A început sezonul alergiilor provocate de ambrozie! Ce amenzi riscă proprietarii de terenuri dacă nu înlătură buruiana

A început sezonul alergiilor provocate de ambrozie! Deținătorii de terenuri riscă amenzi dacă nu curăță buruiana de pe propietate.

Autor: Elena Popescu

In articol:

A început sezonul alergiilor provocate de ambrozie! Ce amenzi riscă proprietarii de terenuri dacă nu înlătură buruiana de pe propietate.

A început sezonul alergiilor provocate de ambrozie

Sezonul alergiilor provocate de ambrozie a început. Potrivit statisticilor, polenul de ambrozie apare în aer pe la jumătatea lunii iulie și dispare la jumătatea lunii octombrie. În funcție de condițiile meteo, sezonul poate să înceapă mai devreme sau mai târziu.

Citeste si: Codul Rutier ar putea fi modificat! Nerespectarea noilor măsuri va aduce amenzi usturătoare

O mare parte din populație dezvoltă sensibilitate la polenul de ambrozie și astfel apar cele mai des întâlnite alergii ale sezonului. La anumite persoane, simptomele pot apărea încă de la începutul lunii iulie.

În România, ambrozia se găsește în majoritatea regiunilor cu excepția dealurilor înailte și a zonei montane. Deși se adaptează la condiţiile pedoclimatice, ambrozia preferă solurile nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline, potrivit ambrozia.info.

Potrivit aceleiași surse, o singură plantă de ambrozie matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Ambrozia atinge perioada de maximă polenizare în lunile august – septembrie, şi se întinde până sfârșitul lui octombrie.

foto
Foto ilustrativ[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Petrică Cercel a murit, după ce a fost infectat cu noul coronavirus- bzi.ro

Amenzi pentru proprietarii de terenuri cu ambrozie

Deținătorii de terenuri care au ambrozie   și nu o distrug pot primi amenzi de până la 20.000 de lei conform legii 62/2018.

Legislația în vigoare prevede că: ” Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.

În scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice.

Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.

Nerespectarea prevederilor art. 1 de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole constituie contravenție și se sancționează cu avertisment.

(2) Constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice”.

Cum se manifestă alergia la polenul ambroziei

Polenul ambroziei afectează persoanele care au alergie la alte tipuri de polen, dar pot dezvolta alergii și persoanele perfect sănătoase.

Ambrozia este una dintre cele mai nocive plante, cu un puternic efect alergen. Potrvit statisticilor, doi din zece români sunt alergici la ambrozie.

Citeste si: Cum sa te feresti de cancer in 3 pasi

Alergia la polenul de ambrozie se manifestă prin usturime la nivelul ochilor, strănut, obstrucție nazală, secreții nazale, tuse seacă și înroșirea ochilor. De asemenea, unele persoane pot devolta probleme respiratorii asociate cu astmul, senzații de sufocare sau tuse greu de controlat.

Cea mai severă formă de reacție alergică este șocul anafilactic, care poate duce la deces, dacă nu este tratată de urgență. Șocul anafilactic se manifestă prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil.

În Europa sunt afectați aproximativ 33 milioane de oameni, iar numărul românilor alergici la această plantă s-a dublat în ultimii ani, potrivit raportărilor medicilor.

Cei care dezvoltă unul dintre simptomele de mai sus, trebuie să consulte un medic alergolog.

Soluții pentru combaterea ambroziei

Ambrozia poate fi stârpită prin metode manuale, chimice, mecanice și biologice. Însă, cea dintâi se poate realiza doar pe suprafețe mici.

  • Combaterea manuală a ambroziei, adică smulgerea plantei înainte de înflorire sau cosirea manuală a acesteia (inconvenient – se poate realiza doar pe suprafețe mici);
  • Combaterea mecanică a ambroziei, prin lucrări agricole – coasă mecanică, grapă cu discuri, combinator (inconvenient – nu pot fi aplicate la culturi agricole întotdeauna, tăierile trebuie adaptate la înălțimea tulpinilor, sub 5 cm de la nivelul solului);
  • Combaterea chimică a ambroziei, prin ierbicidare (inconvenient – risc de impact ecologic asupra sănătății: substanțele eficiente împotriva ambroziei distrug și plantele din culturi);
  • Combaterea biologică a ambroziei: infestarea culturilor agricole cu micelii ale unor specii de ciuperci din genurile Entyloma, Albugo, Phillachora, Verticillium și Macrophomina sau în atacul dirijat al unor insecte fitofage.
Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Codul Rutier ar putea fi modificat! Nerespectarea noilor măsuri va aduce amenzi usturătoare

Amenzi dure pentru concediile medicale fără justificare. Cu cât vor fi sancționați angajații, medicii sau angajatorii?

Amenzi de până la 2.000 de lei pentru cei care împiedică alăptatul în spații publice! Legea a fost promulgată azi de președintele Iohannis

Alexandra Stan și Emanuel au pus punct, la doar câteva luni de la nuntă?

BOMBA zilei despre PFIZER: S-au descoperit SUBSTANȚE!

BOMBĂ! Motivul REAL pentru care Ion Țiriac NU a vrut să vină la nunta Simonei Halep. A făcut SCANDAL imens

DOLIU IMENS în lumea manelelor. A murit de COVID! Zi tristă pentru fanii manelistului

VIDEO | Momentul serii la nunta Simonei Halep! Gică Hagi, la dans cu mirii

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies