Socată de casă. Rețeta aromată de suc natural

Socată de casă. Rețeta de suc de soc de pe vremea bunicilor este una delicioasă și adorată în special de copii.

Distribuie pe:

 Socată de casă


In articol:

Am intrat în sezonul socului și am ales să vă prezentă o rețetă de socată, aromată și naturală. Socata, numită și suc de soc, este o băutură răcoritoare tradițională românească făcută prin fermentarea florilor de soc negru (Sambuсus nigra), zahăr, lămâie și apă. În funcție de data înfloririi socului, socata se face și se bea în perioada mai-iunie. Aceasta se servește rece, de la frigider. Copiii o adoră pentru grusul dulce-acrișor și poate înlocui cu succes sucul din comerț.

Socată de casă: ingrediente

  • 10-12 flori mari soc
  • 1 kg de zahăr
  • 2-3 lămâi mari
  • 8 litri de apă rece
  • un borcan de 10 litri

 Socată de casă

Socată de casă: mod de preparare

Pentru a prepara sucul de soc, numit și socată, este nevoie de flori de soc curate, fără păduchi sau musculițe, înflorite și culese atunci când soarele este pe cer. În momentul în care socul nu este pe lângă un drum sau aproape de alte surse de praf, acesta nu este nevoie să îl spălați. Chiar și așa, pentru siguranță este indicat să fie clătit bine. După ce v-ați asigurat că florile sunt curate, rupeți tulpina și lăsați doar florile. Pentru rețeta de socată mai este nevoie de lămâi spălate cu apă caldă, este indicat să le curățați de ceara de pe coajă pentru a nu ieși sucul amar.

Flori de soc

Citeste si: Reteta simpla de negresa fara coacere

Citeste si: Tort de cozonac. Cum il poti pregati din resturile ramase

Citeste si: Puiul de tara, singurul care isi pastreaza savoarea. Care e secretul

În cazul în care nu vă doriți să puneți bucăți întregi de lămâie, puteți pune doar sucul lor. Atunci când puneți două lămâi, una se taie feliuțe și se pune în borcanul cu soc, iar de la cealaltă se folosește doar sucul. Se mai adaugă apă și zahăr după gust. Cantitățile de ingrediente: soc, apă, lămâie și zahăr diferă în funcție de cantitatea pe care dorim să o producem. Florile se soc se lăsă la macerat câteva zile, însă se amestecă de două ori pe zi. În momentul în care considerați că a ajuns la aciditatea pe care o doriți, o strecurați și o puneți la frigider. Socata se servește în general rece.

Galerie foto  Urmatorul articol
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate