Românii, campioni la risipă! În timp ce unii o aruncă la gunoi, alții își cumpără mâncarea "pe caiet"! Economiștii atrag atenția: "Cumpătarea e considerată sărăcie" | EXCLUSIV

Românii sunt campioni la risipa alimentară. În anul 2021, în țara noastră s-au aruncat la gunoi cel puțin 2 miliarde de kilograme de alimente, iar cetățenii din țara noastră aruncă mâncare de peste patru miliarde de euro.

Autor: Maria Zarnescu

In articol:

Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu economistul Aurelian Dochia despre modul în care ar putea fi combătută risipa alimentară în țara noastră și ce ar fi bine să facă românii ca să nu mai arunce tone

de alimente.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă susține că românii aruncă, anual, mâncare de peste 4 miliarde de euro. Un semnal de alarmă în acest sens a fost tras și de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, care a precizat că doar în 2021, în România s-au aruncat cel puțin două miliarde de kilograme de alimente.

Totuși, în timp ce unii cetățeni fac provizii de mâncare și cumpără necumpătat alimente, pe care ulterior le aruncă, există o categorie de persoane care, din păcate, încă mai face achiziții „pe caiet”. Metoda celebră de a cumpăra pe datorie este în continuare întâlnită în mediul rural, mai ales atunci când oamenii nu își permit să își plătească, în momentul cumpărării, toate produsele din coș.

Românii, campioni la risipa alimentară

În țara noastră se aruncă anual alimente de peste 4 miliarde de euro, iar în 2021 au fost aruncate în total două miliarde de kilograme de alimente, după cum a precizat chiar ministrul Agriculturii.

Problema nu îi afectează doar pe români, iar risipa alimentară este întâlnită și în alte țări europene, economistul Aurelian Dochia precizând că este vorba despre obiceiurile de consum ce sunt extrem de greu de schimbat.

Mai mult decât atât, în mentalitatea colectivă cumpătarea poate fi privită ca un semn de sărăcie, acesta fiind unul dintre motivele pentru care oamenii ajung să arunce alimentele pe care le cumpără.

Citeste si: Cum poți beneficia de 1500 de lei de la stat. Angajații români trebuie să respecte această condiție

"Există această discuție și nu este numai în România. Cam peste tot în Europa și în America există o risipă alimentară foarte mare cu care ne-am obișnuit și este tratată drept un semn de bunăstare.

Asta face ca schimbarea obiceiurilor de consum să fie una dificilă.

Cred că o cumpătare în domeniul acesta este resimțită de foarte mulți ca nenormală, ca un semn de sărăcie și e dificil de schimbat mentalitatea", a explicat economistul Aurelian Dochia, pentru WOWbiz.

Citeste si: Ce note a obținut Eliza Iliescu la Bacalaureat 2022: „Știm amândouă că nu va fi simplu”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Ce pot face oameni pentru a preveni risipa alimentară

Economistul Aurelian Dochia a explicat că nu există o rețetă minune prin care oamenii să prevină risipa alimentară, ci totul ține de educație, de cumpătare și mai ales de ordonarea obiceiurilor de consum.

În ceea ce privește alimentele cel mai des aruncate, economistul spune că cea mai mare risipă se înregistrează la produsele foarte perisabile precum fructe și legume.

"Nu e nevoie de niciun fel de rețetă minune, este pur și simplu schimbarea comportamentului și o mai mare atenție în cadrul familiei. Trebuie să existe persoane responsabile care să drămuiască aprovizionarea, în așa fel în cât să nu se trezească că au stocuri care se deteriorează calitativ.

Cea mai mare risipă este la produsele foarte perisabile, precum: legume, fructe. Acestea nu pot să fie păstrate pe termen mai lung, dar sunt oameni care nici nu acceptă ideea că se pot duce în fiecare zi la piață ca să își cumpere numai cantitățile de care au strictă nevoie în ziua respectivă.

Nu este un secret pentru a evita risipa. Fiecare, dacă conștientizează acest aspect, știe ce are de făcut. Totul este să existe măsurile educative necesare ca oamenii să conștientizeze acest aspect și să înceapă și își schimbe comportamentul în ceea ce privește aprovizionarea și consumul", a explicat economistul Aurelian Dochia, pentru WOWbiz.

Românii fac cumpărături „pe caiet” în ciuda risipei alimentare

Prețurile la alimente au înregistrat o creștere semnificativă în ultimele luni, odată cu scumpirile din Energie. Totuși, în timp ce există risipă alimentară în rândul cetățenilor, iar multe persoane pleacă de la cumpărături cu mult mai multe produse decât au nevoie în mod real, în România există și fenomenul achizițiilor pe datorie.

Citeste si: Salariul minim a fost majorat cu 200 de lei neimpozabili. Categoria de angajați care nu poate cere măriri

De cele mai multe, cumpărăturile „pe caiet” se întâlnesc în zonele rurale, acolo unde, din cauza scumpirilor, mai multe persoane nu își permit să își plătească toate achizițiile în același timp. Astfel, se recurge la cumpărarea pe datorie, iar clienții aduc banii ulterior, fie când iau pensiile, fie când iau salariile.

În orașe, fenomenul se mai întâlnește în magazinele mici, așa zise de cartier, care mai vând produse pentru care încasează banii ulterior.

Sfaturi pentru a preveni risipa alimentară

ANSVSA a elaborat un ghid pentru români, prin care îi îndeamnă să evite risipa alimentară și oferă o serie de sfaturi pe care oamenii le pot pune în practică atunci când merg la cumpărături.

Românii sunt sfătuiți să meargă la cumpărături cu o listă gata făcută, să nu cumpere atunci când le este foame, să achiziționeze doar cantitățile de care au nevoie.

În ceea ce privește risipa alimentară de la domiciliu, cetățenilor le este recomand să își planifice mesele, să folosească surplusul de la prepararea meselor, să citească cu atenție informațiile referitoare la durata de valabilitate a unui produs, să congeleze porții gata făcute și mai ales să depoziteze alimentele într-un mod corespunzător.

Citeste si: Date oficiale de la Ministerul Muncii! Tot ce trebuie să știe românii despre voucherele de cumpărături și unde vor putea fi folosite| EXCLUSIV

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Tichete sociale 2022. Categoria de români care primește mai multe tichete sociale pentru alimente de bază și mese calde

Stirile Kanal D de la ora 12:00 au plasat Kanal D pe primul loc in topul televiziunilor

„Este o otravă pe care mai dăm și banii”. La ce trebuie să fie atenți românii care mănâncă pe litoral ca să nu ajungă la spital | EXCLUSIV

Vești bune pentru mai multe zodii! Astrele aduc rezolvări pentru 7 zodii

Klaus Iohannis, OUT?! Anunțul care cutremură scena politică din România: NE PREGĂTIM

Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau internet nelimitat”

Război în Ucraina: Rusia îşi va spori trupele la frontierele occidentale ca reacţie la NATO

Anamaria Prodan, lipsită de inhibiții. Impresara a vorbit despre viața intimă: „Am încercat absolut tot!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies