Chiftele din cartofi

Diverse

Chiftele din cartofi. Rețete de post, dietetice, ușor de preparat

Cum se prepară chiftelele de post și care sunt secretele pentru un gust mai aparte?

Chiftelele de cartofi sunt ideale atunci când nu vrei să consumi carne, însă îți dorești o masă sățioasă de prânz. Sunt foarte ușor de făcut, și foarte aromate, de care te vei îndăgosti iremediabil.

Chiftele din cartofi de post la cuptor

Ingrediente

  • 4 cartofi mari 
  • o ceapă
  • un morcov
  • 1 lingură pastă de gogoșar
  • o legătură pătrunjel fin tocat
  • sare, piper
  • 1/2 linguriță coriandru măcinat
  • o felie de pâine veche

Mod de preparare

Cartofi se spală și se pun la fiert în coajă. După ce au fiert, se curăță de coajă și se dau pe o răzătoare mai mare. Ceapa se toacă mărunt, iar morcovul se dă pe răzătoare. Toate acestea se pun într-un bol mai mare, peste care se adăugă pâinea, înmuiată în apă rece, și toate condimentele. Se amestecă toate ingredientele cu mâna până se omogenizează compoziția. Se ia o tavă și se pune o foaie de copt, pe care punem chifteluțele formate în mână.

Citeste si: Un nou mesaj din partea mamei Andreei Cuciuc, după ce a mărturisit că fiica ei ar fi fost omorâtă. Ce spune soția artistului Igor Cuciuc: “O să am grijă să primească fiecare ce a oferit.”- kfetele.ro

Citeste si: Cum să faci cea mai bună salată de ton. Rețeta care te va face să te lingi pe degete

Peste chifteluțe se pune puțin ulei și se bagă la cuptor pentru aproximativ 15 minute, 7 pe o parte și 7 pe cealaltă parte.

Pentru a le întoarce se poate folosi o spatulă. Se pot servi cu salată de ardei copt și măsline. Poftă bună!

Chiftele de post din cartofi și orez

Ingrediente

  • 6 cartofi medii fierți în coajă
  • 50 grame orez
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă
  • 2 linguri pesmet
  • o legătură pătrunjel
  • 4 caței usturoi
  • 2 linguri ulei
  • sare și piper

Mod de preparare

Se fierb cartofii în coajă și după fierbere se lasă la răcit înainte de a se da pe răzătoare. Orezul se fierbe în 150 ml de apă până se obține consistența unui pilaf.

Citeste si: Ninge în România! Unde s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură, de -6,4 grade Celsius- kanald.ro

Morcovul se spală și se curăță, după care se dă pe razatoare, iar ceapa se toacă mărunt. Acestea două se călesc în 2-3 linguri de ulei, și se adaugă apă cât să îi acopere. Se lasă la foc mic până când legumele sunt gătite complet, iar apa s-a evaporat complet.

Într-un castron mai mare se amestecă cartofii, legumele călite, orezul, pesmetul, usturoiul mărunțit în presă, pătrunjelul, sare și piper după gust.

[Sursa foto: PixaBay]

Se ung mâinile cu puțin ulei, se amestecă bine compoziția și se formează chifteluțele de mărimi medii, după care se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se bagă la cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius timp de 25-30 de minute, până când se rumenesc bine. Poftă bună!

Citeste si: Un nou mesaj din partea mamei Andreei Cuciuc, după ce a mărturisit că fiica ei ar fi fost omorâtă. Ce spune soția artistului Igor Cuciuc: “O să am grijă să primească fiecare ce a oferit.”- kfetele.ro

Citeste si: Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice- revistagalenus.ro

Citeste si: Acuzații GRELE la adresa tatălui campionului David Popovici: "A fost scandal. S-a folosit de notorietatea fiului". INFORMAȚIA momentului despre Mihai Popovici zguduie lumea sportului: "Acesta este tristul adevăr"- radioimpuls.ro

Trucuri pentru cele mai gustoase chiftele de post

Pentru a pregăti cele mai gustoase chiftele de post sunt câteva trucuri de care trebuie să ținem cont. Secretul unor chiftele gustoase este ca toate alimentele pe care le folosești pentru chifteluțe să stea la rece câteva ore.

Citeste si: Rețeta tradițională de gem de prune fără zahăr

De asemenea, este indicat ca compoziția să fie gustată înainte de a forma chiftele, pentru a știi daca este gustul pe care ți-l dorești. Se pune mai multă verdeața, cum ar fi pătrunjelul, busuiocul, menta, maghiran sau oregano, pentru un gust aparte.

Este indicat ca chiftelele să se pună în ulei încins, dar să se prăjească la foc mic, pentru a evita să arzi exteriorul.