Cum a ajuns să arate acum casa din Scornicești unde a copilărit Nicolae Ceaușescu

Casa în care a copilărit Nicolae Ceaușescu, aflată în Scornicești, a fost renovată și păstrată în condiții bune.

Autor: Radu Constantin

In articol:

Nicolae Ceausescu
Nicolae Ceausescu, fost președinte al României

Dacă vă întrebați cum a ajuns să arate casa memorială din Scornicești a fostului președinte Nicolae Ceaușescu, aflați că aceasta se prezintă în condiții bune datorită eforturilor unor membri ai familiei liderului comunist executat în decembrie 1989.

Casa în care a copilărit Ceaușescu are 130 de ani însă a fost renovată cu câțiva ani în urmă. În același timp, au fost păstrate elemente de mobilier exact așa cum erau în urmă cu un secol.

Cum arată casa în care a copilărit Nicolae Ceaușescu, la Scornicești

casa Nicolae Ceausescu
Casa din Scornicești a familiei Ceaușescu

Casa de la Scornicești în care a copilărit Nicolae Ceaușescu se află într-o curte generoasă, cu un gard de lemn și cu câțiva brazi la intrare. În curtea casei se află o mică livadă cu viță de vie și pomi fructiferi dar și un bust de 2 metri realizat de sculptorul Dediu Georgescu. Acesta a suferit însă în timp iar figura ”primului Președinte al României” a ajuns să fie crăpată în mai multe locuri.

Casa memorială Nicolae Ceaușescu seamănă destul de bine cu celebrele construcții de la Muzeul Satului: are o temelie de piatră, acoperiș din lemn iar elementele de siguranță, cum ar fi grinzile, sunt tot din lemn.

În partea din față a casei în care a copilărit Nicolae Ceaușescu este o mică prispă.

casa Nicolae Ceausescu
Patul în care dormeanu părinții lui Ceaușescu

În interiorul casei de la Scornicești găsim niște camere mici, mai prcis două dormitoare și o bucătărie. Dormitorul în care dormeau părinții lui Nicolae Ceaușescu are un pat cu saltea de paie și un tablou care îi înfățișează Alexandra și Andruța, mama și tata fostului dictator. Celălalt dormitor, în care dormeau copiii și probabil era folosită și cameră de zi, are un bist al mamei lui Ceaușescu, așezat pe o masă.

Bucătăria este plină de unelte de gospodărie specifice primei jumătăți a secolului trecut.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

casa Nicolae Ceausescu
Tablou cu părinții lui Nicolae Ceaușescu

Casa în care a copilărit Nicolae Ceaușescu a rămas în grija nepotului fostului dictator, Emil Bărbulescu, iar de ea se ocupă Gabriel Lupescu, un bun prieten al acestuia și soția acestuia, care este și un fel de ghid pentru turiștii care vor s-o viziteze.

Casa memorială se poate vizita, însă nu are un program propriuzis de vizitare și nici o taxă de intrare. Orice ”donație” este însă binevenită.

Muzeu Nicolae Ceaușescu este la București

Localnicii spun că nu vin prea mulți turiști la Scornicești. Paradoxal, ideea de ”muzeu Nicolae Ceaușescu” a fost transferat la București, acolo unde se află fosta casă de protocol pe care fostul președinte a folosit-o timp de 25 de ani. Aceasta se află în cartierul Cotroceni și este mult mai mare și mai spectaculoasă decât ”bojdeuca” din Scornicești. Evident, este și mult mai accesibilă pentru turiștii străini care vor să cunoască detalii despre celebrul dictator din secolul trecut.

Nicolae Ceausescu bust
Buctul lui Ceaușescu din curtea casei de la Scornicești

Ceaușescu a stat la Scornicești până a absolvit clasa a patra

Nicolae Ceaușescu s-a născut la 26 ianuarie 1918 la Scornicești, jud. Olt și a fost Secretar General al Partidului Comunist Român și șef de stat al Republicii Socialiste România. Fostul președinte a terminat 4 clase șa școala din sat iar la 11 ani a plecat la București pentru a se angaja ca ajutor de cizmar. Aici a lucrat pentru Alexandru Săndulescu, membru activ PCR, care și-a inițiat ucenicul în misiuni conspirative.

Citeste si: Mărturia lui Mircea Oprean, ginerele lui Nicolae Ceaușescu: ”Socrul meu recita nopți întregi poezii de Coșbuc și Eminescu!”

Citeste si: Serghei Mizil și-a dat pantalonii jos în fața unui stadion plin, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu! Vezi cine l-a salvat de furia oamenilor care au sărit să îl ia la bătaie!

Citeste si: Nepotul lui Nicolae Ceauşescu e revoltat că românii suferă pentru incendiile din Australia: “Plângeţi pădurile în flăcări ale altora. Ale noastre ţipă sub drujbe de 25 de ani şi nimeni nu varsă o lacrimă”

Nicolae Ceausescu

În 1933, Ceaușescu a fost arestat pentru acuzații de ”agitație comunistă” (formațiune politică aflată în ileagalitate la acel moment), însă eliberat câteva zile mai târziu. Au mai urmat câteva arestări iar în 1936, când ajusese deja secretar regional al Uniunii Tineretului Comunist a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru activități subversive și ultraj. A ajuns la închisoarea Doftana, unde a cunoscut mai mulți lideri comuniști printre care și Gheorghe Gheoghiu Dej. În 1940 o cunoaște de Elena Petrescu, activistă comunistă iar în 1948, după ce comuniștii au preluat puterea, a fost numit subsecretare de stat în Ministerul Agriculturii, poziție din care a inițiat procesul de colectivizare forțată. Nicolae Ceaușescu a fost ales în funcția de șef de stat în 1965 și a păstrat această poziție până în 1989, când a fost judecat și executat pentru genocid, subminarea puterii de stat și a economiei naționale și acte de diversiune.

 

 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Fiica lui Valentin Ceauşescu s-a măritat în secret? O prietenă i-a dat de gol pe Alexandra şi iubitul ei: „Familia mea preferată”

Nepotul lui Nicolae Ceauşescu e revoltat că românii suferă pentru incendiile din Australia: “Plângeţi pădurile în flăcări ale altora. Ale noastre ţipă sub drujbe de 25 de ani şi...

Petre Roman a avut caseta originală cu execuția soților Ceaușescu: „Am înfășurat pe piept caseta cu ei morți și am dormit așa”

Gina Pistol, despre perioada în care a pozat în „Playboy”: „Făceau glume misogine”

TOATĂ GERMANIA e în stare de ȘOC! Nu s-a mai întâmplat asta de aproape 30 de ani. ESTE ȘOC TOTAL

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Oțetul de mere deține marele secret. Luaţi-vă adio de la dietele chinuitoare. De Crăciun şi Anul Nou veţi străluci

EXCLUSIV | Kamara rupe tăcerea după apariția imaginilor cu amanta lui Reghecampf: ”Am avut noroc cu ea. A făcut să vorbească țara de noi”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies