kanald.ro
Produse lactate
Produse lactate
Actualitate
Pericolele nebănuite din lactate. La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm astfel de produse din magazine?
Nu mai încape îndoială faptul că produsele lactate sunt preferate de o mulțime de oameni, în special de cei care adoptă un stil de viață echilibrat. Cu siguranță am auzit de beneficiile pe care le au asupra organismului, iar medicii și nutriționiștii recomandă consumul acestor alimente.
Totuși, de cele mai multe ori, ceea ce vedem pe rafturile magazinelor nu este și ceea ce am vrea să mâncăm. Unele substanțe care se găsesc în lactatele din supermarket-uri nu sunt deloc sănătoase, iar specialiștii trag un semnal de alarmă.
Lactatele sunt unele dintre produsele promovate pentru un stil de viață sănătos, însă din păcate cele pe care le găsim astăzi pe rafturile magazinelor nu sunt întotdeauna benefice pentru organism, tocmai pentru că nu mai sunt 100% naturale.
Acestea sunt o sursă de proteine, grăsimi și vitamine, însă, din nefericire, pot conține și diverse substanțe chimice, unele adăugate în timpul procesului de producție, precum conservanți sau aditivi.
„Produsele lactate reprezintă o parte importantă a alimentației umane, furnizând proteine, grăsimi, vitamine și minerale esențiale. Cu toate acestea, în afară de nutrienți, aceste produse pot conține și diverse substanțe chimice, care pot fi naturale sau adăugate în timpul procesului de producție. Iată câteva dintre aceste substanțe și rolul lor în produsele lactate:
1. Lactoză: Unul dintre cei mai importanți carbohidrați din lapte este lactoza, sau zahărul din lapte. Este formată din două molecule, glucoză și galactoză, și este responsabilă pentru gustul dulce caracteristic al laptelui.
2. Grăsimi: Produsele lactate conțin grăsimi, care pot varia în funcție de tipul de produs și de procesul de producție. Grăsimile din lapte includ acizi grași saturi, nesaturați și trans, care pot influența gustul și textura produselor lactate.
3. Proteine: Cele două principale proteine din lapte sunt cazeina și proteina zerului. Acestea furnizează aminoacizi esențiali necesari pentru creștere și întreținerea țesuturilor.
4.
5. Conservanți și Aditivi: Unele produse lactate pot conține conservanți sau aditivi pentru a îmbunătăți gustul, culoarea sau textura lor, sau pentru a prelungi durata de valabilitate. Printre aceștia se numără antioxidanții, emulsificatorii și stabilizatorii”,
au precizat reprezentanții InfoCons în mediul online, potrivit Antena3.ro.Produse lactate
Clișeic sau nu, prețul joacă un rol important în alegerea unui produs de calitate. Alexandru Cîrîc, directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, atrage atenția asupra faptului că un preț mic indică deseori un produs de proastă calitate, care poată să conțină substanțe periculoase pentru organism.
Coloranții și aditivi fac ca produsele lactate să arate mult mai bine în ochii cumpărătorilor, însă în realitate au un gust modificat și sunt departe de a fi naturale.
„Din păcate, omul alege pe baza prețului. Și lucrul acesta ne duce către pieire. Ne ducem către prețul cel mai mic, producătorul este forțat să diminueze prețul, este forțat pentru diminuarea prețului să folosească un produs, o materie primă de mai proastă calitate, să falsifice, să adauge apă sau chiar produse mult mai ieftine, coloranți, aditivi, în așa fel încât să simuleze cât mai bine un produs nefalsificat, pe care noi îl consumăm ulterior, ne pervertim gustul și ajungem să cerem acele produse care nu mai sunt produsele pe care ar trebui să le consumăm”, a spus Alexandru Cîrîc, directorul ICA, pentru sursa menționată anterior.
Produse lactate