Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, 21 Mai 2021. Sărbătoarea marilor sfinţi ai calendarului creştin ortodox. Mulţi români le poartă numele

Pe data de 21 mai, creștini îi sărbătoresc pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, 21 Mai 2021
Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena[Sursa foto: shutterstock]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Conform Bisericii Ortodoxe, pe 21 mai, creștini îi sărbătesc pe Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena, doi dintre cei mai iubiți sfinți de către români.

Cine au fost Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut ca Sfântul Constantin , s-a născut pe 27 februarie 272, în cetatea Naissus, și a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei. În anul 304, dupa moartea tatalui său, a devenit împărat, lucru care îi aduce conflicte cu Maxențiu, fiul împăratului Maximian.

Citeste si: Calendar Creştin Ortodox Mai 2021. Vezi care sunt cele mai importante sărbători ale lunii Mai

Potrivit Bisericii, în ziua de dinaintea luptei cu Maxențiu, în anul 312, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă cu inscriptia „prin acest semn vei birui”, iar noaptea, în vis, ii se arată Hristos cerându-i sa pună semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale.

Sfântul Constantin iese câstigător din luptă, iar ca dovadă de credință, ajutorul divin este inscripționat pe Arcul lui Constantin din Roma.

În anul 313, acesta a emis Edictul de la Milan, prin care creștinismul devine „religie permisă”, și înlătură pedepsele contra creștinismului.

Sfântul Constantin cel Mare a fost protectorul legal al săracilor, orfanilor și văduvelor. Acesta a modificat legislația privind căsătoria, a îngreunat divorțul și a pedepsit adulterul. În anul 321, a declarat ziua de duminică, sărbătoarea săptămânală a creștinilor.

Împăratul Constantin a convocat Sinod I Ecumenic, la Niceea în anul 325, unde a fost înlăturată erezia lui Arie și s-au alcătuit primele articole din Crez," Dumnezeu adevărat din Dumnezeu

adevărat, născut nu făcut, Cel de o ființă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut". Tot în cadrul primului Sinod Ecumenic s-a stabilit metoda de calcul a datei Sfintelor Paști.

Sfântul Constantin a murit pe 22 mai 337, în Duminica Rusaliilor, și a fost înmormântat în Biserica Sfinții Apostoli din Constantinopol. Acesta a fost botezat pe patul de moarte de către episcopul Eusebiu de Nicomidia.

Flavia Iulia Helena, cunoscută ca Sfânta Împărăteasă Elena, s-a născut în anul 250 și a fost mama Împăratului Constantin cel Mare. Orasul natal, Drepanum, a fost numit ulterior Helenopolis de către Împăratul Constantin, în onoarea mamei lui.

Citeste si: Loredana Chivu se luptă cu kilogramele în plus. „Urmează să fac o operație. Nu este o boală… este o afecțiune”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Potrivit istoricului Eusebiu, Sfânta Elena a fost botezată în anul 313 și a ajutat la ridicarea numeroaselor lăcașuri de cult, printre care Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem și pe cea din Nazaret.

Împărateasa Elena a fost cea care a descoperit pe dealul Golgotei, crucea pe care a fost rastignit Hristos. În anul 327, în vârstă de 80 de ani a trecut la cele sfinte, iar trupul său se află în muzeele Vaticanului.

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, 21 Mai 2021
Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena[Sursa foto: Profimedia]

Rugăciune pentru Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena 

Glasul al 8-lea:

Chipul Crucii Tale pe cer văzându-l şi ca Pavel chemarea nu de la oameni luând, cel între împăraţi Apostolul Tău, Doamne, împărăteasca cetate în mâinile Tale o a pus. Pe care pazeşte-o totdeauna în pace, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Unule Iubitorule de oameni.

Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Apa trecând-o ca pe uscat...

Stih: Sfinţilor Împăraţi, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Unule Împărate Ceresc, din păcatul cel ce împărăteşte acum întru mine, pentru rugăciunile robilor Tale, mântuieşte-mi smeritul meu suflet.

Stih: Sfinţilor Împăraţi, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Râvnitor fiind de împărăţia cea de sus, fericite Constantine, Împăratului şi Stăpânului tuturor cu minte curată crezând ai slujit Lui.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu lumina cea dumnezeieşte stăpânitoare luminându-te, întunericul necunoştinţei ai lăsat cu adevărat, de Dumnezeu înţelepţită Elena, şi după adevăr Împăratului veacurilor ai slujit.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Ceea ce eşti uşă a dumnezeiescului Răsărit, deschide-mi uşile pocăinţei şi din uşile păcatului celui de moarte purtător, cu mijlocirea ta, mântuieşte-mă, Stăpână.

SURSE: crestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cine este Dean Bowman, finalistul de la Românii au Talent 2021, sezonul 11. Newyorkez-ul: „Îl sărbătoresc pe Dumnezeu prin muzică!”

Andra, motivul real pentru care a plecat de la „Vocea” după numai un singur sezon. Ce nu i-a plăcut: „Mi-au promis producătorii că...”

Horoscop zilnic, 23 mai 2022. Cum arată începutul de săptămână pentru zodii

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Vestea serii despre Liviu Dragnea! Anunțul cumplit venit chiar acum. ESTE ȘOC TOTAL

Câţi bani a cheltuit Bianca Drăgușanu pentru un eveniment! „Doar una dintre brăţările mele a costat 36.000 euro”

Vladimir Putin a avut cancer în urmă cu mai mulți ani. Cine a făcut dezvăluirea incredibilă

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies