Cine au fost marile iubiri ale lui Constantin Brâncuși. Aici își găsea artistul inspirația

Iată cine au fost marile iubiri ale lui Constantin Brâncuși!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Constantin Brâncuși a fost un sculptor român cu contribuții enorme la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.

El a fost ales membru postum al Academiei Române, datorită talentului și perseverenței sale!
Iată cine au fost marile iubiri ale lui Constantin Brâncuși și totodată muzele care l-au făcut să creeze întregul tezaur pe care, astăzi, îl admiră milioane de oameni!

Marile iubiri ale lui Constantin Brâncuși

Constantin Brâncuși a fost inspirat de-a lungul timpului de foarte multe femei frumoase. Astfel că, majoritatea operelor sale fie le sunt dedicate lor, fie sunt create pe baza amintirilor cu ele! Iată care au fost muzele lui Brâncuși!

Margit Pogany

Margit Pogany a fost prima iubire celebră din viața lui Constantin Brâncuși. Aceasta era o pictoriță unguroaică care i-a servit maestrului drept model în anul 1909. Astfel că, în anul 1913, cunoscutul sculptor expunea în Statele Unite ale Americii lucrarea „Domnișoara Pogany”.

Această capodoperă s-a bucurat de un real succes, iar în prezent există mai multe versiuni ale acestei sculpturi. Se spune că, după război, Margit Pogany a emigrat în Australia, de unde timp de 30 de ani a ținut corespondență cu Brâncuși.

Cine au fost marile iubiri ale lui Constantin Brâncuși. Aici își găsea artistul inspirația

Atelierul lui Constantin Brâncuși de la Paris

[Sursa foto: PixaBay]

Eileen Lane

O altă mare iubire de-a sculptorului român a fost Eileen Lane, o americană de origine irlandeză, cu 20 de ani mai tânără decât Brâncuși.

Aceasta i-a devenit muză în anul 1922, urmând să se îndrăgostească de Constantin Brâncuși după o vacanță petrecută în România. Se spune că, Eileen dorea îi devină soție, însă creatorul de artă i-a replicat că nu are chemare de soț. În urma acestei scurte și intense povești de dragoste, sculptorul a realizat lucrarea “Eileen Lane”, care a avut de asemenea, un mare succes.

Citeste si: O familie din Marea Britanie a primit o refugiată din Ucraina. După 10 zile tânara a fugit cu tatăl- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Citeste si: Iubirile lui Brâncuși: Femeile care i-au marcat viața și opera

Peggy Guggenheim

O poveste pătimașă și pasională a fost și între Brâncuși și o miliardară americană numită Peggy Guggenheim. Se spune că aceasta ar fi mers în atelierul lui Brâncuși la sfârșitul anilor '30 pentru a cumpăra o versiune a sculpturii „Pasărea în văzduh”. Astfel, pentru a obține o reducere de preț, Peggy a încercat să îl seducă pe sculptor. Între cei doi s-a născut o dragoste pasională, însă într-un final, americana a fost nevoită să plătească 4.000 de dolari pentru a intra în posesia sculpturii dorite, „Pasărea în văzduh”.

Maria Tănase

Constantin Brâncuși s-a iubit și cu o româncă, și anume, cu regretata interpretă de muzică populară Maria Tănase. Cei doi s-au cunoscut la Paris, în anul 1938, la o expoziție de artă populară și au trăit o relație scurtă de dragoste, dar intensă. Asta în ciuda diferenței de vârstă covârșitoare, 37 de ani, astfel că, Brâncuși avea 62 de ani, iar Maria Tănse 25. Cei doi s-au despărțit în anul 1939, Maria fiind cea care și-a dorit acest lucru. Cu toate că artistul dezvoltase un obicei din a crea opere inspirate de iubirile sale, Mariei Tănase nu i-a făcut nici măcar o sculptură.

Citeste si: Un brand de lux a furat, fără să menționeze de unde, designul „Coloanei Infinitului” de Brâncuși. Oamenii au sesizat imediat

Deși era un bărbat apreciat, Constantin Brâncuși nu s-a căsătorit niciodată

Constantin Brâncuși, marele sculptor de origine română, cunoscut în întreaga lume, nu a fost căsătorit niciodată. Acesta a fost un iubitor al frumosului, dovada constă în numărul mare de cuceriri pe care le-a făcut de-a lungul vieții sale. Cu toate acestea, nicio femeie nu a reușit să îi pătrundă adânc în suflet și să îl facă să își dorească o familie. Potrivit adevărul.ro, Brâncuși ar fi declarat că el este deconectat de această lume și că trăiește într-un univers idealizat: „Eu nu mai sunt al acestei lumi: sunt departe de mine însumi, desprins de propriul meu trup – mă aflu printre lucrurile esenţiale.”, notează sursa citată.

În ciuda acestui fapt, Brâncuși a imortalizat adesea poveștile de iubire prin statui. Cele mai multe dintre relaţiile amoroase ale sculptorului s-au finalizat cu crearea uneia sau a mai multor opere de artă.

 

Sursă: adevărul.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Un cântăreț celebru, dezvăluiri uluitoare din copilărie! Situația lui era critică

Cine a fost marea iubire a lui Brâncuși? O dragoste complicată, chinuită, plină de reproșuri...

Irina Rimes, ambasador al Zilei Naţionale „Constantin Brâncuşi”

HOROSCOP IUNIE! Ce schimbări majore vor fi în luna Iunie pentru toate zodiile

NU POT PRIMI PENSIA! Lovitură cruntă pentru sute de români. Cine sunt cei vizați

Dani Oțil, certat de Gabriela Prisăcariu în public. Ce s-a întâmplat

Fără vize în Statele Unite? Anunțul așteptat de România de decenii

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies