccinării cu vector viral care a fost folosit la prima schemă.

Luăm în considerare devansarea termenului anunțat, știm că EMA urrmează să se pronunțe pe 4 octombrie. Ținând seama de situația epidemiologică, luăm în calcul devansarea acestui termen. Săptămâna aceasta are loc o ședință de lucru la care vor participa experți și vom decide exact strategia”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Loredana Groza neagă toate zvonurile: ”Nicio legătură cu COVID-ul”. Celebra artistă se confruntă cu probleme de sănătate: ”O situație medicală, care...”

Alexandru Rafila, despre valul cinci al pandemiei! Ce se poate întâmpla în următoarea perioadă: ”E foarte greu”

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului "Matei Balș" din Capitală, declarații surprinzătoare despre sfârșitul pandemiei în România: "Sezonul rece...

Ce surprize au pregătit astrele pentru zodii, începând cu noaptea aceasta

Lovitură de stat! Premierul a fost arestat!

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

NOUL VIURSU pune pe jar sistemul medical! Pacienții ajung în stare critică la spital. E MULT MAI GRAV

Detalii din interior! Laurenţiu Reghecampf, apărat în divorţul de Anamaria Prodan: ,,Mi-e greu să cred că l-ar putea influenţa cineva”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies