Valeriu Gheorghiță, despre cât de contagioasă este tulpina Omicron: „Atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele vaccinate”

Coordonatorul campaniei de vaccinare vine cu noi dezvăluiri legate de noua tulpină a coronavirusului.

Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Varianta Delta a început să-și piardă din intensitate, dar statele sunt din nou în alertă, după ce tulpina Omicron, apărută inițial în Africa de Sud, a început să se răspândească cu repeziciune. Noua variantă deține extrem de multe mutații care mai de care mai grave, care o fac virulentă, agresivă și posibil rezistentă la răspunsul imun.

Totuși, oamenii de știință continuă să o cerceteze pentru a stabili cu exactitate dacă este o amenințare atât de mare, capabilă chiar să genereze un nou val pandemic, la fel ca predecosorea sa, Delta. 

În România, nu există dovezi conform cărora tulpina Omicron ar fi făcut și primele îmbolnăvări, însă constant se investighează cazurile suspecte. Valeriu gheorghiță a vorbit desăre noua tulpină și care sunt informațiile pe care le au la dispoziție autoritățile în acest moment. 

COVID-19

COVID-19

[Sursa foto: PixaBay]

„Ce știm în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-COV-2, în sensul în care există peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit pănă la acest moment. Să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală dintre care mai mut de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanții, anticorpii care apar atât supă vaccin cât şi după boala naturală.

Din acest punct de vedere sunt indicii importante ca această variantă virală ar reprezenta o variantă de escape, adică de scăpare se sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor ceea ce reprezintă o problemă. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate. În momentul în care în Africa de Sud s-a înregistrat o creștere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta ”, a declarat Valeriu Gheoghiță la Antena 3. 

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

COVID-19

COVID-19

[Sursa foto: PixaBay]

Valeriu Gheorghiță: „ Este puţin probabil ca la aceste persoane această variantă să genereze cazuri severe de boală

Totodată, s-a observat faptul că tulpina Omicron reinfectează și persoanele care au trecut prin boala COVID-19, dar și pe cele care s-au imunizat cu chema completă anti-COVID.

Totuși, aceste persoane au o probabilitate foarte mică să dezvplte o formă severă de boală. Cu toate acestea, Valeriu Gheorghiță spune că este nevoie să se impună măsuri de combatere și limitare a răspândirii virusului.

„Peste 60% din populație din Gauteng are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reușește să dea infecții atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele vaccinate.

Citeste si: Specialiștii se pregătesc pentru introducerea celei de-a patra doze de vaccin. Care este prima țară care a luat această decizie?

Din datele preliminare, da se pare că are aceasta capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecție SARS-COV-2 anterior, precum şi de a genera cazuri de infecții la persoane cu schemă completă. Dar trebuie să ținem cont de un aspect. Persoanele care au istoric de trecere prin boala sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe.

Citeste si: Octavian Jurma, avertisment dur în contextul apariției noii tulpini: „Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Valul 5-Omicron ne va lovi că un trăsnet”

Este puţin probabil ca la aceste persoane această variantă să genereze cazuri severe de boală. Noi estimăm că se va menține protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie ridicată faţă de infecţie. Este important să luăm în calcul şi alte măsuri de limitare a răspândirii infecției", a mai adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare. 

Vaccin anti-COVID

Vaccin anti-COVID

[Sursa foto: PixaBay]

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies