Radonul, un pericol pentru sănătate! Cercetătorii UBB: ”Reabilitarea termică a clădirilor crește concentrația acestui gaz cancerigen”

Radonul, un pericol pentru sănătate! Gazul cancerigen a depășit limita admisă, avertizează cercetătorii.

Radonul, un pericol pentru sănătate
Radonul, un pericol pentru sănătate[Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Elena Popescu

In articol:

Radonul, un pericol pentru sănătate! Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Babeş-Bolyai, reabilitarea termică a clădirilor crește concentrația acestui gaz cancerigen.

Radonul, un pericol pentru sănătate

Reabilitarea termică a locuințelor, a școlilor și a grădinițelor reprezintă un pericol pentru sănătate, avertizează cercetătorii din cadrul Universității Babeş-Bolyai. Toate aceste clădiri reabilitate au un nivel crescut de radon, acesta fiind un gaz cangerigen.

Citeste si: Explozie la Combinatul chimic Azomureș! Un bărbat a fost rănit

”Cercetătorii UBB atrag atenția că, după reabilitarea termică a clădirilor în care își desfășoară activitatea majoritatea instituțiilor publice, școli și grădinițe, care au deja un nivel crescut de radon, concentrația acestuia va crește și mai mult, depășind cu mult limita maximă admisă și punând în pericol sănătatea copiilor și a angajaților care își petrec zilnic în aceste clădiri între 8-10 ore. Radonul este cel mai nociv poluant natural din mediul interior, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”, se arată în prima parte a comunicatului transmis de UBB.

Radonul, un pericol pentru sănătate
Radonul, un pericol pentru sănătate[Sursa foto: MediaFax Foto]

Citeste si: Gina Pistol și-a luat fiica și-a plecat din casa lui Smiley. Prezentatoarea de la Antena 1 s-a mutat într-un apartament- bzi.ro

Radonul provoacă cancer pulmonar

Cercetătorii UBB studiază efectele radonului asupra sănătății. Aceștia au ajuns la concluzia că expunerea la radon este un factor principal în apariția cancerului pulmonar. La nivel mondial, expunerea la radon este al doilea factor responsabil pentru apariția cancerelor pulmonare, după fumat.

”Specialiștii UBB din cadrul Laboratorului de încercări Radon „Constantin Cosma” (LiRaCC) studiază constant efectele radonului asupra sănătății.

Radonul este un gaz cancerigen, căruia i se atribuie între aproximativ 15% din cele 14.000 de cazuri anuale de cancer pulmonar identificate în Europa. La nivel mondial, este considerat a fi a doua cauză principală a cancerului pulmonar după fumat. Expunerea prelungită la niveluri care depășesc 100 Bq/m3 este tratată ca o problemă serioasă de mediu şi de sănătate publică. Uniunea Europeană a stipulat în DIRECTIVA CE 2013/59/Euratom obligația ca statele membre să monitorizeze și să raporteze nivelurile de radioactivitate din surse naturale și antropice.
România are în implementare, încă din 2018, un Plan Național de Radon care vine în întâmpinarea acestei directive, prin care măsurarea concentraţiei de radon în aerul din clădiri cu școli, grădinițe şi creşe, spitale şi în alte tipuri de clădiri publice cu grad de ocupare ridicat, precum şi aplicarea unor lucrări pentru protecţia faţă de radon sunt obligatorii”, au mai transmis reprezentanții UBB.

Legislația din România, mult prea permisivă 

Legislaţia din România este mult prea permisivă. Aceasta permite ca nivelul concentraţiei de radon să fie de 300 Bq/m3, care echivalează pentru sănătate cu realizarea a 150 de radiografii pulmonare pe an sau cu fumatul a 16 țigări pe zi.

Citeste si: VIDEO/ La o săptămână de la tragedia de la Petromidia, o explozie violentă are loc la Combinatul Chimic Azomureș

”Legislaţia din România prevede că nivelul de referinţă de la care se impune aplicarea remedierii pentru concentraţia de radon este 300 Bq/m3, iar o astfel de expunere echivalează pentru sănătate cu realizarea a 150 de radiografii pulmonare pe an, respectiv cu efectele cauzate de fumatul a 16 ţigări/zi.

Universitatea Babeș-Bolyai este singura instituție din România care a făcut măsurători ale radonului și care are rezultate științifice solide în domeniu, bazate pe o experiență de peste 30 de ani de cercetare și recunoscute de către CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare). Cercetătorii UBB au tras un semnal de alarmă asupra riscului crescut în România în clădirille publice în care își desfășoară activitatea majoritatea școlilor și a grădinițelor și au înaintat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o serie de adrese cu scopul de a cuprinde în Ghidul de finanțare privind reabilitarea termică a clădirilor normele cu privire la reducerea concentrației de radon, însă fără succes.

În 20% din școlile investigate din România dintr-un eşantion de peste 400 de clădiri concentraţia de radon a depăşit valoarea limită”, au mai transmis cercetătorii UBB.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ministrul Sănătății, avertisment cu privire la valul patru al pandemiei de coronavirus. Declarațiile făcute de Ioana Mihăilă despre noua tulpină de COVID-19

Adda și Cătălin Rizea, experiență terifiantă în vacanță! „Ne-a prins o furtună pe mare, barca făcea foarte urât”

Alexandra Stan a primit amenințări cu moartea! Artista este hărțuită pe rețelele de socializare: „O avalanșă de injurii”

Horoscop Zilnic Luni 18 Octombrie 2021: Săgetătorii au o zi plină, Taurilor le recomandam azi să nu intre în discuții financiar

Bombă despre vaccinul Pfizer! S-a aflat adevărul. E vorba de cel mai periculos efect

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Alertă! Liviu Dragnea anulează căsătoria cu Irina Tănase. Ea a vorbit prima: E urât

Ana Muntean, „amanta lui Ciprian Marica”, dezvăluiri inedite despre relația cu fostul fotbalist: „Nu am niciun fel de regret”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies