kanald.ro
Cum poți pregăti acasă cele mai gustoase compoturi pentru iarnă?
Toamna este sezonul în care toate gospodinele îşi umple cămările cu tot felul de preparate numai bune de folosit pe timpul iernii. Mai jos vă prezentăm cele mai gustoase rețete de compoturi.
Rețete de compoturi pentru iarnă
Compot de prune
Ingrediente:
- 5 kg prune
- 1 kg zahăr
- 3 l apă
- scorțișoara cuișoarele
Mod de preparare:
Prunele se spală bine și se împarte cantitatea de prune cât mai egal între borcanele pregătite pentru compot. Apa împreună cu zahărul se pun pe foc și se lasă la fiert. Când a dat în clocot se mai lasă cinci minute, după care se stinge focul și se lasă siropul de zahăr să se răcorească puțin.
Citeste si: Dieta cu struguri: principii de bază și beneficii
După ce am lăsat siropul de zahăr să se răcească puțin, se toarnă acesta, fierbinte, în borcane până când se umple și se pune capacul. Se pot folosi capace sterilizate sau ceolofan înmuiat în apă și legat la gâtul borcanelor cu ață. După ce borcanele s-au lăsat la sterilizat, acestea se depozitează până a doua zi într-un loc întunecat.
Compot de cireșe
Ingrediente:
- 1,8 kilograme cireșe
- 300 de grame de zahăr
- 2 batoane de scorțișoară (opțional)
- 1 păstaie de vanilie (opțional)
- 1,25 litri apă
Mod de preparare:
Cireșele se spală bine, în mai multe ape reci, apoi se lasă într-un castron mare plin cu apă timp de o oră, pentru a scăpa de viermi, în cazul în care sunt. După
Într-o cratiță mare se pune apa, zahărul și aromele și se așează pe foc. Se lasă pe foc până când compoziția de sirop începe să fiarbă și zahărul s-a topit, după care orpim focul și lăsăm siropul 2-3 minute deoparte.
Borcanele se așează pe tava cuptorului, cu o mică distanță între ele, și se toarnă siropul fierbinte deasupra cireșelor. Tava
Compot de mere
Ingrediente:
- 1 kg mere
- 150 g zahăr
- 1 baton de scorțișoară
Mod de preparare:
Se curăță merele de coajă și se taie în bucățele mici, curățându-le de semințe. Într-o oală mare se pun merele, zahărul și scorțișoara peste care se adaugă apa și se pune la foc mic, acoperind oala cu un capac.
După ce apa a dat în clocot, se mai lasă pe foc până când intra foarte ușor furculița într-o bucată de măr. Se scoate bețișorul de scorțișoară din oală, iar compoziția se toarnă în borcanele sterilizate în prealabil și se lasă la răcit acoperite cu un prosop.
Compot de vișine
- 1 kg de vișine
- 1 l de apa
- 300 – 350 g zahar
- baton de scorțișoară (opțional)
Mod de preparare:
Se spală vișinele în mai multe ape reci, se îndepărtează codițele și se pun la scurs într-o strecurătoare. După ce s-au scurs de apă, se așează în borcane, iar într-o oală se pune apa împreună cu zahărul și batonul de scoțioșoară, pe care o lăsăm 3-4 minute din momentul fierberii.
După ce siropul s-a fiert se ia de pe foc și se lasă câteva minute înainte de a-l pune în borcanele sterilizate în prealabil. Se pun capacele și se lasă peste noapte învelite într-un prosop, iar a doua zi se depozitează în cămară.
Compot de piersici
Ingrediente:
- piersici
- apă
- zahăr
Piersicile se spală și se pun în borcane, peste care se adaugă apa, pentru a măsura cantitatea de sirop de care este nevoie. Se scoate apa și se pune într-o oală peste care se adaugă câte patru linguri de zahăr pentru fiecare borcan. Se pune oala pe foc, se lasă până când s-a topit complet zahărul și se toarnă în borcane.
Citeste si: Cele mai bune surse de proteină vegetală, dacă vrei să renunți la produsele de origine animală
Se închid borcanele cu capacele lor și se pun la fiert timp de 20-30 de minute, din momentul în care apa începe să clocotească. Se scot borcanele cu grijă și se învelesc cu o pătură până se răcesc.
Compot de pere
Ingrediente:
- 4 pere
- 2-3 felii de lămâie
- 50 g zahăr
- ½ plic zahăr vanilat
- 250 ml apă
Mod de preparare:
Se spală perele, le îndepărtăm codițele și le tăiem în patru. Într-o oală se pune apa, sferturile de pere, zahărul, zahărul vanilat și feliile de lamaie, pe care le lăsăm la fiert timp de 10 minute. După ce acestea au fiert se iau de pe foc și se lasă la răcit pentru câteva minute.
Între timp pregătim borcanele sterilizate în prealabil și se pun perele urmate de siropul obținut. Se pun capacele și se lasă până a doua zi într-un loc întunecat.
Compot de caise
Ingrediente:
- caise
- zahăr
- apă
Mod de preparare:
Se spală caisele în apă rece și le desfacem în două, îndepărtând sâmburii. Jumătățile de caise se așează în borcane peste care adăugăm trei linguri de zahăr și se umple cu apă. Se închid borcanele cu capace și se pun într-o cratiță cu apă rece, până la umarul borcanului.
Cratița se pune la fiert timp de 15 minute de la primul clocot al apei, după care orpim focul și acoperim borcanele cu o pătură. Se lasă până a doua zi, moment în care se scot din apă, se șterg și se așează în cămară.
Beneficiile consumului de compot
Compotul este o băutură gustoasă, hrănitoare și sănătoasă care conține un întreg complex de vitamine-minerale, acizi organici, fibre alimentare și mulți alți nutrienți.
Utilizarea regulată a compotului de fructe ajuta la întărirea imunității, iar în timpul bolii ajută organismul să facă față intoxicației. Mai mult de atât este o băutură ideală pentru persoanele care vor să slăbească, deoarece conținutul minim de calorii.
Citeste si: 5 rețete cu semințe de chia pentru slăbit
Compotul este ideal și pentru persoanele care suferă de diabet, deoarece conține foarte puține calorii. Totodată conțin fibre și ajută organismul cu o digestie bună.