Cele mai mari cutremure din România! Puțini știu că seismul din anul 1977 nu a fost cel mai înfricoșător

Vezi care au fost cele mai mari cutremure înregistrate vreodată în România.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Cele mai mari cutremure din România! Puțini știu că seismul din 1977 nu a cel mai devastator cutremur produs pe teritoriul țării noastre.

Cel mai mare cutremur din România

Mulţi oameni trăiesc cu impresia că seismul din 1977 a fost cel mai mare cutremur înregistrat vreodată în România, însă cel mai puternic seism produs în ţara noastră a avut loc în anul 1802, pe data de 26 octombrie în zona Vrancea.

„Cutremurul cel mare din 1802" a fost cel mai puternic seism produs în zona Vrancea, a avut 7,9 grade pe scara Richter şi o adâncime de 150 km. Unda de șoc s-a resimțit și în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee.

Cutremurul din 1802 a ținut 2 minute și 30 de secunde, iar Bucureștiul a fost grav afectat. Au căzut o mulțime de clădiri, iar Turnul Colței s-a păbușit parțial și a cauzat moartea unui vânzător ambulant.

„Cutremurul cel mare din 1802" este cel mai puternic seism consemnat vreodată pe teritoriul țării noastre, dar și unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate în Europa.

„În București, cutremurul a avut o intensitate estimată de VIII–IX pe scara Mercalli. A răsturnat turle și a cauzat prăbușirea mănăstirii Cotroceni. În Bulgaria, orașele Ruse, Varna și Vidin au fost aproape complet distruse. Forța cutremurului a crăpat ziduri până în nordul îndepărtat, în Moscova.

Cutremurul principal a fost urmat de o serie de replici, cea mai mare având o magnitudine de 5.5.

Sute de clădiri au fost avariate în de pe urma acestui cutremur. Patru oameni au murit, iar extrem de mulţi oameni au fost răniţi”, relatează  wikipedia.org.

Citește și: Cum să reacționezi în caz de cutremur? Detaliile care îți pot salva viața în cazul unui seism

Foto ilustrativ

Foto ilustrativ

[Sursa foto: PixaBay]

Cele mai mari cutremure înregistrate în România

Cele mai puternice seisme înregistrate în România au avut loc în anii: 1802, 1940, 1977, 1986 și 1990. Ultimele cutremure mari înregistrate în România au provocat decesul a 13 persoane, iar alte 362 au fost rănite.

Cutremurul din 1802

"Cutremurul cel mare din 1802" a avut loc pe 26 octombrie și a fost cel mai puternic seism produs în zona Vrancea, cu o magnitudine de 7,9 grade pe scara Richter şi o adâncime de 150 km. Unda de șoc s-a simțit și în Moscova, Sankt Petersburg, Insula Creta și Marea Egee.

Citeste si: Câți bani a scos din buzunar Raed Arafat pentru sistemul de urgență românesc: „Nu aveam altă soluție”. Șeful DSU s-a lovit de multe piedici pentru punerea pe picioare a serviciului SMURD- kanald.ro

Citeste si: Motivul din spatele crimei urmată de sinucidere din Alba Iulia. De ce și-ar fi omorât un tată copilul de numai un an- stirileprotv.ro

Cutremurul produs în România a durat 2 minute și 30 de secunde, iar București au fost distruse o mulțime de clădiri, printre care și Turnul Colței, care s-a prăbușit parțial și a produs moartea unui vânzător ambulant.

Cutremurul din 1802 este cel mai mare cutremur înregistrat vreodată în România, dar și printre cele mai catastrofale seisme din Europa.

Cutremurul din 1940

Cutremurul din 1940 a avut loc la ora 3:39, în data de 10 noiembrie. Seismul a înregistrat o magnitudine 7,4 grade pe scara Richter, cu epicentrul în zona Vrancea la o adâncime de circa 133 km.

Cutremurul din 1940 a durat 3 minute, iar efectele sale au fost devastatoare, mai ales în centrul și în sudul Moldovei, dar și în Muntenia.

Seismul produs în România a lăsat în urma sa peste 4.000 de răniți și peste 1.000 de morți. Nu se cunoaște numărul total al victimelor, fiindcă informațiile au fost cenzurate în timpul războiului.

Cutremurul din 1940 s-a simțit și în București, unde a provocat numeroase pagube materiale, dar și decese. Atunci s-a prăbușit blocul Carlton, care avea o structură cu 12 etaje din beton armat, foarte modernă la acea vreme. Peste 300 de persoane au murit, iar o mulțime au fost rănite.

Cutremurul din 1977

Cutremurul din 1977 s-a produs la ora 21:22, în data de 4 martie 1977. Seismul a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde. S-au înregistrat 1.570 de decese, din care 1.391 numai în București.

La nivelul întregii țări, cutremurul a făcut ravagii. Peste 11.300 de persoane au fost rănite, iar 35.000 de locuințe s-au prăbușit. O mare parte din pagube s-au înregistrat în București, unde s-au prăbușit 33 de blocuri și clădiri.

„Cutremurul din 77” s-a resimțit și în Bulgaria, în orașul Sviștov s-au prăbușit trei blocuri de locuințe. Iar peste 100 de oameni au murit.

Cutremurul din 1977 a avut epicentrul în zona seismică Vrancea, cea mai activă zonă seismică din România, la o adâncime de 100 km. Unda de șoc provocată de cutremur s-a simțit în toată zona Balcanilor.

Citeste si: Fiul cel mare al Luminiței Anghel, dezvăluiri de coșmar pe internet! Tânărul a dezvăluit că nu se spală de săptămâni întregi, iar motivul i-a uluit pe toți- kfetele.ro

Citeste si: Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Ce ar putea pica anul acesta? Emoții mari pentru elevi!- stirilekanald.ro

Citeste si: Cât câștigă Eva Măruță din postările de pe rețelele sociale?! Nu o să îți vină să crezi ce sumă primește pentru o postare- radioimpuls.ro

Citește și: Ce explicații au specialiștii pentru cutremurul de 5.7 din Gorj: "Aceasta este o formă de a restabili echilibrul". Românii povestesc cum au simțit seismul| EXCLUSIV

Foto ilustrativ

Foto ilustrativ

[Sursa foto: PixaBay]

Cutremurul din 1986

Cutremurul din 1986 a avut loc pe 31 august, la ora 00:28. Seismul a înregistrat o magnitudine de 7.1 grade pe scara Richter și afectat mai multe țări: România, Bulgaria, Serbia, Ucraina și Republica Moldova.

Cutremurul din 1986 distrus peste 55.000 de locuințe, a rănit peste 550 de oameni și a ucis peste 150 de persoane.

Cutremurele din 1990

În anul 1990 au avut loc trei cutremure mari, în perioada 30-31 mai, care au înregistrat magnitudini de 6.9 grade, 6.4 grade respectiv 6.1 grade pe scara Richter. 

Cele trei cutremure au afectat și țările vecine: Bulgaria, Ucraina și Republica Moldova, potrivit  wikipedia.org.  

După cutremurele din 1990, România a înregistrat moartea a 13 persoane, iar alte 362 au fost rănite.

Principalele zone seismice din România

”Deși pe teritoriul României au fost identificate multe zone epicentrale, din punct de vedere al frecvenței și al intensității seismelor generate, câteva dintre aceste regiuni seismice ies în evidență.

Aceste zone epicentrale, care determină gradul de seismicitate al țării, sunt: regiunea Vrancea, zona Făgăraș-Câmpulung, zona Banat, Dobrogea și platforma continentală a Mării Negre, Crișana, Maramureș, Podișul Transilvaniei și Câmpia Română. Arii epicentrale de importanță locală mai există în câteva zone din Oltenia, în Bucovina şi în diferite regiuni subcarpatice”, relatează cutremur.net.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cum să reacționezi în caz de cutremur? Detaliile care îți pot salva viața în cazul unui seism

Cutremurul din Oltenia, moment de panică pentru vedete! "Am ieșit afară desculță". Artiștii ne-au dezvăluit cum au trăit seismul de 5.7 grade | EXCLUSIV

Dezastrele provocate de cutremurul de 5,7 din România. Mai multe imagini au devenit virale: „Sa ne ierte Dumnezeu. Nu suntem uniți și nu avem milă”

Raed Arafat nu consideră că a greșit la Colectiv. Cum se apără secretarul de stat al MAI în fața acuzațiilor primite: „Dacă noi nu voiam să îi ducem, rămâneau...

Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Ce ar putea pica anul acesta? Emoții mari pentru elevi!

„Când nu mai faci eforturi, o relație se termină.” Iulia Vântur a spus ceea ce o macină de când s-a mutat în India

VIDEO: Mădălina Ghenea, cu lacrimi în ochi în ultima apariție televizată. Imaginile care i-au emoționat pe fani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies