Cartofi țărănești de post. Rețetă veche, din Ardeal

Cartofi țărănești de post - rețetă simplă, veche, originară din Ardeal. Cum se pregătesc cartofii țărănești de post, ca în zona Ardealului.

Distribuie pe:

Autor: R.L.

Cartofi țărănești de post. Rețetă veche, din Ardeal

Am rude în Ardeal și mereu am fost fascinată de gustul extraordinar pe care îl au cartofii țărănești pe care îi pun mereu pe masă atunci când merg în vizită. Rețeta este de post, dar este și mai delicioasă dacă adaugi bacon și unt. Secretul cartofilor țărănești gustoși și aromați: o boia dulce de calitate. De asemenea, nu curățați cartofii înainte de a-i pune la fiert, ei trebuie să fiarbă în coajă!


Rețetă cartofi țărănești de post - Preparat ca în Ardeal

Ingrediente:

1 kilogram de cartofi
50 ml ulei de floarea soarelui
2 cepe
2 lingurițe de boia dulce de bună calitate
1 legătură de pătrunjel
sare
piper

Cum se pregătesc cartofii țărănești de post ca în Ardeal

Se aleg cartofi de mărime apropiată (ca să fiarbă în același timp), se spală bine, și se pun la fiert în coajă în apă cu puțină sare. Sunt gata în aproximativ 20-25 de minute de când apa a început să fiarbă, dar cel mai bine este să îi testați cu furculița pentru a vedea dacă sunt gata. Atenție! Trebuie să fie fierți, dar fragezi, în niciun caz nu trebuie să fie sfărâmicioși.

Când au fiert, se scurg de apă și se lasă să se răcească. (Îi puteți pune în apă rece, pentru a grăbi procesul și pentru a-i curăța mai ușor).

Se toacă în cuburi egale, de mărime potrivită.

Citeste si: Ciorbă de perișoare, rețeta bunicii. Cum se pregătește ciorba care are gust ca în copilărie

Citeste si: Varză murată. Cum se prepară salata de varză cu ulei. Secretul pentru a rămâne tare

Citeste si: Colţunaşi cu carne. Rețeta rusească apreciată de mulți români

Se toacă ceapa cubulețe sau solzișori și se pune pe foc, într-o tigaie potrivită, în ulei încins. Se lasă pe foc, la treapta medie, până când se călește, adică aproximativ 10 minute. Când ceapa se înmoaie și devine translucidă, se adaugă în tigaie și cartofii fierți tăiați cubulețe. Se amestecă bine, astfel încât ceapa și uleiul încins să intre bine în contact cu cartofii, iar aceștia să capete aroma deosebită. După 4-5 minute, puneți boiaua dulce și amestecați cu grijă, fără a sfărâma cartofii. Mai lăsați pe foc un minut, apoi trageți deoparte. La final, cartofii țărănești de post ca în Ardeal se presară cu pătrunjelul tocat mărunt.

Citeste si: Tocănița de pui cu mămăliguță. Ce trebuie să adaugi pentru a ieși perfect

După cum spuneam, rețeta poate fi pregătită și cu bacon și unt (în loc de ulei de măsline, căliți ceapa în unt). Bacon-ul (șunculița țărănească) trebuie să fie adăugat în tigaie când ceapa este călită și înainte de a pune cartofii. Amestecați cu grijă și adăugați cartofii după ce bucățile de bacon au început să capete o culoare apetisantă.

Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate