Octavian Jurma, despre posibilitatea ca Omicron să producă un nou val pandemic în România, în perioada sărbătorilor de iarnă: "Luna decembrie va fi relativ liniștită"

Specialistul consideră că noua tulpină sud-africană nu va aduce momentan creșterea alarmantă a numărului de îmbolnăviri.

Autor: Ștefania Ruxandra

In articol:

Octavian Jurma a fost surprins să vadă că România a luat măsuri importante pentru prevenirea infecției cu noua tulpină COVID-19, înainte ca aceasta să se răspândească masiv în țara noastră.

Expertul este de părere că momentan Omicron nu va produce apariția unui nou val pandemic, cel puțin nu în luna decembrie a acestui an.

Citeste si: Când ar putea apărea vaccinul împotriva tulpinei Omicron? Răspunsul dat de președintele Moderna

Octavian Jurma: "Niciodată România nu a reacţionat atât de prompt la o ameninţare iminentă"

Octavian Jurma a declarat că reprezentanții statului au luat cea mai bună decizie încercând să prevină din timp apariția variantei Omicron pe teritoriul României. Specialistul spune că lucrurile ar fi stat altfel dacă asemenea măsuri ar fi fost adoptate încă de la începutul pandemiei, pentru că ar fi fost salvate mii de vieți: "Această ședinţă de duminică a fost o surpriză plăcută pentru mulţi români obişnuiţi cu amânarea deciziilor nepopulare până „vedem când ajungem acolo”. Cu excepția primului val, niciodată România nu a reacţionat atât de prompt la o ameninţare iminentă.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Domnul prim-ministru Nicolae-Ionel Ciucă merită cu această ocazie o stea de Crăciun, pentru că ne dă și prima dovadă că nu este doar un personaj de decor şi că e dispus să pună interesele ţării înaintea populismului politic. Faptul că sedinţa a durat 4 ore pentru a se adopta nişte măsuri relativ simple şi de bun simț, care ar fi putut fi folosite şi în valurile precedente, spune multe

despre rezistenţa care există încă la nivel instituţional faţă de măsurile de limitare a circulaţiei virusului SARS-CoV-2 în România.", a scris Octavian Jurma, pe rețelele de socializare.

Octavian Jurma, despre răspândirea variantei Omicron pe teritoriul României

Imagine cu caracter ilustrativ

[Sursa foto: PixaBay]

"Este exclus ca varianta Omicron să poată produce un nou val în România"

Octavian Jurma a precizat că tulpina Omicron nu se va răspândi atât de repede încât să producă un nou val pandemic.

Specialistul spune că este nevoie de cel puțin 2-3 săptămâni pentru ca varianta sud-africană să se transmită alarmant, însă măsurile luate de guvernanți sunt menite să amâne această creștere a numărului de cazuri cel puțin până în luna februarie a anului următor: "Este exclus ca varianta Omicron să poată produce un nou val în România în luna decembrie chiar și în absența acestor măsuri, pentru că dobândirea dominanței Omicron va dura cel puțin 2-3 săptămâni. Deci luna decembrie va fi relativ liniștită în România la ieșirea din valul 4-Delta.

Citeste si: Octavian Jurma, avertisment dur în contextul apariției noii tulpini: „Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Valul 5-Omicron ne va lovi că un trăsnet”

Dacă însă măsurile de prevenție pot amâna debutul valului 5-Omicron din ianuarie până în februarie, am putea salva mii de vieți, mai ales dacă acest răstimp va fi folosit pentru vaccinare și adoptarea certificatului verde. Evident rata de vaccinare depinde fundamental de adoptarea certificatului verde, care devine cea mai importantă măsură absentă din România. Nu doar că lipsește, dar au fost repetate asigurările publice că nu va fi introdus pentru biserici și deci nici pentru alte activități cu pretenții simiare de esențialitate. Aici bătălia este pierdută înainte de a începe.", a mai spus Jurma, pe rețelele de socializare.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies