9 Mai - Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României. Ce mesaj a transmis președintele Klaus Iohannis

Astăzi este o zi cu dublă semnificație, Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României. Vezi ce mesaj a transmis președintele Klaus Iohannis cu această ocazie!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Astăzi, 9 Mai, toți europenii sărbătoresc Ziua Europei, festivitate anuală a păcii și unității în Europa. Totodată, astăzi serbăm și Ziua Independenței de Stat a României.

Iată ce mesaj a transmis președintele Klaus Iohannis în această dimineață!

9 Mai- Ziua Europei

Astăzi, 9 Mai 2022, este Ziua Europei. Aceasta este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa respectată de toți locuitorii continentului european. Astfel, în fiecare an se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declarație de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de elaborare economică între Franța și Germania, pentru eliminarea rivalităților acerbe dintre cele două state. Potrivit alba24.ro, decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

9 Mai - Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României. Ce mesaj a transmis președintele Klaus Iohannis

9 Mai - Ziua Europei și Ziua Independenței de Stat a României. Ce mesaj a transmis președintele Klaus Iohannis

[Sursa foto: PixaBay]

Totodată, Declarația Schuman a stat la baza amplului proces de construcție a Europei unite de astăzi. În acest fel, Italia și Statele Beneluxului s-au alăturat Franței și Germaniei, iar la 18 aprilie 1951 a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului (CECO) între Franța, Belgia, Germania, Italia, Luxemburg și Olanda.

Toate aceste state au semnat în data de 25 martie 1957 Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

În cele din urmă, la acest proiect elaborat de construcție a Europei s-au alăturat Irlanda, Mare Britanie și Danemarca în anul 1973, Grecia în 1981, Spania și Portugalia în 1986, Suedia, Austria și Finlanda în 1995. Au urmat la 1 mai 2004 alte zece noi state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria.

Ulterior, la 1 ianuarie 2007 s-a alăturat și țara noastră alături de Bulgaria.

În prezent, Uniunea Europeană are 27 de state membre, iar potrivit Parlamaentului European, în 2022, 9 Mai marchează și finalul Conferinței privind viitorul Europei.

Citeste si: Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce fostul iubit a confirmat despărțirea: „L-am prins la un party interesant cu domnișoare”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Citeste si: Premierul Bulgariei a donat salariul pe o lună pentru a ajuta Ucraina, dar s-a trezit peste noapte fără gazul din Rusia: „Rușii au rețele mai puternice în Bulgaria decât în România”| EXCLUSIV

Mesajul președintelui Klaus Iohannis cu ocazia zilei de 9 Mai

Cu prilejul Zilei Europei, însuși președintele României, Klaus Iohannis, a ținut să transmită un mesaj pe pagina sa de Facebook. Iată cuvintele președintelui:

„Ziua Europei ne găsește anul acesta într-un context complet redefinit. Trăim vremuri fără precedent în existența Uniunii, când este pusă la încercare însăși capacitatea noastră de a ne apăra valorile fundamentale, centrate în jurul conceptului pe care s-a clădit construcția europeană: pacea. Războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, la granițele Uniunii Europene, ne pune în fața unei realități radical diferite de cea în care am acționat până în prezent.

Europa trebuie să devină mai puternică, mai vocală, mai capabilă și astfel mai bine pregătită, prin consolidarea cooperării transatlantice, dezvoltarea interoperabilității capabilităților și mobilizarea eforturilor în deplină complementaritate cu NATO. Actualul război este și unul îndreptat împotriva tuturor principiilor și valorilor europene care constituie esența și liantul construcției europene – democrația, statul de drept și drepturile fundamentale. Lecțiile învățate din istoria noastră ne-au arătat că, în absența principiilor democratice, nu poate fi asigurat un viitor stabil, prosper și pașnic.

La 15 ani de la aderare, națiunea noastră demonstrează că este dinamică, profund pro-europeană, capabilă de empatie, compasiune, spirit de sacrificiu și a interiorizat pe deplin solidaritatea, respectul pentru demnitatea umană și protejarea drepturilor omului. Iar entuziasmul tinerilor români, nucleul vibrant al societății noastre, va fi forța motrice a următoarei etape de dezvoltare a României europene.
La mulți ani, Europa! La mulți ani, România!”, a scris președintele Iohannis.

Citeste si: Câți bani a costat rochia purtată de Carmen Iohannis la întâlnirea cu Jill Biden: „Ieftin, ca la piață”

9 Mai- Ziua Independenței de Stat a României

În această zi nu este doar Ziua Europei, ci și Ziua Independenței de Stat și sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, la data de 9 mai 1877 a avut loc proclamarea independenței statale, considerată o încununare a strădaniilor de la acea vreme. Potrivit alba24.ro, acum fix 145 de ani, ministrul de Externe din acel timp, Mihail Kogălniceanu, declara în Camera Deputaților: „Suntem independenți, suntem o națiune de sine stătătoare.”

Reamintim că războiul ruso-turc izbucnit în aprilie 1877 a constituit ocazia ideală pentru ca România să își câștige independența, și implicit să nu mai plătească tribut rușilor de 914.000 lei. Implicarea țării a fost oficializată prin actele adoptate de Adunarea Deputaților și de Senat, în zilele de 29 și 30 aprilie 1877. Tot la 9 mai 1877, potrivit alba24.ro, ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu spunea: „Suntem dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă… Guvernul va face tot ce va fi în putinţă ca starea noastră de stat independent şi de sine stătător să fie recunoscută de Europa.”

Surse: facebook.commediafax.ro, alba24.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

8 femei celebre care l-au iubit pe Ion Țiriac

Vladimir Putin a „marcat” și copiii ruși. Ce s-a descoperit la o grădiniță din Rusia e revoltător! Educatoarele au pregătit totul din timp

„Amenințarea rusă este aproape de frontierele României” Un analist militar face previziuni sumbre cu privire la evoluția războiului

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Vestea serii despre Vladimir Putin. Zelenski, în miez de noapte: Dictatorii vor muri

De ce e bine să ții un tub de pastă de dinți fără capac pe un raft din frigider: trucul care îți salvează frigiderul

Primești bani să pui benzină! Poți primi până la 400.000 de euro. Care sunt condițiile

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies