
kanald.ro
Stiri
Roșii toxice, cum le recunoști?
Roșiile pot fi toxice și îți pot pune în pericol sănătatea.
Roșiile sunt foarte îndrăgite de români și consumate atât în sezon, cât și în extrasezon. Trebuie să ții cont de anumite aspecte atunci când le tai, dacă vrei să le consumi fie ca atare, fie în diverse preparate.
Mai ales în extrasezon, agricultorii folosesc diverse substanțe de coacere sau de colorare, pentru ca tomatele să devină roșii mai devreme decât s-ar întâmpla în mod natural. Cum recunoști o roșie toxică? Specialiștii spun să o tai pe jumătate și să o analizezi.
Roșii toxice. Cum recunoști roșiile toxice pentru organism. Un alt detaliu de care trebuie să țineți cont la o roșie este acela că nu trebuie să aibă vinișoare alb-verzui.
Acesta este un semn că semințele din interior au început să încolțească și pot acumula o substanță toxică pentru organism: solanină.
Roșiile sunt tratate în special dacă sunt aduse din export și trebuie să reziste pe durata transportului pe distanțe lungi. În mod normal o roșie rezistă cel mult 10 zile după ce a fost culeasă, dar în funcție de tratamentul primit poate ține chiar și 6 luni.
Roșii toxice.
"Fenomenele sunt în special digestive, manifestate prin grețuri, vărsături, colici abdominale și scaune", a declarat dr Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.
Citeste si: Fructe și legume pline de pesticide! Ce sfaturi dau autoritățile
Citeste si: Avantajele consumului de suc de roșii. Ce beneficii aduce
Citeste si: Merele, pericol pentru sanatate! Le mai consumi dupa ce citesti asta?
"Fenomenul nu este singular. Se întâmplă frecvent la roșii, dar și la alte specii: castraveți, pepene, măr. Condițiile de mediu, condițiile în care sunt păstrate, din cauza trecerii bruște de la o temperatură scăzută la o temperatură ridicată, sămânța iese practiv din stadiul acela de latență și intră în proces de germinare", a spus și Radu Șumalan, profesor la USAMVB Timișoara, pentru Știrile PRO TV.
Citeste si: Telina toxica: cum iti dai seama cand devine telina toxica. Cand nu trebuie sa o mai mananci
Cum recunoști roșiile care au fost forțate să se dezvolte și să se coacă:
- codița este uscată;
- codița este lemnoasă;
- în interiorul roșiei, pe pulpă, apare un cerc alb.