Salariul mediu net. Vești proaste pentru români

Salariul mediu net a scăzut la 3044 lei în luna august a acestui an, un declin de 75 lei (-2,4%) faţă de iulie 2019, informează Institutului Naţional de Statistică publicate marţi.

Distribuie pe:

Salariul mediu net. Vești proaste pentru români


In articol:

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost 4981 lei în luna august, cu 110 lei (-2,2%) mai mic decât în luna iulie 2019.

Salariul mediu net a scăzut

"Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6764 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1754 lei)", arată Institutului Naţional de Statistică.

Salariul mediu net a crescut totuși dacă este să comparăm cu luna august a anului precedent: "Comparativ cu luna august a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,1%."

Citeste si: Marian Oprişan s-a împrumutat cu 50.000 de euro de la mama lui! "Baronul de Vrancea" a primit şi o parte din pensia acesteia!

Citeste si: Pensiile cresc substanțial de la 1 septembrie! Cu cât se măresc

Citeste si: Câți bani câștigă soția lui Dan Barna! Candidatul la Președinție a șters suma din declarația de avere, însă nevasta lui a făcut-o publică: 4.500 de euro

Salariul mediu net este influențat de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători.

Statistica mai precizează că în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie).

Salariul mediu net. Vești proaste pentru români

Salariul mediu net. Scăderile cele mai semnificative ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia cărbunelui superior şi inferior, cu 14,7%, şi în fabricarea produselor, cu 10,1%.

Pe de altă parte, cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 7,2%, şi în transporturi pe apă, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, activităţi de editare, fabricarea băuturilor - între 2% şi 5%.

Citeste si: Pensii 2019. Câți bani are un român în contul de pensie Pilonul II

Citeste si: Ce pensie are Viorel Lis. Oana Lis a spus că nu o duc deloc bine din punct de vedere financiar: „Nu e umilitor?”

Citeste si: Câştigurile lui Ion Caramitru s-au dublat în doar un an! Actorul care câştigă peste 13.000 de euro pe lună e acuzat că îşi bagă în buzunar 10% din încasările spectacolelor profitabile!

"În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net ca urmare a acordării în lunile precedente a biletelor de valoare (tichete de vacanţă), ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă anumite drepturi salariale, astfel: învăţământ (-3,2%, inclusiv reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare), administraţie publică (-3,1%), respectiv sănătate şi asistenţă socială (-2,0%)", se mai arată în comunicatul publicat de Institutului Naţional de Statistică.

Salariul mediu net. Câștigul salarial real a fost cu 109,8% pentru luna august 2019 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce indicele câștigului salarial real a fost 97,5% pentru luna august 2019 faţă de luna precedentă.

 

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate