Rugăciune Sfânta Parascheva. Aduce liniște și pace sufletească

Rugăciune Sfânta Parascheva. Sfânta Parascheva este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 octombrie 2019.

Distribuie pe:

Rugăciune Sfânta Parascheva. Aduce liniște și pace sufletească

In articol:

Cunoscută popular și drept Sfânta Vineri, Sfânta Parascheva este a doua mare sărbătoare de cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii octombrie 2019.

Citeste si: Sărbătoare 14 octombrie – Sfânta Parascheva. Ce nu este bine să faci

Citeste si: Pelerinajul la Sfânta Parascheva s-a lăsat cu scandal. Jandarmeria a intervenit! VIDEO

Citeste si: Rugăciunea de seară. Nu este bine să te culci fără să o rostești

Rugăciune Sfânta Parascheva. Această rugă te scapă de necazuri, îți aduce liniștea sufletească și pace în suflet. Credincioșii care o rostesc în această perioadă se simt eliberați de povara greutăților.

Rugăciune Sfânta Parascheva

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut toata faptura, nu intoarce fata Ta de la noi pacatosii, ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre, ce in toata ziua, nenumarate, cu nesocotinta le savarsim.Noi suntem pacatosi, netrebnici si plini de rautate; iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii. Nu ne lasa, Doamne!

Nu trece rugaciunea noastra, a pacatosilor, nici ne rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci pentru ca nu suntem vrednici a castiga milostivirea prin sarguinta cea de toate zilele, daruieste-ne-o Tu ca un indurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugaciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea si ne intareste cu Duhul Tau cel stapanitor, ca din adancul inimilor, cu bucurie sa slavim prea­sfant numele Tau in veci. Amin”, aceasta este rugăciunea pe care credincioșii o rostesc în această perioadă, pentru a scăpa de necazuri și a aduce liniște sufletească.

Rugăciune Sfânta Parascheva. Aduce liniște și pace sufletească

Tradiții și superstiții de Sfânta Parascheva

Purtarea unei haine speciale. Cei care vin să se roage la moaștele Sfintei Parascheva de la Iași trebuie să poarte o broderie specială.

E interzis să faci treburi în această zi. În această zi femeilor le este interzis cusutul, nu au voie să facă mâncare sau orice alte treburi în gospodărie. Se spune că dacă nu ții cont de toate acestea te vei alege cu dureri de cap și de ochi.

Se împarte must și vin nou. În această zi se împarte must și de vin nou, dar și de pâine și lipie. Însă superstițiile spun că este interzis să împarți nuci, castraveți și pepenele roșu.

Citeste si: Teodora, fiica preotului Florin Stamate, înmormântată la mănăstire ”Ne-a rugat să o îmbrăcăm în costum popular” Mărturisiri sfâșietoare ale părintelui

Sărbătoare 14 octombrie 2019 - Femeile însărcinate să împartă mâncarea cu copiii săraci

Atunci când ești însărcinată și urmează să fii mămica, este recomandat să împarți din bucățele tale cu copiii sărmani. Astfel, Sfânta Parascheva te va ocroti la naștere și vei reuși să aduci copilul pe lume fără dureri sau chin mare.

Blestemul. Sub veșmintele pe care Sfânta Parascheva le poartă în fiecare an, moaștele acesteia mai poartă o ținută care nu se da jos niciodată. Ținuta are și un sigiliu pe care este scris blestemul domnitorului Vasile Lupu dar și al Mitropolitului Varlaam: “blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.”

Sărbătoare 14 octombrie 2019 - Veșmântul Sfintei Parascheva

Sărbătoare 14 octombrie 2019. Veșmântul Sfintei Parascheva se face după un ritual aparte, în atelierele Arhiepiscopiei. Croitorii sunt obligați să țină post și să fac rugăciune înainte de a începe să le lucreze. Veșmintele Sfintei Parascheva se schimbă de cinci ori pe an.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate