
kanald.ro
Stiri
Cartofi țărănești de post - rețetă simplă, veche, originară din Ardeal. Cum se pregătesc cartofii țărănești de post, ca în zona Ardealului.
Am rude în Ardeal și mereu am fost fascinată de gustul extraordinar pe care îl au cartofii țărănești pe care îi pun mereu pe masă atunci când merg în vizită. Rețeta este de post, dar este și mai delicioasă dacă adaugi bacon și unt. Secretul cartofilor țărănești gustoși și aromați: o boia dulce de calitate. De asemenea, nu curățați cartofii înainte de a-i pune la fiert, ei trebuie să fiarbă în coajă!
Ingrediente:
1 kilogram de cartofi
50 ml ulei de floarea soarelui
2 cepe
2 lingurițe de boia dulce de bună calitate
1 legătură de pătrunjel
sare
piper
Se aleg cartofi de mărime apropiată (ca să fiarbă în același timp), se spală bine, și se pun la fiert în coajă în apă cu puțină sare.
Când au fiert, se scurg de apă și se lasă să se răcească. (Îi puteți pune în apă rece, pentru a grăbi procesul și pentru a-i curăța mai ușor).
Se toacă în cuburi egale, de mărime potrivită.
Citeste si: Ciorbă de perișoare, rețeta bunicii. Cum se pregătește ciorba care are gust ca în copilărie
Citeste si: Varză murată. Cum se prepară salata de varză cu ulei. Secretul pentru a rămâne tare
Citeste si: Colţunaşi cu carne. Rețeta rusească apreciată de mulți români
Se toacă ceapa cubulețe sau solzișori și se pune pe foc, într-o tigaie potrivită, în ulei încins. Se lasă pe foc, la treapta medie, până când se călește, adică aproximativ 10 minute. Când ceapa se înmoaie și devine translucidă, se adaugă în tigaie și cartofii fierți tăiați cubulețe. Se amestecă bine, astfel încât ceapa și uleiul încins să intre bine în contact cu cartofii, iar aceștia să capete aroma deosebită.
Citeste si: Tocănița de pui cu mămăliguță. Ce trebuie să adaugi pentru a ieși perfect
După cum spuneam, rețeta poate fi pregătită și cu bacon și unt (în loc de ulei de măsline, căliți ceapa în unt).
Bacon-ul (șunculița țărănească) trebuie să fie adăugat în tigaie când ceapa este călită și înainte de a pune cartofii. Amestecați cu grijă și adăugați cartofii după ce bucățile de bacon au început să capete o culoare apetisantă.