Slănină. Adevărul despre preparat și efecte asupra sănătății

Slănina este un preparat culinar tradiționale, obținut în gospodăria românească prin prepararea grăsimii de porc așezată pe burta și pe spatele acestuia.

Distribuie pe:

Slănină. Adevărul despre preparat și efecte asupra sănătății

Slănină. Mod de preparare


In articol:

Bucățile de grăsime se taie fâșii și se pun în saramură și sunt lăsate la macerat 2-3 săptămâni. Saramura este rezultată prin frecarea și îngroparea grăsimii cu sare din belșug, în timp ce în unele zone se adaugă bucăți de usturoi și piper măcinat.

După ce trec cele trei săptămâni, slănina se scoate și se rade sarea excesivă și după preferință se poate freca cu boia de ardei dulce sau iute sau se pune în afumători special construite pentru 2-3 zile.

Pentru a nu fi grasă, aceasta se lasă cel puțin o lună. După aceea, slănina este așezată în cămări special aerisite de curenți de aer și folosită fie ca atare, fie ca adaos la preparate culinare.

Slănină. Adevărul despre preparat și efecte asupra sănătății

Slănină. Specialitate culinară est-europeană

Slănina este un preparat culinar tradițional în toată Europa de Est, în bună parte din Europa Centrală și în nordul Balcanilor. În mod tradițional, în Rusia, în Ucraina și în Polonia, slănina constă în special din grăsime de pe spatele porcului (grăsimea de pe burta porcului fiind rar utilizată pentru producerea slăninii), cu sau fără șoric.

În toată regiunea în care este produsă, slănina este sărată (acest procedeu de conservare dându-i și numele în limbile din această parte a Europei slănină/slonina/slana/szalonna provin din limbile slave, solonýna în ucraineană și solonina în rusă fiind termeni generici pentru conservarea cărnurilor prin sărare).

Citeste si: Cartofi țărănești de post. Rețetă veche, din Ardeal

Citeste si: Varză murată. Cum se prepară salata de varză cu ulei. Secretul pentru a rămâne tare

Citeste si: Colţunaşi cu carne. Rețeta rusească apreciată de mulți români

Citeste si: Creier pane. Motivul șocant pentru care ar trebui să îl incluzi în alimentația ta!

În unele zone, slănina este aromatizată în diverse feluri (usturoiată, papricată, piperată etc.), dar procedeul de aromatizare cel mai des folosit este afumarea, potrivit wikipedia.org.

Slănina în diverse limbi

În limbile est-europene vorbite în zonele în care slănina este tradițională, denumirea produsului derivă din slava veche: ucraineană са́ло (salo), rusă са́ло (salo), belarusă са́ла (sala), maghiară szalonna, poloneză słonina, bulgară сланина (slanina) sau, mai rar, (salo), macedoneană сланина (slanina), română slănină, slană sau clisă (în Ardeal) , slovenă, sârbocroată, cehă și slovacă: slanina, lituaniană: lašiniai. Slănina este numită soolapekk în estonă, ceea ce înseamnă „grăsime sărată”.

Slănină. Efecte asupra sănătății

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, grăsimea de origine animală nu este recomandată pentru utilizare curentă, deoarece acizii grași din compoziția sa stimulează generarea excesivă de colesterol în organismul uman, ceea ce poate duce la boli cardiovasculare și moarte prematură.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate