
In articol:
- Infractorii au găsit o nouă metodă de înșelăciune
- Cum ne protejăm de înșelăciunile pe baza tragediei din Turcia
- Ce putem face dacă vrem să donăm în siguranță
În urma cutremurului din Turcia, numeroase familii au rămas fără adăpost sau chiar au pierdut totul într-o singură clipă.
Totuși, deși este vorba de momente cu adevărat tragice, au apărut și infractorii care încearcă să profite de pe urma persoanelor care își doresc să doneze bani și să ajute. În cazul unor astfel de situații grave, din păcate, apar și oamenii care vor să se îmbogățească prin metode ilicite, fără să mai țină cont de nevoile și durerea pe care persoanele în nevoie o trăiesc.
Așa s-a întâmplat și recent, când Ministerul Educației a fost nevoit să se autosesizeze și să atragă atenția public asupra faptului că nu au delegat persoane care să sune elevi și cadre didactice și să le solicite donații pentru sinistrații din Turcia.
Infractorii au găsit o nouă metodă de înșelăciune
Infractorii care au descoperit o nouă metodă de înșelăciune, după tragedia din Turcia.
Mai multe persoane ar fi încercat să contacteze profesori, elevi și cadre didactice cărora le-ar fi solicitat sume de bani pentru ajutorul sinistraților din Turcia.În cazurile unor calamități sau tragedii, astfel de situații sunt adesea posibile, mai ales că oamenii care încearcă să se îmbogățească prin metode ilicite găsesc tot felul de variante.
Ministerul Educației a dezmințit toate aceste apeluri telefonice și a făcut apel la populație să fie prudentă."Având în vedere că mai multe cadre didactice și directori ai unităților de învățământ au primit apeluri prin care se solicită sume de bani de la persoane care se recomandă ca fiind angajați ai Ministerului Educației, vă informăm că acestea nu aparțin și nu reprezintă Ministerul Educației", a transmis Ministerul Educației.
Steagul Turciei
Citeste si: “The Floor”, succes uriaș la lansarea în Spania! Urmează România!- kanald.ro
Cum ne protejăm de înșelăciunile pe baza tragediei din Turcia
Din păcate, acesta nu va fi siguranță singurul caz de acest fel. Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu avocatul Adrian Cuculis pentru a afla cum ne putem proteja de astfel de fraude și la ce să fim atenți dacă dorim să donăm și să ajutăm oamenii afectați.
"Trebuie să fim foarte atenți la cine solicită plata sumelor de bani. Pot exista mailuri de phishing, exact ca în cazul băncilor care zis că ar solicita informații confidențiale sau phisingului pe zonele de parole de Facebook, Twitter și așa mai departe.
Trebuie să fim foarte atenți de la cine am primit mailul, dar nu cine este numele, ci să intrăm în profunzime să vedem cine trimite mailul", a mărturisit avocatul Adrian Cuculis, pentru WOWbiz.ro.
În ceea ce privește donațiile pe persoană fizică, avocatul Adrian Cuculis a explicat foarte clar faptul că trebuie să fim extrem de atenți la unele lucruri, iar dacă alegem să procedăm așa, ar fi bine să cunoaștem persoana care va intra în posesia sumei.
"Trebuie să fim extrem de atenți și la donațiile pe persoană fizică. Ele nu trebuie să fie făcute decât în condițiile în care cunoaștem că o persoană care militează pentru așa ceva strânge mai mulți oameni, strânge banii și ulterior face dovada că banii au ajuns unde trebuie.
Dezastru după cutremurul din Turcia
Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro
Nu donăm bani prin telefon după ce am primit un SMS care să solicite trimiterea unor bani într-un cont. Lucrurile trebuie să fie foarte bine verificate pentru că deși crezi că ai pierdut o sumă mai mică sau mai mare de bani, astfel se încurajează și proliferează infractorii de genul acesta.
Primesc bani de la 1.000 de persoane să zicem, se schimbă rețeaua, mai găsesc și alți fraieri, deschid conturi pe numele persoane fără adăpost sau chiar persoane străine, încasează banii, îi mută în portofele virtuale, criptomonede și așa au dispărut banii respectivi și nu îi mai recuperează nimeni niciodată. Este cunoscut faptul că pe fondul tragediilor și dezastrelor naturale sau umanitare există oportuniști de genul acesta care găsesc tot felul de infracțiuni prin care să-i păcălească pe oameni", a mai adăugat el.
Ce putem face dacă vrem să donăm în siguranță
Tragedia din Turcia a uimit întreaga țară. Au murit mii de oameni, iar zeci de mii de persoane au rămas fără case. În cazul doriți să vă oferiți ajutorul, ar fi indicat să îl îndreptați către organizații verificate.
Avocatul Adrian Cuculis ne-a explicat exact ce putem face dacă dorim să donăm bani sau alte obiecte în siguranță.
"Există pe sitelul Ministerului Justiției liste cu asociațiile și fundațiile care sunt agreate și care fac parte din sistemul național al O.N.G.-urilor și astfel pot fi verificate dacă ele chiar există pe site-ul acesta sau chiar la o simplă căutare pe Google", a mai precizat el.
Ai un pont WOW? Daca deții mai multe informații despre acest subiect ne poți scrie la adresa [email protected]!