
In articol:
Se anunță o iarnă extrem de grea din punct de vedere al costurilor la utilități . În timp ce politicienii se ceartă și se acuză reciproc de fraudă electorală,România devine țara cu cea mai scumpă energie din regiune.
România consumă mai multă energie decât produce
Potrivit Gândul.info, țara noastră nu doar are cel mai ridicat preț la energie din piață ci și cumpără masiv.
Datele bursei de energie OPCOM și Transelectrica indică faptul că la 1 octombrie, prețul spot al energiei cu livrare este de 47,41 euro pe MWh în România, în timp ce Ungaria are 26,26 euro pe MWh. Slovacia are un preț de 46,24 Mwh iar Cehia - 46,22 euro pe MWh.
Sursa citată indică faptul că fluxurile transfrontaliere la bursele de energie indică astăzi doar importuri. La ora 10:40, consumul la nivelul țării depășea capacitatea de producție, diferența reprezentând importuri. Principala sursă de producere a energiei o reprezintă în continuare cea hidro (23,7%).
Citeste si: Faimosul creator de modă Givenchy a murit la vârsta de 91 de ani - libertatea.ro
Citeste si: Jador și Cătălin Moroșanu au răbufnit la Survivor: „Ne batem noi doi” - bzi.ro
Ne așteaptă o iarnă grea
În spatele acestor informații tehnice se ascunde o realitate îngrijorătoare, aceea că, odată cu apropierea iernii, românii vor plăti tot mai scump facturile de utilități. În plus, liberalizarea piețelor de energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici, înseamnă că prețul de furnizare nu mai este stabilit de autorități ci de piața liberă, în funcție de evoluția cererii și ofertei.
Odată cu apropierea sezonului rece, cererea va crește rapid, iar România va importa tot mai mult și mai scump, acest lucru urmând să se reflecte în facturile cetățenilor.
Acest lucru nu pare să-i îngrijoreze prea mult pe politicieni, care se pregătesc de o nouă campanie electorală, pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc la finalul acestui an. Nicușor Dan, noul Primar General al Capitalei, a anunțat că va încerca să rezolve problema furnizării apei calde și căldurii în București, însă cel mai probabil acest lucru se va întâmpla la începutul
anului viitor.