
kanald.ro
Tocăniță de ciuperci
Diverse
Iată câteva rețete delicioase pentru Postul Paștelui 2024. Vezi mai jos cum să prepari ușor mâncăruri de post care să îți ofere și sațietate!
Postul Paștelui este cel mai aspru și lung de peste an pentru credincioșii ortodocși. Așa cum mai este, Postul Mare are o durată de 7 săptămâni și 48 de zile, perioadă în care creștinii se abțin de la mâncărurile de dulce și anumite băuturi.
Tocmai de aceea, pregătirea mâncărurilor pe tot parcursul postului devine o adevărată provocare pentru majoritatea credincioșilor care îl țin, mai ales că lista de opțiuni a alimentelor nu este una foarte mare. Cu toate acestea, există o multitudine de rețete delicioase pe care le puteți încerca în perioada de post și care vă oferă și sațietate.
Postul Paștelui 2024 este o perioadă de pregătire spirituală, în care credincioșii sunt îndemnați să se concentreze asupra rugăciunii, postului, pocăinței și împărtășirii, înainte de celebrarea Învierii Domnului.
Postul Paștelui face referire la postul de 40 de zile pe care Mântuitorul Isus Hristos l-a ținut înainte de Propovăduirea Evangheliei. De asemenea, acesta aduce aminte și de postul lui Moise, pe care l-a ținut pe muntele Sinai, în timp ce aștepta cuvintele lui Dumnezeu. Durata postului este de 7 săptămâni și 48 de zile, perioadă în care creștinii se abțin de la mâncăruri de dulce sau anumite băuturi.
Tocmai de aceea, pregătirea mâncărurilor în perioada postului devine o adevărată provocare pentru majoritatea creștinilor ortodocși, mai ales că lista de opțiuni cu alimente nu este una extrem de lungă. Cu toate acestea, toți cei care se pregătesc pentru postire trebuie să știe că există o mulțime de rețete delicioase de post, care se prepar foarte rapid și oferă și sațietate. Mai jos vei găsi rețete delicioase pentru Postul Paștelui 2024 și câteva idei pentru mâncăruri rapide, dar sățioase!
Citește și: De ce nu se fac nunți în post. Ce spune tradiția ortodoxă
Supă de legume
[Sursa foto: Unsplash]1 ceapa medie, tăiată julien
1 ardei rosu mediu
2 caței de usturoi
1 varză mică, tocată
500 g de roșii cherry, tocate
3 morcovi rași
6 căni cu supă de legume
2 dovlecei mici
3 linguri cu sos pesto
1 lingura de oțet
2 linguri cu ulei de măsline
Pătrunjel
Sare
1 linguriță de zahar
Piper proaspăt măcinat
Mod de preparare
-Într-o oală mare, călește ceapa în uleiul de măsline până când se înmoaie. Adaugă ardeiul rosu, usturoiul, varza și roșiile și lasă-le la sotat, apoi pune morcovii și amestecă de câteva ori.
-Adaugă supa de legume, adu amestecul în punctul de fierbere, apoi lasă-l sa fiarbă la foc mic.
-Adaugă restul ingredientelor și fierbe 30 de minute, până când legumele sunt fragede.
-Servește supa cu pătrunjel tocat deasupra si cu pâine prăjită.
Ingrediente
250 g de paste
1 conservă de suc de roșii
1 conservă de roșii tocate
1 lingură cu ulei de măsline
1 ceapă medie, tocată
1 legătură de țelină, tocată
300 g de spanac
1-2 caței de usturoi/pudră de usturoi
2 conserve de fasole, clătită și scursă
1 cană cu supă de legume
Sare
Piper negru
Opțional: oregano, busuioc, cimbru
Mod de preparare
-Preîncălzește cuptorul la 200 de grade C.
-Fierbe pastele al dente și scurge-le.
