
In articol:
- Simptome Omicron
- Cum se manifestă Covid-19 la copiii infectați cu noua varianta a virusului SARS-CoV-2
Numărul de copii infectați cu Covid-19 este într-o creștere alarmantă, astfel că, în cazul variantei Omicron, simptomele nu sunt cele obișnuite bolilor respiratorii. Iată cum se manifestă Covid-19 la copiii infectați cu noua varianta a virusului SARS-CoV-2!
Simptome Omicron
Noua variantă a virusului SARS-CoV-2, și anume, Omicron, afectează cu preponderență copiii, astfel că numărul micuților infectați cu Covid-19 este într-o continuă creștere. Cele mai frecvente simptome sunt: febra înaltă, durerea în gât, tusea, răgușeală, manifestări digestive de tipul vărsăturilor sau scaunelor modificate și inapetență.
Măsurile de prevenție recomandate de medicul pediatru Anca Drăgănescu, de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” sunt următoarele: „Pe lângă cele non-farmacologice, purtarea măștii și distanțarea, vaccinarea de la 5 ani în sus, pentru care e aprobată utilizarea vaccinului ARN-mesager. Majoritatea copiilor fac forme asimptomatice sau ușoare, un număr restrâns face forme medii sau severe, dar nu e de neglijat. Pacienții imunosupresați, cu boli cronice, au indicație pentru vaccinare.
Vaccinarea copiilor imunocompetenți aduce un beneficiu prin scăderea poverii bolii, ne-ar aduce un beneficiu, în ceea ce privește scăderea unui număr de spitalizări și o protecție indirectă, în apariția noilor variante de boală și ar proteja pe cei din familii care pot fi predispuși, au un grad de risc pentru o formă severă de afecțiune Covid-19.
Riscul de apariție a unui caz secundar în familie e de 19% la Omicron, comparativ cu 8%, în cazul variantei Delta”, au fost cuvintele acesteia potrivit hotnews.ro
Citeste si: Oana Moșneagu, anunț extrem de trist: „Povestea noastră ajunge la sfârșit”- kfetele.ro
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Simptome Omicron la copii
Cum se manifestă Covid-19 la copiii infectați cu noua varianta a virusului SARS-CoV-2
Varianta Omicron prezintă o rată de infectare mult mai mare decât Delta, astfel, chiar și persoanele vaccinate cu schema completă se pot infecta, dacă nu respectă măsurile de distanțare sociale, purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor și așa mai departe. Însă, un lucru îngrijorător este și faptul că această nouă variantă a virusului Sars-CoV-2 se manifestă diferit la copii.
În acest fel, medicul pediatru Mihai Craiu de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului a detaliat în cadrul unui interviu pentru digi24.ro despre ce este vorba: „La copiii foarte mici putem să ne păcălim. COVID, în epoca Omicron, poate să înceapă ca o gastroenterită acută. Cei mai mulți sugari de ieri au venit cu febră și vărsături, nu au venit ca boală respiratorie – sau nu în prim plan boală respiratorie.” De asemenea, medicul pediatru a mai spus și că adevărata problemă a variantei Omicron nu este severitatea sa, ci rata mare de transmisibilitate: „Nu severitatea este problema, toate studiile recente confirmă faptul că există o disproporţie foarte mare între contagiozitatea extremă a Omicron şi severitatea relativ puţin importantă. Ceea ce cred că va fi mai greu pentru medicii pediatri o să vină peste o lună. Cifrele noastre sunt ca cele internaţionale, peste tot în lume între 0,5 şi 3% dintre copiii bolnavi ajung să fie spitalizaţi. Ponderea a crescut acum de când circulă Omicron, pentru că sunt mai mulţi copii diagnosticaţi”, a adăugat medicul Mihai Craiu.
Surse: digi24.ro, hotnews.ro