
In articol:
1 Martie, prima zi a primăverii, este ziua în care se sărbătorește Mărțișorul ce are ca simbol un șnur alb, completat de unul roșu. Sărbătoarea de Mărțișor are o simbolistică aparte și marchează un nou început, plin de prospețime, puritate și căldură.
Mărțișorul este sărbătorit în toate regiunile țării, iar fiecare dintre acestea are tradiții și obiceiuri specific pentru prima zi de primăvară.Iată ce tradiții și obiceiuri există de Mărțișor!
Citeste si: 4 târguri de unde să cumperi mărțișoare în București
Ce tradiții de Mărțișor există în fiecare regiune a țării
Sărbătoarea Mărțișorului este considerată o zi a unui nou început, a revenirii la viață și a purității. Această zi are o însemnătate aparte în popor. Iată ce tradiții și obiceiuri respectă românii din toate regiunile țării de 1 martie:
În Moldova, tradiția spune că fetele sunt cele care dăruiesc bărbaților mărțișoare pe 1 martie, iar ei dăruiesc acestora mărțișoare pe 8 martie, de Ziua Femeii.
În Dobrogea, mărțișorul se poartă până la venirea berzelor, apoi este aruncat spre cer, pentru ca norocul să fie mare și înaripat.
Transilvănenii obișnuiesc să poarte mărțișorul doar două săptămâni, iar apoi să îl atârne la uși și ferestre sau de coarnele animalelor, deoarece se spune că sperie duhurile rele.
Citeste si: De ce să pui bani în ghiveciul cu flori. Experții financiari recomandă tuturor acest truc- kfetele.ro
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
În Banat, există obiceiul ca fetele să se spele cu zăpadă în ziua de 1 Martie, pentru a fi iubite tot timpul anului.
În Bucovina, tradiția spune că părinții leagă copiilor alături de mărțișor, o monedă de aur sau de argint, deoarece se spune că acest obicei le aduce noroc copiilor și îi ajută să fie sănătoși si curați precum argintul la venirea primăverii.
Tradiția "Babelor"
În credința populară, primele nouă zile ale lunii martie sunt numite “babe”. Datorită faptului că vremea în luna martie este foarte instabilă, mai exact unele zile pot fi însorite, iar altele ploioase, în popor s-a dezvoltat tradiția babelor. În zilele de 1-9 martie, există obiceiul de a-ți alege o “babă”, iar în funcție de cum va fi vremea în ziua respectivă, așa va fi și anul tău.
Citeste si: Ce sărbătorim pe 1 Martie! Legenda Mărțișorului
Se spune că „dacă timpul nu e bun, baba e rea”. Zilele babelor se încheie pe 9 martie, când se crede ca vin moșii și căldura.
Alegerea babei depinde, în primul rând, de ziua nașterii. Mai exact, o persoană care este născută între perioada 1-9 a fiecărei luni va avea baba potrivit datei în care a venit pe lume. De exemplu, dacă ești născut pe data de 5, atunci baba ta va fi pe 5 martie. Dacă data naşterii este formată din două cifre, acestea se adună până rămâne o cifră. De pildă, pentru cineva născut pe 27, calculul se face astfel: 2+7= 9. Aşadar, baba este pe 9 martie.
Legendele Mărțișorului
Sărbătoarea de Mărțișor are două legende care circulă și astăzi în popor și care dezvăluie modul în care au apărut primii vestitori ai primăverii și de ce mărțișoarele sunt formate din alb și roșu.
Iată ce tradiții și obiceiuri există de mărțișor!
Prima legendă spune că Soarele care avea rolul să lumineze și să aducă pământului căldura, a fost furat de un zmeu timp de trei anotimpuri, până la venirea iernii. Un viteaz l-a înfruntat pe zmeu si a salvat Soarele, iar în urma luptei războinicul a fost rănit și sângele i s-a scurs pe zăpada albă. După ce zăpada s-a topit, în locul respectiv au răsărit ghioceii, numiți și vestitorii primăverii.
A doua legendă ne descrie lupta dintre Primăvară și Iarnă. Primăvara, plimbându-se pe marginea unei păduri, se spune că a găsit un ghiocel îngropat în zăpadă. Vrând să-l ajute, a îndepărtat zăpada din jurul acestuia, ceea ce a supărat-o pe Iarnă. Drept pedeapsă, Iarna a trimis ger și zăpadă și a înghețat ghiocelul. Primăvara, dorind să ajute ghiocelul, s-a rănit la deget. Căteva picături din sângele acesteia s-au scurs peste el si l-au readus la viață. Astfel, Primăvara a învins Iarna.