-Intre timp, călește ceapa si țelina în ulei de măsline până când se înmoaie. Adaugă usturoiul și gătește 1-2 minute, amestecând din când în când.
-Adaugă sucul de roșii, roșiile tocate, fasolea, supa de legume, sarea, piperul, oregano, cimbrul si busuiocul. Adu-le in punctul de fierbere, apoi redu focul la mediu și adaugă spanacul.
-Amesteca pastele cu sosul de legume și muta totul într-un vas pentru cuptor. Coace pana când centrul este moale, iar partea de sus aurie.
Ingrediente pentru aluat
500-550 g făină
250 ml apă minerală
150 ml ulei
150 g zahăr
10 g praf de copt
1 lingură de oțet sau suc de lămâie
sare
Ingrediente pentru umplutură
1 kg mere
1 lingură griș
100-150 g zahăr
1 linguriță scorțișoară
zahăr vanilat
Mod de preparare
-Merele se spală, se curăță și se dau pe răzătoarea mare. Se storc de suc.
-Peste mere se adaugă zahărul și zahărul vanilat, se amestecă.
-Merele se călesc puțin până se evaporă sucul. Se dă de pe foc și se adaugă grișul și scorțișoara. Amestecul se lasă la răcit.
-Se amestecă apa minerală, uleiul, oțetul/sucul de lămâie și zahărul.
-Separat se amestecă praful de copt, sarea și făina.
-Făina se adaugă treptat peste amestecul de ingrediente umede. Se omogenizează. Aluatul obținut se frământă puțin (circa 5 minute) până devine elastic și nu se mai lipește.
-Aluatul se împarte în două părți. Se întinde o parte și se pune în tavă.
-Se întinde uniform umplutura de mere peste prima foaie.
-Se întinde cea de-a doua foaie și se pune și ea în tavă, peste umplutură. Se înțeapă cu furculița din loc în loc.
-Apoi, plăcinta cu mere de post se dă la cuptorul preîncălzit la 170-175 grade pentru 30-40 minute sau până când s-a rumenit frumos.
-La final, se pudrează cu zahăr pudră vanilinat.
Citește și: Cu ce te duci la nași de Lăsatul Secului. Ce spune tradiția despre „ploconul” pentru nași
Plăcintă cu mere de post
[Sursa foto: Unsplash]Ingrediente
300 g ciuperci, tăiate felii
1 ceapă medie, tocată
2 morcovi, tăiați cubulețe
1 ardei gras, tăiat cubulețe
2 căței de usturoi, tocați
400 g de roșii în bulion
1 lingură de pastă de roșii
1 linguriță de cimbru uscat
Sare și piper, după gust
Ulei
Mod de preparare
-Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare și călește ceapa și usturoiul până devin aurii.
-Adaugă morcovii și ardeiul și călește-i până se înmoaie ușor.
-Adaugă ciupercile și gătește-le până se înmoaie și își reduc volumul.
-Adaugă roșiile în bulion și pasta de roșii. Condimentează cu cimbru, sare și piper după gust.
-Lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 15-20 de minute, până se îngroașă puțin.
-Servește tocănița caldă și poți decora cu verdeață proaspătă.
Salată de linte cu legume
Ingrediente
200 g de linte, fiartă și scursă
1 ardei gras, tăiat cubulețe
1 castravete, tăiat cubulețe
1 ceapă roșie, tăiată mărunt
Sucul de la o lămâie
2 linguri de ulei de măsline
Sare și piper, după gust
Mărar proaspăt pentru decor
Mod de preparare
-Într-un castron mare, amestecă lintea, ardeiul gras, castravetele și ceapa roșie.
-Adaugă sucul de lămâie și uleiul și amestecă bine.
-Condimentează cu sare și piper după gust.
-Lasă salata să stea timp de aproximativ 15-20 de minute, pentru ca aromele să se combine.
-Servește salata rece și decorează cu mărar proaspăt.
Surse: ghiduldesanatate.ro, unica.ro