Edamame, beneficii și proprietăți. 5 idei de preparare și servire

Edamame, beneficii și proprietăți. Ce sunt edamamele și de ce este bine să le consumi.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Edamame, beneficii și proprietăți. 5 idei de preparare și servire. Vezi ce sunt, de fapt, edamamele și de ce este bine să le consumi.

Ce sunt edamamele

Edamamele sunt boabe de soia verzi, care se pot consuma cu tot cu păstăi. Aceste boabe de soia sunt extrem de populare în Asia, preponderent în Japonia.

Soia a fost cultivată pentru prima dată în China, în urmă cu 7000 de ani. Însă termenul de edamame a fost folosit prin anul 1275, de către un călugăr japonez, care a scris un bilețel în care îi mulțumea unui credincios că i-a dăruit edamame.

Păstăile verzi de soia sunt culese înainte de a se coace complet, de obicei la 35 până la 40 de zile după ce au răsărit.

Edamamele se pot cosuma gătite la abur sau fierte, fiind servite cu sare și alte condimente. În Japonia, edamamele se fierb în apă cu sare, iar mai apoi sunt servite ca garnitură.

Citeste si: 6 diete de slăbit eficiente care te vor ajuta să slăbești rapid și sănătos

Edamame, beneficii și proprietăți

Edamame, beneficii și proprietăți

[Sursa foto: PixaBay]

Edamame, beneficii și proprietăți

Edamamele sunt un aliment extrem de bogat în proteine și extrem de redus în calorii. Totodată, păstăile verzi de soia nu conțin gluten și nici colesterol.

Pe lângă proteine, edamamele mai conțin: vitamina A, beta caroten, vitamina E, toate vitaminele din grupul B, minerale, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc, seleniu, acizi grași

polinesaturați, omega 3 și omega 6.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Beneficiile consumului de edamame:

  • ideal pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială, diabet zaharat sau boală renală progresivă
  • conține izoflavone care reduc riscul de cancer și osteoporoză
  • sursă bogată de acid folic
  • scade colesterolul
  • ameliorează durerea migrenei și în timpul sindromului premenstrual
  • întăresc sistemul osos
  • protejează împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi
  • ajută la combaterea depresiei și a oboselii
  • crește fertilitatea la femei

Citeste si: Băutura fabricată în România, care a devenit celebră peste hotare. Prețul unei sticle poate ajunge și la câteva sute de euro

Edamame, beneficii și proprietăți

Edamame, beneficii și proprietăți

[Sursa foto: PixaBay]

Edamame, idei de preparare și servire

Edamame se folosesc ca garnitură în restaurantele din Japonia, fiind asezonate cu condimente precum sarea și usturoiul.

Edamamele se potr pregăti în apă fiartă, la abur, la cuptorul cu microunde sau prăjite,  fiind o garnitură excelentă și nutritivă.

Garnitură de edamame

Ingrediente:

  • 500 g edamame congelate
  • sare și piper după gust

Citeste si: Cum se caramelizează ceapa, morcovii, conopida sau nuca

Mod de preparare:

  • Pune păstăile în apă care a dat în clocot și lasă-le să fiarbă timp de aproximativ de 5 minute.
  • Se scurg de apă și se servesc curățate de teacă. Le poți adăuga sare și piper după gust.

Edamame cu usturoi și chilli

Ingrediente:

  • 1 pungă edamame congelate
  • 3 căței de usturoi
  • 1 linguriță ulei de susan
  • 1 linguriță ulei de măsline
  • 1/2 linguriță chilli
  • sare
  • piper
  • susan pentru decor

Mod de preparare:

  • Puneți o oală cu apă și sare la fiert. Când apa fierbe, adăugați edamamele și lăsați pentru 3-4 minute. Ele sunt deja fierte în prealabil, așa că tot ce aveți de făcut este să le mai dați într-un clocot.
  • Într-o tigaie pe foc, puneți uleiurile, usturoiul zdrobit, sare, piper și chilli. Când începe să sfârâie, adăugați edamamele scurse de apă. Sotați, la foc mare, pentru 1-2 minute.
  • Opriți focul. Edamamele sunt gata de servit. Presărați susan deasupra, dacă doriți sau serviți ca atare.

Salată cu quinoa și edamame

Ingrediente:

  • 1/2 cană quinoa
  • 1 cană edamame congelate
  • 1 cană apă
  • boabe de fasole (albe și roșii, din conservă)
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1/4 cană zeamă de lămâie
  • 1/4 cană frunze de coriandru (proaspăt)
  • sare (după gust)

Mod de preparare:

  • Vei pune quinoa la fiert. Inițial vei da focul mai tare, iar ulterior, cam după 15 minute, îl vei reduce și vei lăsa să se fiarbă încet, până când quinoa absoarbe apa. Nu uita să pui și sare.
  • Într-un vas vei pune la un loc edamame și frunzele de coriandru.
  • Vei adăuga peste ele quinoa răcită, dar și zeama de lămâie, uleiul de măsline. Vei amesteca bine și după aceea vei adăuga și boabe de fasole.

Piure de edamame

Ingrediente:

  • 400 g edamame congelate
  • 3 căni supă de legume (preparată în prealabil)
  • 1/2 cană iaurt grecesc
  • sare și piper (după gust)

Mod de preparare:

  • Vei pune într-o cratiță supa de legume și edamame. Le vei lăsa la fiert cam 8-10 minute.
  • Vei scurge edamame și vei păstra o jumătate din zeama în care au fiert.
  • Vei pune edamame în blender și vei adăuga peste ea și zeama. Adaugă și iaurtul, până când vei obține piure.

Orez cu somon și edamame

Ingrediente:

  • 120 g boabe de edamame
  • 400-450 g somon proaspăt (file)
  • 1 cană orez cu bobul lung
  • 1/3 cană sos de soia (cât mai nesărat)
  • 4 cepe verzi (tocate)
  • 1 lingură zahăr brun
  • 2 linguri oțet de orez
  • sare și piper (după gust)

Mod de preparare:

  • Peste orez vor fi puse 2 căni și 1/3 apă. Vei da focul mai tare și apoi îl vei lăsa mai încet. Orezul va fi lăsat la foc mic, acoperit cu un capac, pentru aproximativ 10 minute.
  • Vei spăla peștele și vei tăia cubulețe, peste care vei adăuga sare și piper.
  • După ce orezul s-a gătit timp de 10 minute, vei pune deasupra lui peștele și le vei lăsa să mai stea pe foc aproximativ 7-10 minute.
  • Vei pune peste orez și peste pește boabele de edamame. Le vei mai lăsa pe foc pentru alte 3-5 minute.
  • Vei amesteca ceapa verde, oțetul, zahărul, sosul de soia.
  • Sosul rezultat va fi turnat peste orezul cu pește și edamame.

Surse: cutiutacuretete.ro, qbebe.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies