Edamame, beneficii și proprietăți. Ce sunt edamamele și de ce este bine să le consumi.
Edamame, beneficii și proprietăți. 5 idei de preparare și servire. Vezi ce sunt, de fapt, edamamele și de ce este bine să le consumi.
Ce sunt edamamele
Edamamele sunt boabe de soia verzi, care se pot consuma cu tot cu păstăi. Aceste boabe de soia sunt extrem de populare în Asia, preponderent în Japonia.
Soia a fost cultivată pentru prima dată în China, în urmă cu 7000 de ani. Însă termenul de edamame a fost folosit prin anul 1275, de către un călugăr japonez, care a scris un bilețel în care îi mulțumea unui credincios că i-a dăruit edamame.
Păstăile verzi de soia sunt culese înainte de a se coace complet, de obicei la 35 până la 40 de zile după ce au răsărit.
Edamamele se pot cosuma gătite la abur sau fierte, fiind servite cu sare și alte condimente. În Japonia, edamamele se fierb în apă cu sare, iar mai apoi sunt servite ca garnitură.
Edamamele sunt un aliment extrem de bogat în proteine și extrem de redus în calorii.
Totodată, păstăile verzi de soia nu conțin gluten și nici colesterol.
Pe lângă proteine, edamamele mai conțin: vitamina A, beta caroten, vitamina E, toate vitaminele din grupul B, minerale, potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc, seleniu, acizi grași polinesaturați, omega 3 și omega 6.
Beneficiile consumului de edamame:
ideal pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială, diabet zaharat sau boală renală progresivă
conține izoflavone care reduc riscul de cancer și osteoporoză
sursă bogată de acid folic
scade colesterolul
ameliorează durerea migrenei și în timpul sindromului premenstrual
întăresc sistemul osos
protejează împotriva efectelor nocive ale radicalilor liberi
Puneți o oală cu apă și sare la fiert. Când apa fierbe, adăugați edamamele și lăsați pentru 3-4 minute. Ele sunt deja fierte în prealabil, așa că tot ce aveți de făcut este să le mai dați într-un clocot.
Într-o tigaie pe foc, puneți uleiurile, usturoiul zdrobit, sare, piper și chilli. Când începe să sfârâie, adăugați edamamele scurse de apă. Sotați, la foc mare, pentru 1-2 minute.
Opriți focul. Edamamele sunt gata de servit. Presărați susan deasupra, dacă doriți sau serviți ca atare.
Salată cu quinoa și edamame
Ingrediente:
1/2 cană quinoa
1 cană edamame congelate
1 cană apă
boabe de fasole (albe și roșii, din conservă)
2 linguri ulei de măsline
1/4 cană zeamă de lămâie
1/4 cană frunze de coriandru (proaspăt)
sare (după gust)
Mod de preparare:
Vei pune quinoa la fiert. Inițial vei da focul mai tare, iar ulterior, cam după 15 minute, îl vei reduce și vei lăsa să se fiarbă încet, până când quinoa absoarbe apa. Nu uita să pui și sare.
Într-un vas vei pune la un loc edamame și frunzele de coriandru.
Vei adăuga peste ele quinoa răcită, dar și zeama de lămâie, uleiul de măsline. Vei amesteca bine și după aceea vei adăuga și boabe de fasole.
Piure de edamame
Ingrediente:
400 g edamame congelate
3 căni supă de legume (preparată în prealabil)
1/2 cană iaurt grecesc
sare și piper (după gust)
Mod de preparare:
Vei pune într-o cratiță supa de legume și edamame. Le vei lăsa la fiert cam 8-10 minute.
Vei scurge edamame și vei păstra o jumătate din zeama în care au fiert.
Vei pune edamame în blender și vei adăuga peste ea și zeama. Adaugă și iaurtul, până când vei obține piure.
Orez cu somon și edamame
Ingrediente:
120 g boabe de edamame
400-450 g somon proaspăt (file)
1 cană orez cu bobul lung
1/3 cană sos de soia (cât mai nesărat)
4 cepe verzi (tocate)
1 lingură zahăr brun
2 linguri oțet de orez
sare și piper (după gust)
Mod de preparare:
Peste orez vor fi puse 2 căni și 1/3 apă. Vei da focul mai tare și apoi îl vei lăsa mai încet. Orezul va fi lăsat la foc mic, acoperit cu un capac, pentru aproximativ 10 minute.