10 reţete de Paşte 2021 pentru vegetarieni. Ce poţi să găteşti fără carne pentru masa de Paşte

10 reţete de Paşte pentru vegetarieni. Vezi ce poţi găti pentru masa de Paşte dacă nu consumi carne.

Reţete de Paşte pentru vegetarieni.
Autor: Elena Popescu

In articol:

10

reţete de Paşte pentru vegetarieni. Idei de reţete pentru vegetarieni. Vezi ce Poţi găti pentru masa de Paşte, în cazul în care nu eşti consumator de carne.

10 reţete de Paşte pentru vegetarieni

Vezi mai jos 10 reţete de Paşte pentru vegetarieni. Cei care nu consumă carne pot încerca să pregătească pentru masa pascală: ciorbă din ciuperci, chifteluţe de linte, ciuperci umplute la cuptor sau salată de vinete cu maioneză vegetală.

Citeste si: Reţete delicioase de pască fără aluat

Ciorbă falsă de burtă din ciuperci pleurotus
Ciorbă falsă de burtă din ciuperci pleurotus[Sursa foto: PixaBay]

Ciorbă falsă de burtă din ciuperci pleurotus

Ingrediente: 500g ciuperci pleurotus
2 morcovi
1 ceapă
2 gogoșari murați
4-5 căței usturoi
100ml oțet din borcanul de gogoșari
2 linguri de ulei
1 gălbenuș de ou
200g smântână
sare
piper 

Mod de preparare:

Curăță morcovul și ceapa. Toacă mărunt ceapa, iar morcovul dă-l pe răzătoare. Taie fâșii gogoșarii murați și spală ciupercile, după care lasă-le la zvântat.

Citeste si: Reţete de drob pentru vegetarieni. Alternativa pentru cei care nu consumă carne de Paşte

Pune cele două linguri de ulei într-o cratiță încăpătoare și călește ceapa împreună cu morcovul și ardeiul tăiat fâșii.

Adaugă usturoiul trecut prin presă, omogenizează bine amestecul apoi adaugă cam 1,5 litri de apă și lasă la fiert. Taie ciupercile în fâșii subțiri, iar când legumele sunt fierte adaugă-le în oala de ciorbă și dă-le câteva clocote până s-au înmuiat bine.

Amestecă gălbenușul de ou cu smântâna, după care adaugă 3-4 polonice de supă fierbinte peste ele, amestecând continuu. Procedând în acest fel nu vei transforma oul în omletă, iar smântâna nu se va brânzi.

Adaugă amestecul rezultat în oala cu ciorbă și amestecă ușor până la omogenizarea totală. Condimentează și potrivește ciorba de gust cu sare, piper și oțet!

Sursa: paginadebucate.ro

Ardei umpluți cu orez și ciuperci
Ardei umpluți cu orez și ciuperci[Sursa foto: PixaBay]

Ardei umpluți cu orez și ciuperci

Ingrediente: 10 ardei grași (proaspeți sau congelați)
50 ml ulei
2 cepe uscate, mari
1 morcov
1 ardei gras/kapia
250 g ciuperci proaspete (sau 200 g congelate/din conservă)
200 g orez cu bob rotund
700 ml suc de roșii
500 ml apă
2 linguri de făină
sare și piper după gust
cimbru, frunze de dafin
1 legătură pătrunjel proaspăt 

Mod de preparare:

Tocați ceapa mărunt, dați morcovul pe răzătoare și căliți-le pe amândouă în puțin ulei încins. Când ceapa devine sticloasă, adăugați ciupercile tăiate mărunt și lăsați-le să se călească, amestecând din când în când până se înmoaie și își lasă puțină zeamă.

Puneți în tigaie orezul spălat în câteva ape, amestecați și lăsați-l 1-2 minute să absoarbă aromele legumelor. Dacă zeama lăsată de ciuperci nu e suficientă, adăugați puțină apă (70-100 ml).

Puneți 2 linguri de suc de roșii, puțin pătrunjel proaspăt tocat, sare, piper și restul de mirodenii după gust. Dați tigaia deoparte și lăsați umplutura să se răcorească puțin, apoi umpleți ardeii. Dacă folosiți ardei congelați, nu este nevoie să îi dezghețați înainte. Aprindeți cuptorul la 180 de grade.

Citeste si: Rețeta de gogoși a lui Sorin Bontea. Cum să faci celebrele gogoși pufoase ale juratului Chefi la Cuțite

Treceți capătul ardeilor prin făină, că să se creeze o peliculă ce nu va lăsa umplutura să iasă afară în timp ce fierb ardeii. Într-o cratiță potrivită ca mărime, puneți ardeii în așa fel încât să stea unul lângă altul, vertical, nu culcat. Pregătiți sosul amestecând sucul de roșii, apa și condimente după gust. Turnați sosul peste ardei. Acoperiți cratița cu un capac sau cu folie de aluminiu și dați-o la cuptor pentru 30 de minute.

După 30 de minute îndepărtați capacul sau folia, stropiți ardeii cu sosul din tavă și lăsați-i să mai fiarbă în cuptor încă vreo 15 minute până sunt frumos rumeniți. Serviți ardeii umpluți de post cât sunt calzi, cu pătrunjel proaspăt tocat.

Sursa: bucate-aromate.ro

Drob de ciuperci

Ingrediente: 500 gr. ciuperci champignon curățate și tăiate
3-4 fire de ceapă verde, tăiate mărunt
1 ardei kapia sau 1 gras roșu tăiat în bucăți mai mici
1 legătură de pătrunjel
1 legătură de mărar tocate mărunt
3-4 linguri de pesmet
ulei de măsline
sare și piper  

Mod de preparare:

Pune puțin ulei de măsline într-o tigaie și sotează ciupercile până se evaporă toată apa, apoi scoate ciupercile într-un bol.

În aceeași tigaie mai adaugă puțin ulei de măsline și călește partea albă de la firele de ceapă verde pe care le-ai tăiat+ ardeiul kapia tăiat cubulețe. După ce s-au călit, scoate-le din tigaie și pune-le în același bol peste ciuperci. 

Citeste si: Andreea Marin, despre mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: „Nu exista nicio atracție pentru mine”- bzi.ro

Citeste si: Tradiții de Paște 2021. Cum sărbătoresc românii Învierea lui Iisus Hristos

Adaugă și restul ingredientelor în bol: partea verde de la ceapă, pesmetul, pătrunjelul și mărarul. Condimentează cu sare și piper după gust, apoi amestecă bine toată compoziția.

Într-o tavă de chec pune o foaie de copt, unge-o cu puțin ulei de măsline și adaugă compoziția de drob în tavă. 

Bagă drobul în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 35-40 minute, până se rumenește frumos deasupra. Lasă să se răcească vreo 20-30 minute, apoi taie drobul cu ciuperci în felii.

Sursa: foodiopedia.ro

Chifteluțe de linte cu măsline și verdețuri
Chifteluțe de linte cu măsline și verdețuri[Sursa foto: PixaBay]

Chifteluțe de linte cu măsline și verdețuri

Ingrediente: 300 g linte roşie
1 ceapă medie
2 căţei usturoi
1 legătură pătrunjel
1 morcov potrivit
50 g măsline negre fără sâmburi
2 ouă
3 linguri pesmet
1 linguriţă rasă sare
1/2 linguriţă piper
ulei pentru prăjit 

Mod de preparare:

Se spală lintea și se pune la fiert. Se curăță ceapa, usturoiul și morcovii. După ce a fiert lintea se scurge surplusul de apă și se adaugă usturoiul și ceapa tăiate bucăți și morcovul dat pe răzătoare, se pasează cu blenderul, se adaugă ouăle, 2 linguri de ulei de masline, mărar și pătrunjel.

Compoziția este ușor cremoasă. Se adaugă pesmetul etapizat cât cere compoziția. Se modelează chifteluțele cu mâna trecută prin ulei și se pun pe hârtie de copt. Se dau la cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru 20 de minute până se rumenesc ușor dedesubt, apoi se intorc și se mai dau la cuptor 10 minute. Se lasă la răcit în tavă. Se pot servi cu sos de roșii sau diverse legume.

Sursa: madalinaalbert.ro

Salată de cartofi cu halloumi

Ingrediente: 500 g cartofi fierți în coajă
100-120 baby spanac
1 ceapă medie
2 căței usturoi
2 linguri ulei
100 g brânză
3 linguri măsline kalamata
câteva fire de marar
1-2 linguri oțet balsamic
sare
piper
cimbru uscat
condimente pentru tzatziki

Mod de preparare:

Spălăm spanacul sub jet de apă, apoi îl lăsăm să se scurgă. Curățăm cartofii de coajă și îi tăiem în rondele. Călim ceapa tocată fin în 2 linguri ulei măsline. Adaugăm cartofii, usturoiul și condimente după gust. După ce s-au calit îi luam de pe foc.

Între timp tăiem brânză în felii, apoi în cuburi mai mari și o pregătim la grătar.

Punem brânză peste cartofi, adaugăm măslinele, spanacul, sare după gust și oțetul balsamic. Amestecăm și gata!

Sursa: divainbucatarie.ro

Ciuperci umplute la cuptor
Ciuperci umplute la cuptor[Sursa foto: PixaBay]

Ciuperci umplute la cuptor

Quiche cu spanac și brânză feta

Ingrediente: aluat pentru tartă, 4 ouă, 200ml de smântână pentru gătit, 100ml de lapte gras, 200gr de spanac, 150gr de brânză feta (sau telemea), 1 legătură de ceapă verde, câteva roșii cherry, 1 lingură de mărar proaspăt sau uscat, 1 praf de nucșoară, sare, piper. 

Mod de preparare:

Întindem aluatul cu ajutorul unui sucitor pe blatul tapetat cu făină, îl punem într-o tavă pentru tartă și înțepăm ușor baza cu furculița. Deasupra aluatului punem o foaie de copt și boabe de fasole, astfel acesta nu o să crească. Îl coacem în cuptorul preîncălzit la 180C pentru aproximativ pentru 20 de minute. Eu am folosit o tavă cu diametrul de 26cm.

Între timp o să ne ocupăm de umplutură și o să sotăm în puțin ulei de măsline ceapa verde tocată mărunt și spanacul pentru 5 minute. Eu am folosit spanac congelat, dar merge de minune și cel proaspăt. Dacă folosiți spanac congelat, vă recomand să îl dezghetați la temperatura camerei și să eliminați excesul de apă.

Într-un bol încăpător amestecăm ouăle, smântâna, laptele și condimentele. După ce spanacul și ceapa verde s-au mai răcit, le încorporăm în amestecul lichid.

Când aluatul este pe jumătate copt, îl scoatem din cuptor, presărăm brânza (eu am ales să o sfărâmițez cu mâinile) și turnăm compoziția de mai sus. Pe deasupra punem câteva roșioare cherry și coacem tarta pentru încă 30-40 de minute la 180C.

Sursa: lucaraluca.ro

Salată de vinete cu maioneză vegetală

Rulouri cu spanac și telemea

Ingrediente:

2 ouă,
1 lingură apă,
100 g cașcaval,
300 g feta,
500 g spanac,
5 căței de usturoi,
1 foaie aluat foietaj. 

Mod de preparare:

Se decongelează aluatul foetaj. Se decongelează spanacul și se pune la scurs. Se încinge cuptorul la 200 grade C.

Într-un castronel se bat bine ouăle. Se amestecă usturoiul pisat cu spanacul foarte bine scurs de apă. Se întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină. Se unge aluatul cu ou bătut.

Se presară cașcaval ras, se întinde spanacul pe toată suprafața aluatului apoi se pune brânza feta în felii căt mai subțiri să acopere cât mai multă suprafață. Se rulează și se taie cu un cuțit fierbinte la 1-1,5 cm. Rulourile se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se ung rulourile cu ou bătut și se dau la cuptor 15-20 minute sau până se rumenesc frumos.

Sursa: petitchef.ro

Plăcintă cu leurdă și brânză
Plăcintă cu leurdă și brânză[Sursa foto: PixaBay]

Plăcintă cu leurdă și brânză

Ingrediente: 800 gr foietaj din comerț (1 pachet foietaj)
3 legături leurdă
150 gr. brânză telemea
50 gr. cașcaval
2 ouă
1 legătură ceapă verde
1 legătură usturoi verde
1 morcov
½ legătură pătrunjel
½ legătură mărar
½ ardei gras roșu (pentru decor)
1 gălbenuș amestecat cu 1 lingură de lapte pentru uns
opțional, pentru decor: semințe de mac și susan
½ linguriță boia dulce de ardei
sare, piper, după gust
 

Mod de preparare:

Se scoate aluatul de foietaj din congelator cu cca 2-3 ore înainte de preparare și se lasă la temperatura camerei.

Se curăță, se spală și toate verdețurile și se mărunțesc toate cu ajutorul unui blender/robot. Eu am tăiat/rupt mai mare toate legumele și le-am pus împreună în blender( leurda, ceapa  și usturoiul verde, morcovul, pătrunjelul și mărarul) pentru câteva secunde. Dacă nu aveți un astfel de aparat verdețurile se toacă mărunt, iar morcovul se dă pe răzătoare.

Peste verdețurile mărunțite se adaugă brânza telemea și cașcavalul date pe răzătoarea mică, ouăle, boiau dulce și se omogenizează compoziția de umplutură pentru plăcintă, potrivindu-se de sare și piper după gust. Se împarte compoziția în două, pentru fiecare din foile de aluat.

Între timp se aprinde cuptorul la 180°C, astfel încât acesta să fie bine încins în momentul introducerii tavii, pentru ca plăcinta noastră să crească și să se rumenească frumos si repede.

Citeste si: Reteță drob de pui pentru Paște, varianta ideală pentru cei care nu consumă carne de miel

Se tapetează o tavă cu hârtie de copt, se întinde foaia de aluat în tavă și se împarte vizual în trei părți. Pe partea din mijloc se pune o parte din jumătate de compoziția de umplutură, iar una din părțile laterale se crestează uniform cu cuțitul cu tăieturi paralele între ele și paralele cu latura lungă, intercalate, cu lungimi aproximativ egale, astfel încât ulterior, să rezulte forma de fagure

Peste umplutură se așează în lung ardeiul roșu tăiat sub formă de bețe subțiri (pentru decor) și se așează restul rămas din jumătate de compoziție, nivelând ușor.

Se învelește compoziția de leurdă și brânză cu partea de foaie fără crestături din margine, după care peste aceasta se rulează cealaltă parte de aluat crestată, care se întinde ușor, cu grijă să nu se rupă pentru a acoperi întreaga suprafață a plăcintei, formându-se astfel modelul de ”fagure”. Se strâng capetele ruloului de plăcintă în așa fel încât să nu iasă umplutura.

Se repetă operațiunile identic și pentru foaia cealaltă folosind compoziția de umplutură rămasă (jumătate).

Cu ajutorul unei pensule se ung rulourile de plăcintă cu un gălbenuș de ou amestecat cu 1 lingură de lapte și se presară mac și/sau susan după preferință.

Se bagă tava în cuptorul încins, pentru cca 15-20 minute (depinde de cuptorul folosit), sau până când plăcinta se umflă și este rumenită deasupra.

Sursa: vickysrecipes.wordpress.com

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Paşte 2021. Reţete de drob pentru vegetarieni. Ideal pentru cei care nu consumă carne

Paşte 2021. Cum alegi carnea de miel pentru Paşti. Sfaturi pentru a o găti corect

Paşte 2021. Reţete delicioase de pască fără aluat

Andreea Marin s-a măritat cu Ștefan Bănică junior pentru faimă?

Dezvăluirea momentului despre Bill Gates! Care e adevărata avere a milionarului? Nimeni nu ştia

Oana Zăvoranu l-a făcut praf pe Mădălin Ionescu. Ce a spus actrița despre soția sa: ”L-a nenorocit”

"Biden a capitulat în fața Iranului!" Rechizitoriu nemilos la adresa președintelui SUA

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies