Proteste în Ivești, unde carantina a fost prelungită cu 14 zile
Proteste în Ivești, unde carantina a fost prelungită cu 14 zile

Actualitate

VIDEO Proteste în Ivești, județul Galați, după ce autoritățile au anunțat prelungirea carantinei cu încă 14 zile: „O fi masonerie. Își bat joc de noi”

Localnicii din Ivești, județul Galați, au ajuns la capătul răbdării, după ce autoritățile au decis prelungirea carantinei cu încă 14 zile.

Zeci de localnici din comuna Iveşti, judeţul Galaţi, au ieşit în stradă, marţi, 27 octombrie, pentru a protesta faţă de decizia de prelungire a carantinei cu încă 14 zile. Măsura se aplică pentru unul dintre cartierele localităţii unde autoritățile au raportat o rată de infectare de peste 7 la o mie de locuitori. Pentru a liniști mulțimea, a fost nevoie de intervenția echipajelor de Poliție și Jandarmerie.

Oamenii sunt revoltați pentru că nu își pot rezolva problemele personale, precum plata facturilor, mersul la cumpărături sau la bancă.

În acest caz, autorităţile au întocmit o listă cu problemele fiecăruia, urmând ca acestea să fie rezolvate cu ajutorul autorităţilor locale şi al unor voluntari.

Proteste în Ivești, unde carantina a fost prelungită cu 14 zile
Localnicii din Ivești au ieșit în stradă

Situația epidemiologică, mai gravă decât la instaurarea carantinei pentru prima dată

La data instaurării restricțiilor, rata de infectare era de peste 10 la mia de locuitori și deși ar fi trebuit să scadă cu mult, n-a coborât sub 8 la mie. Autoritățile îi bănuiesc pe localnici că s-au furișat unii la alții, plictisiți de atâta stat acasă.

Proteste în Ivești, unde carantina a fost prelungită cu 14 zile
Localnicii nu au respectat regulile în carantină

Localnicii au o explicație pentru aceste cifre. „ Vrei, nu vrei, ieși în curte că nu poți să stai numai în casă și ăla nu mai iese și el, aerul nu poți să oprești, umblă aerul și așa se îmbolnăvește lumea”, spun aceștia. În aceste condiții, oamenii din Ivești s-au infectat pe capete, deși se aflau în carantină.

Proteste în Ivești, unde carantina a fost prelungită cu 14 zile
Localnicii dau vina pe aer pentru răspândirea virusului

Pe toată perioada în care li s-a interzis plimbarea inutilă, au fost monitorizați de structurile Ministerului Afacerilor Interne și cât au fost urmăriți, oamenii au numărat secundele până la expirarea carantinei.

Numai că la ora la care ar fi trebuit să se ridice toate restricțiile, autoritățile i-au anunțat că prelungesc carantina cu alte două săptămâni.

Oamenii au ieșit în stradă să protesteze

Liderul comunității susține că localnicii nu au mâncare și nici bani. „Comunitatea n-are mâncare, n-are bani, n-are posibilitate. Avem societăți, alții n-au ce mânca, cu ce plătim, ce documentație ducem, să plătim TVA-urile sau ce trebuie la societate?! ”, spune acesta.

Citeste si: Klaus Iohannis: „Situația se agravează. Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă”. Autoritățile, pregătite să ia măsuri

Citeste si: Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna: „Eu vreau doar să cresc copii fericiți.”- kfetele.ro

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu- radioimpuls.ro

Citeste si: Anunțul pe care îl așteaptă toți românii. Când începe vaccinarea în România. Nelu Tătaru: „Prima tranșă de vaccin anti-Covid vine în decembrie”

Unii localnici din Ivești cred că pericolul există, dar că este parte a unui plan ascuns. „Expansiune economică, nu mai vine cu arma după tine, îți cumpără degeaba, o mână de oameni conduce pe ceilalți, o fi masonerie, o fi nu știu ce, no...Își bat joc de noi, mamă, nu e chiar, e de gripă, eu am 80 de ani, aveam gripă, făceam ceaiuri, păi acuma mă bagă în camerele alea izolată, păi ce fac eu acolo?”, spun oamenii.

Proteste în Ivești, unde carantina a fost prelungită cu 14 zile
Oamenii s-au revoltat că a fost prelungită carantina

Cele mai afectate județe sunt Alba, Cluj, Harghita și Sălaj. În București, rata de infectare a scăzut de la 3,51, la 3,18 cazuri la mia de locuitori.