Suspendarea înmatriculării auto 2022. Ce riscă șoferii care circulă cu ITP expirat

După achiziționarea unui autoturism rulat, existau situații în care noul proprietar nu-l înregistra pe numele său nici la direcțiile de taxe și impozite. Situația s-a schimbat acum ceva timp și noi reguli au fost implementate.

Suspendarea înmatriculării auto
Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Până în anul 2018, după cumpărarea unei mașini rulate în România, existau situații în care noul proprietar nu trecea autoturismul pe numele său nici la direcțiile de taxe și impozite, dar nici la direcțiile de înmatriculări.

În conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările și completărle ulterioare, la art. 6, după punctul 29, a fost introdus un nou puncte, care menționează următoarele: suspendarea înmatriculării – operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.

În ce situații intervine suspendarea înmatriculării auto?

În 2022, există două situații în care poate interveni suspendarea înmatriculării auto. Prima dintre acestea se referă la lipsa unui ITP valabil sau la anularea inspecției tehnice periodice de către autoritatea abilitată. A doua variantă este aceea când înmatricularea automobilului cumpărat nu este transcrisă pe numele noului proprietar în termenul legal de 90 de zile de la data achiziționării.

Citeste si: Cum să cumperi un automobil în mod cât mai avantajos?

În ambele situații prezentate anterior, suspendarea înmatriculării încetează în mod automat doar atunci când sistemul centralizat primește informația că acel autovehicul a fost înscris de noul proprietar sau când mașina a primit un ITP nou.

Citeste si: Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce fostul iubit a confirmat despărțirea: „L-am prins la un party interesant cu domnișoare”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Cu toate acestea, trebuie luat în vizor faptul că suspendarea înmatriculării auto nu este echivalent cu suspendarea plății impozitului și nedatorarea impozitului auto a mașinii.

Ce riscă șoferii care circulă cu ITP expirat sau fără să fi transcris dreptul de proprietate?

Conducătorul auto care va fi prins circulând pe drumurile publice cu o mașină care nu are ITP valabil sau cu una care figurează în sistem că nu i-a fost transcris dreptul de proprietate în termenul legal de 90 de zile, riscă, în primul rând,

amenzi drastice. Aceste amenzi pornesc de la 1305 și pot ajunge până la 2900 lei, dar șoferii pot primi și puncte de penaliare (între 9 și 20).

Citeste si: De ce ar trebui sa eviti sa pui cifra 4 la numarul de inmatriculare al masinii! Se poate intampla o tragedie!

În al doilea rând, i se va reține certificatul de înmatriculare și i se vor reține plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Cu alte cuvinte, șoferul respectiv nu va mai putea circula cu automobilul.

Sursă: soferidinromania.ro

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

3 lucruri pe care sa le verifici atunci cand cumperi un Ford Mondeo SH

17 fapte pentru care poti primi foarte usor amenzi de circulatie

Rusia, mișcare periculoasă în apropierea graniței cu Finlanda. Alertă de lansatoare mobile de rachete Iskander: „Finlandezilor, fiți gata”

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Zelenski tocmai a dat ordinul final! Informația momentului în Ucraina. S-a încheiat

De ce e bine să ții un tub de pastă de dinți fără capac pe un raft din frigider: trucul care îți salvează frigiderul

UNTOLD 2022. Tinerii români pot face parte din echipele unor artiști de top. Au început înscrierile în echipa de voluntariat.

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies