kanald.ro
Murături asortate
Murături asortate
Diverse
Pe timpul iernii, murăturile fac deliciul oricărei mese, mai a celor în care se servesc fripturi și alte preparate din carne.
Gogonele, castraveți, conopidă, varză sau gogoșari, toate aceste murături se regăsesc în cămara oricărei gospodine care se pregătește corespunzător pentru iarnă.
Murăturile se pun la finalul verii și începutul toamnei, atunci când legumele sunt coapte și aromate. Însă dacă temperaturile se mențin ridicate și în luna septembrie, punerea murăturilor se mai amână până când afară începe să se mai răcorească.
Fiindcă temperaturile mai scăzute favorizează procesul de fermentare, asigurând o păstrare mai bună a murăturilor pe parcursul iernii.
Pentru ca murăturile tale să reziste toată iarna, trebuie să alegi legume sănătoase, fără urme de mucegai sau stricăciune, să sterilizezi borcanele în care ai pus murături și să le păstrezi într-un loc uscat, răcoros și ferit de razele soarelui.
Dintotdeauna, murăturile au fost o sursă naturală de probiotice, fiind recomandate de o mulțime de medici pentru consum.
Citește și: Care este, de fapt, cea mai bună sare pentru bucătărie
Citeste si: Incredibil! Ce a apărut la mormântul lui Andrei Perneș la opt luni după moartea sa- kanald.ro
Ingrediente:
Mod de preparare:
Citește și: Câtă sare se pune la murături în funcție de legumele pe care le alegi
Ingrediente:
Mod de preparare:
Citeste si: Plachetocrit crescut – semnificații și implicații clinice- revistagalenus.ro
Spală bine verzele și scoate cotorul din fiecare. Taie varza în sferturi sau jumătăți, în funcție de mărimea butoiului.
Începe prin a așeza un strat de varză în butoi, presărând între straturi sare grunjoasă, mărar uscat, hrean ras, cuișoare și boabe de piper. Dacă dorești, poți adăuga și felii de mere, gutui sau boabe de porumb pentru o aromă mai complexă.
Prepară saramura turnând apă fiartă și răcită peste varză, asigurându-te că toate legumele sunt acoperite. Adaugă sare după gust, până când simți că apa este ușor sărată.
Acoperă butoiul cu un capac și apasă cu o piatră curată sau un alt obiect greu pentru a menține varza sub nivelul saramurii.
Lasă butoiul într-un loc răcoros și întunecos, ferit de îngheț. În primele zile, este posibil să se formeze spumă la suprafață. În acest caz, îndepărtează-o cu o lingură curată.
O dată la câteva zile, în primele săptămâni, este recomandat să pritocești varza. Aceasta înseamnă a străpunge varza cu un băț de lemn până la fundul butoiului, pentru a elimina gazele formate în timpul fermentării și pentru a asigura o fermentație uniformă.