WowNews logo WOWnews
Stories
Produse lactate

Produse lactate

Actualitate

Ce substanțe conțin, de fapt, produsele lactate din magazine? Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm astfel de alimente

Pericolele nebănuite din lactate. La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm astfel de produse din magazine?

Nu mai încape îndoială faptul că produsele lactate sunt preferate de o mulțime de oameni, în special de cei care adoptă un stil de viață echilibrat. Cu siguranță am auzit de beneficiile pe care le au asupra organismului, iar medicii și nutriționiștii recomandă consumul acestor alimente.

Totuși, de cele mai multe ori, ceea ce vedem pe rafturile magazinelor nu este și ceea ce am vrea să mâncăm. Unele substanțe care se găsesc în lactatele din supermarket-uri nu sunt deloc sănătoase, iar specialiștii trag un semnal de alarmă.

Citeste si: Cine sunt cei doi turiști care au murit, după ce au căzut în gol sute de metri în Munții Făgăraș! O a treia persoană a fost salvată în ultima clipă- kanald.ro

Pericolele din produsele lactate de pe rafturile magazinelor

Lactatele sunt unele dintre produsele promovate pentru un stil de viață sănătos, însă din păcate cele pe care le găsim astăzi pe rafturile magazinelor nu sunt întotdeauna benefice pentru organism, tocmai pentru că nu mai sunt 100% naturale.

Tocmai de aceea, specialiștii trag un semnal de alarmă în legătură cu substanțele care se pot regăsi în produsele lactate.

Acestea sunt o sursă de proteine, grăsimi și vitamine, însă, din nefericire, pot conține și diverse substanțe  chimice, unele adăugate în timpul procesului de producție, precum conservanți sau aditivi.

Citește și: Ieșitul în oraș, un lux pe care tot mai puțini români și-l permit! Scumpirile alimentelor se resimt puternic și în nota de plată de la restaurant

„Produsele lactate reprezintă o parte importantă a alimentației umane, furnizând proteine, grăsimi, vitamine și minerale esențiale. Cu toate acestea, în afară de nutrienți, aceste produse pot conține și diverse substanțe chimice, care pot fi naturale sau adăugate în timpul procesului de producție. Iată câteva dintre aceste substanțe și rolul lor în produsele lactate:

1. Lactoză: Unul dintre cei mai importanți carbohidrați din lapte este lactoza, sau zahărul din lapte. Este formată din două molecule, glucoză și galactoză, și este responsabilă pentru gustul dulce caracteristic al laptelui.

2. Grăsimi: Produsele lactate conțin grăsimi, care pot varia în funcție de tipul de produs și de procesul de producție. Grăsimile din lapte includ acizi grași saturi, nesaturați și trans, care pot influența gustul și textura produselor lactate.

3. Proteine: Cele două principale proteine din lapte sunt cazeina și proteina zerului. Acestea furnizează aminoacizi esențiali necesari pentru creștere și întreținerea țesuturilor.

4.

Vitamine și Minerale: Laptele și produsele lactate sunt o sursă importantă de vitamine și minerale, cum ar fi calciul, vitamina D, vitamina B12 și riboflavina. Aceste substanțe nutritive contribuie la sănătatea oaselor, funcționarea sistemului imunitar și metabolismul energetic.

5. Conservanți și Aditivi: Unele produse lactate pot conține conservanți sau aditivi pentru a îmbunătăți gustul, culoarea sau textura lor, sau pentru a prelungi durata de valabilitate. Printre aceștia se numără antioxidanții, emulsificatorii și stabilizatorii”,

au precizat reprezentanții InfoCons în mediul online, potrivit Antena3.ro.

Produse lactate

Produse lactate

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Vești proaste pentru toți șoferii! Carburanții se scumpesc semnificativ începând cu data de 1 iulie. Cât vor scoate din buzunar pentru un plin

Citeste si: Când va anunța Iancu Sterp sexul copilului? Tânărul a făcut anunțul: “Cred că v-am ținut un pic cam mult pe jar.”- kfetele.ro

Citeste si: Igor Cuciuc, despre durerea din spatele zâmbetului: "Îmi era greu". REACȚIA interpretului după ce a fost judecat că a urcat pe scenă la câteva luni de la moartea fiicei sale: "Omul trebuie să muncească. Nu trebuie să stea acasă și să intre în depresie"- radioimpuls.ro

La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm astfel de produse?

Clișeic sau nu, prețul joacă un rol important în alegerea unui produs de calitate. Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, atrage atenția asupra faptului că un preț mic indică deseori un produs de proastă calitate, care poată să conțină substanțe periculoase pentru organism.

Coloranții și aditivi fac ca produsele lactate să arate mult mai bine în ochii cumpărătorilor, însă în realitate au un gust modificat și sunt departe de a fi naturale.

Citește și: Reguli noi pentru comercianții de legume și fructe care vând în piețele din România. Ce vor fi obligați să facă de acum înainte. ANPC impune condiții stricte

„Din păcate, omul alege pe baza prețului. Și lucrul acesta ne duce către pieire. Ne ducem către prețul cel mai mic, producătorul este forțat să diminueze prețul, este forțat pentru diminuarea prețului să folosească un produs, o materie primă de mai proastă calitate, să falsifice, să adauge apă sau chiar produse mult mai ieftine, coloranți, aditivi, în așa fel încât să simuleze cât mai bine un produs nefalsificat, pe care noi îl consumăm ulterior, ne pervertim gustul și ajungem să cerem acele produse care nu mai sunt produsele pe care ar trebui să le consumăm”, a spus Alexandru Cîrîc, directorul ICA, pentru sursa menționată anterior.

Produse lactate

Produse lactate

[Sursa foto: PixaBay]