
In articol:
Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, 12 mai, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Legea promulgată de șeful statului va avea un impact important în domeniul justiției. Printre schimbările din legea promulgată se află și necesitatea instanțelor să publice motivarea odată cu pronunțarea sentinței.
De asemenea, termenul maxim în care instanțele sunt obligate să pronunțe deciziile în procesele penale este de 120 de zile de la finalizarea dezbaterilor.„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 12 mai 2021, următoarele decrete:
- Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală;
- Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 174/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative care reglementează activitatea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, în contextul crizei provocate de COVID-19;
- Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Piteşti a doamnei Angelica Paraschivescu, delegată în funcția de procuror șef Secţie judiciară la această unitate de parchet – pensionare, la data de 15 mai 2021”, se arată într-un comunicat de presă.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Klaus Iohannis a promulgat legea care schimbă Codul de procedură penală[Sursa foto: Mediafax Foto]
Motivul pentru care România este în continuare în stare de alertă
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat pentru un post de televiziune motivul pentru care starea de alertă nu a fost ridicată în România. El a subliniat faptul că ridicarea stării de alertă ar însemna revenirea la normalitate.
Citeste si: Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, declarații despre vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor sub 16 ani
„Starea de alertă nu s-a ridicat, pentru ca noi să aplicăm măsurile și incidențele, în situația în care încă nu putem să spunem că situația este sub control.
Noi, sub starea de urgență am aplicat unele măsuri mai dure, a fost aproape un lockdown atunci, în perioada respectivă, dar care a durat puțin.
După care în starea de alertă am aplicat măsuri care limitează anumite activități, anumite drepturi, permise prin legea 55, dar care se iau totuși în timpul unei stări de anomalie, deci nu este o stare de normalitate”, a declarat Raed Arafat la un post de televiziune.